GPS nie dziala przez smog!!!

• 6 Odpowiedzi
  • 1231 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

« dnia: Wrzesień 23, 2006, 14:44:07 »
cze
podrozuje wlasnie po Chinach. Po przyjezdzie strasznie sie zdziwilem za ani w Pekinie ani w Shanghaju nie dziala gps. Mam Ld3w nokii. W Pekinie mozna zlapac fixa tylko rano. We wschodnich Chinach tez ciezko. Dopiero w srodkowych dalem rade. Teraz gps traktuje jako wykrywacz smogu. Pozdrodla clubowiczow
PS. sory za bledy ale pisze z palmiaka

*

Offline pxm

• **
  • 101
« Odpowiedź #1 dnia: Październik 01, 2006, 23:11:11 »
A propo warunkow atmosferycznych..
Z tego co czytam - czesto jako zalete systemu GPS wymienieny jest fakt, ze na działanie GPS nie maja wplywu warunki atmosferyczne.. Tyle teoria...
Pytanie do uzytkownikow, ktorzy dluzej uzywaja GPS i mieli okazje uzytkowac w roznych warunkach pogodowych - czy jednak pogoda ma wplyw na działanie systemu (widocznosc satelit oraz ich uzycie) ???

*

Offline vikelf

• 392
« Odpowiedź #2 dnia: Październik 01, 2006, 23:51:43 »
używam GPSu od ponad roku i wydaje mi się, że zachmurzenie wpływ, ale niewielki.
Nie miałem okazji sprawdzić w śnieżycy, ale podejrzewam, że mogą pojawić się pewne problemy.

*

Offline kwieto

• 2785
« Odpowiedź #3 dnia: Październik 02, 2006, 07:30:14 »
Cytat: "pxm"
Z tego co czytam - czesto jako zalete systemu GPS wymienieny jest fakt, ze na działanie GPS nie maja wplywu warunki atmosferyczne.. Tyle teoria...
Pytanie do uzytkownikow, ktorzy dluzej uzywaja GPS i mieli okazje uzytkowac w roznych warunkach pogodowych - czy jednak pogoda ma wplyw na działanie systemu (widocznosc satelit oraz ich uzycie) ???

Bylo nie bylo, chmury to nic innego jak rozdrobniona woda, podobnie deszcz - a woda tlumi sygnaly radiowe, nie mowiac o tym ze drobinki wody go skutecznie rozpraszaja. :"P
W praktyce bywa roznie, generalnie tylko raz mi sie zdarzylo ze w deszczu GPS zgubil sygnal i przez pewien czas go nie mogl odnalezc - i teoretycznie przyczyna moglo byc cos innego (tylko nie bardzo wiem co?)
Aczkolwiek mam wrazenie, ze przy kiepskiej pogodzie GPS troche slabiej reaguje - na szczescie zwykle nie na tyle, by bylo to jakims problemem.
Ludzie zazdroszczą ci nie tego, że coś zrobiłeś, ale tego że ci się chciało to zrobić.

*

Offline angler22

• Redaktor
  • 4803
  • Sprzęt: Blow 50YBT, Goclever 5010, Wayteq X960, AM XL
« Odpowiedź #4 dnia: Październik 02, 2006, 09:18:22 »
Cytat: "pxm"

Oczywiście, że pogoda ma wpływ na sygnał GPS - tak jak na każdy inny sygnał satelitarny (widać co się dzieje z cyfrowym programem TV, gdy przechodzi burza). Kiedyś robiłem małe porównanie - wystawiłem na balkon antenę zewnętrzną przy bardzo niestabilnej pogodzie. Była wiosna i wyglądało to tak - 30 minut słońce i praktycznie zero chmur, następnie 10 minut ulewa z ciężkiej chmury. Zakładając, że zmiana dostępności satelitów w tak krótkim czasie nie jest duża, wyraźnie dało się zauważyć osłabienie sygnału w czasie opadów. Na sucho było dostępnych 8-9 satelitów (widocznych 11). Gdy tylko zjawiała się chmura, dostępne zjeżdżały do 6-7 sztuk, choć "widoczne" się nie zmieniały. Wyniki były powtarzalne (kilka takich "nawałnic" obserwowałem).

*

Offline bosmanxxl

• 326
  • Sprzęt: HTC HD2
« Odpowiedź #5 dnia: Październik 02, 2006, 22:30:17 »
kto tam tych maniaków wie, może zagłuszają sygnał?
albo mają taki bajzel w eterze ?
nie powinno być problemów z powodu smogu, i mocnego zachmurzenia nawet na raz. przynajmniej na zewnątrz, lub pod przednią szybą - skoro sirf łapie sygnał w budynkach pod dachem. oczywiście sprawa czułości anteny ale gps działa na środku oceanu w sztormie gdzie woda leje sie jak z kranu

*

Offline bikekowal

• 13104
« Odpowiedź #6 dnia: Październik 02, 2006, 22:54:31 »
Tutaj chodzi o zachmurzenie na większej części nieba. Jeśli jest mocne, to sygnał jest osłabiony i słabnie. Taka jest teoria, praktyka jest podobna.
Bądźcie realistami, żądajcie niemożliwego...