Globtel BC307 do laptopa - Jest to dobre wyjście?

• 7 Odpowiedzi
  • 1035 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

« dnia: Luty 07, 2005, 03:42:04 »
Witam. Chciałbym kożystać z GPS w laptopie marki IBM T21. Laptop nosze czesto ze soba w aucie itp. Ogólni przydąła by się nieraz w trasie mapa i naprowadzanie. Co powiecie o Karcie CF Globtel BC307 zamontowanej prze zprzjściówke w gniazdo PCIMCIA? Oto link i opis: http://www.globalsat.pl/odbiornik_gps_bc307.php
-Czy niema problemu z zasięgiem?
-Czy bedzie spełniało moje oczekiwania związane z jazda samochodem i kożystaniem z mapy i naprowadzaniem głosowym podobnie jak PDA?

*

Offline Maap

• 737
« Odpowiedź #1 dnia: Luty 07, 2005, 08:51:21 »
Dwa pytania:
1. W jaki sposób i w jakim miejscu chcesz umieścić laptopa aby nie stanowił zagrożenia dla Ciebie i "siebie"?
2. Jakiego programu chcesz używać do nawigacji?

A co powiesz na takie rozwiązanie?
http://www.globalsat.pl/odbiornik_gps_bu303.php
Jest ono korzystniejsze głównie z powodu możliwości instalacji GPSa w miejscu, w którym będzie miał lepszą widoczność nieba. Wskazany przez Ciebie model wymagałby prawdopodobnie dodatkowej anteny zewnętrznej.

Czy będzie spełnniało Twoje oczekiwania?
Jeśli odpowiesz na 2 pierwsze pytania to prawdopodobnie poznasz i odpowiedź na powyższe pytanie.

*

Offline gps-y

• **
  • 125
    • GPS-y
« Odpowiedź #2 dnia: Luty 07, 2005, 11:09:30 »
Tak jak napisał Maap prawdopodobnie musiałbyś podłączyć zewnętrzną antenę lub trzymać notebooka na wysokości szyb. Pozostaje jeszcze problem umiejscowienia takiego zestawu w samochodzie. Oprogramowanie nawigacyjne z komendami głosowymi częściowo rozwiąże ten problem: http://www.gps-y.pl/gps18_delux_usb.html

« Odpowiedź #3 dnia: Luty 07, 2005, 15:33:38 »
Maap:
1. W jaki sposób i w jakim miejscu chcesz umieścić laptopa aby nie stanowił zagrożenia dla Ciebie i "siebie"?
ODP1
Zleciłem zrobienie takiego wysięgnika koledze, na którym bedzie spoczywał laptop. Będę miał dobry widok i bedzie podręką a jednocześnie bedzie zabezpieczony przez przemieszczaniem się.

ODP2
Odnośnie programu jeszcze nie jestem zdecydowany. Nie zapoznałem się z kosztami oraz jakością ich jakie są +/- każdego. Co proponujecie (głównie na Polske)

3.A co powiesz na takie rozwiązanie?
ODP3
Pierwsze chciałem kupić ten model BC303 ale znalazłem na www.ebay.com model BC307 w cenie 69$ Czyli wychodzi 214zł plus koszty wysyłki ale i tak robie inne zkupy w USA wiec to się zsumuje i dużo nie wyniesie tymbardziej że jest to lekkie.
Niestety nie znalazłem tam nigdzie modelu BC303 i dlateko taki wybór.
Zastanawiam się własnie jak bedzie z odbiorem na tej natenie w karcie?
Od czego zależy dobry odbiór? (Warunki atmosferyczne, przejżystość powietrza, czy też kontakt bez przeszkód z satelitami np: przeszkadzający dach w samochodzie?).

GPS-y
Własnie jeśli bym musiał założyć zewnętrzną antene to juz staje się to drogie i nieopłacalne dla mnie.
Z umiejscowieniem to już nie problem. Antana znajdowała by się na wysokości kokpitu czyli w pobliżu szyby.

Czy wszystkie programy nawigacyjne posiadają komendy głosowe?
Ten link co jest podany w sumie zaspokajający moje potrzeby lecz cena jeszcze mnie troche razi.

*

Offline Maap

• 737
« Odpowiedź #4 dnia: Luty 07, 2005, 15:48:07 »
Cytat: Laszczak
ODP1
Zleciłem zrobienie takiego wysięgnika koledze, na którym bedzie spoczywał laptop. Będę miał dobry widok i bedzie podręką a jednocześnie bedzie zabezpieczony przez przemieszczaniem się.
No to pewnie się będzie trzymał dobrze ale z przodu obok Ciebie to raczej nikt nie usiądzie.

ODP2
Odnośnie programu jeszcze nie jestem zdecydowany. Nie zapoznałem się z kosztami oraz jakością ich jakie są +/- każdego. Co proponujecie (głównie na Polske)
Ja znam program AutoMapa. Są chyba inne ale niech się wypowiedzą Ci, którzy takowych używają. Koszt AutoMapy to w zależności od wersji od około 180zł za miasto, 350 za Polske, 890zł za wesje XL (czyli pełna opcja).

3.A co powiesz na takie rozwiązanie?
ODP3
Pierwsze chciałem kupić ten model BC303 ale znalazłem na www.ebay.com model BC307 w cenie 69$ Czyli wychodzi 214zł plus koszty wysyłki ale i tak robie inne zkupy w USA wiec to się zsumuje i dużo nie wyniesie tymbardziej że jest to lekkie.
Niestety nie znalazłem tam nigdzie modelu BC303 i dlateko taki wybór.
Zastanawiam się własnie jak bedzie z odbiorem na tej natenie w karcie?
Od czego zależy dobry odbiór? (Warunki atmosferyczne, przejżystość powietrza, czy też kontakt bez przeszkód z satelitami np: przeszkadzający dach w samochodzie?).
Odbiór zależy od tego co wymieniłeś. Sygnał nie przechodzi przez dach samochodu chyba, że jest szklany). Bez anteny pewnie się nie obejdzie.

GPS-y
Własnie jeśli bym musiał założyć zewnętrzną antene to juz staje się to drogie i nieopłacalne dla mnie.
Z umiejscowieniem to już nie problem. Antana znajdowała by się na wysokości kokpitu czyli w pobliżu szyby.
Antena zewnętrzna kosztuje od 100zł do 200zł zależy od rodzaju połączenie (MCX, MMCX). Musisz liczyć się z kosztami. Nawigacja GPS to nie jest tania zabawka.

*

Offline kanczug

• 19211
    • http://www.pdaclub.pl
« Odpowiedź #5 dnia: Luty 07, 2005, 17:20:11 »
Nastepnym razem proponuje przeczytac regulamin forum przed zadaniem pytania na temat pirackiego oprogramowania - wypowiedzi ocenzurowano.

*

Offline timokie

• 610
  • Sprzęt: Loox C550
« Odpowiedź #6 dnia: Luty 07, 2005, 17:41:40 »
Ja bym sie bal jechac z wlaczonym laptopem po polskich drogach. Mimo, ze twarde dyski w laptopach sa bardziej wytrzymale na wstrzasy, niz te w stacjonarnych komputerach, to mysle, ze latwo mozna taki dysk twardy uszkodzic na wybojach. Np. trasa z granicy w Olszynie do Wroclawia, to moze uszkodzic nie jeden laptop (i to nie tylko twardy dysk). Ale moze IBM przygotwal swoj sprzet do takich warunkow :)

« Odpowiedź #7 dnia: Luty 09, 2005, 01:47:26 »
Hm kurde to też daje do myślenia!!
Udąło mi się na www.Ebay.com znależć lebszą obcję tak jak piszecie czyli BC303. Cena jest jak dla mnie osiągalna no i z przesyłką nie będę miał problemu. Myśle jest to realne bo już się troche uzbierało wiec wysztko razem się wyśle bez faktur rachunków gwarancji instrukcji.
Popatrzcie sami:
http://cgi.ebay.com/ws/eBayISAPI.dll?ViewItem&item=5748982608&ssPageName=ADME:B:DS:US:28
Koszt w przeliczeniu na polskie to 214zł plus przesyłka no niech bedzie te 50zł do mojej siostry która tam siedzi.
Mam tylko pyanko dla zoriętowanych dogłębnie. Czy to ma te same parametry i wszystko bedzie działało u nas w Polsce?