hp h1900 i GPS

• 20 Odpowiedzi
  • 2016 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline zun

• 8
hp h1900 i GPS
« dnia: Marzec 22, 2006, 23:32:30 »
Witam ! Dostalem tego palma za darmo , tak wiec zastanwiam sie czy bardfziej mi sie oplaca go sprzedac i kupic gps z prawdziwego zdarzenia , czy jednak w miare nie wygorowanym kosztem moge stworzyc z niego nawigacje. Czytalem troche postow na forum i wnioskuje ze to nie jest prosta sprawa , poniewaz gniazdo w tym pda nie obslugje rs. I tu moje pytanie pirwsze. Widzialem na allegro GPS z wyjsciem USB , czyli teoretycznie powinien bez problemu wspolpracowac z palmtoprem prawda ?? Druga rzecz , czytalem cos o tym , ze mozna podlaczyc GPS przez irde - jak to zrobic ?? No i trezcia rzecz - co trzeba zrobic zeby przerobic palma tak , aby chodzil RS. Polaczenie przez SD odpada. Czy sa jeszcze jakies mozliwosci , ktorych nie wymienilem ?? Co byscie panowie polecali ??

Z gory dziekuje , pozdrawiam wszystkich cieplo

*

Offline pimpus sadelko

• 5146
  • Sprzęt: LooX n560, pda-n, iP4s, ipad 2
hp h1900 i GPS
« Odpowiedź #1 dnia: Marzec 22, 2006, 23:58:54 »
usb dzialac nie bedzie bo hp nie ma host'a usb

*

Offline angler22

• Redaktor
  • 4803
  • Sprzęt: Blow 50YBT, Goclever 5010, Wayteq X960, AM XL
hp h1900 i GPS
« Odpowiedź #2 dnia: Marzec 23, 2006, 09:33:33 »
Po pierwsze napisz jaki to model Pocketa (dokładnie!) bo 1900 to tylko oznaczenie serii. To ważne bo jeśli masz na przykład 1910 to jedyną możliwością jest interfejs rs>irda, jeśli zaś jest to model 1930 możliwości są już dwie - w gnieździe synchro jest łącze szeregowe w standardzie TTL i podłączenie kablowego gps'a jest stosunkowo proste. Interfejs irda>rs też działa całkiem nieźle (używałem go przez pewien czas i sprawdzał się).

*

Offline zun

• 8
hp h1900 i GPS
« Odpowiedź #3 dnia: Marzec 23, 2006, 09:52:57 »
Na pudelku pisze h1900 , procesor to Samsung S3C2410 dokladnie. A co myslicie o tym http://www.allegro.pl/item91432659_zestaw_nawigacji_gps_3_in_1_voice_car_holder.html ??

*

Offline zun

• 8
hp h1900 i GPS
« Odpowiedź #4 dnia: Marzec 23, 2006, 09:55:35 »
Ok znalazlem , to jest 1930 , wiec co najlepiej zebym zrobil ?? trzeba cos przerabiac ?? Rozumiem ze mimo ze sie okazalo ze to jest 1930 to tak jak pisal pierwszy rozmuwca zwykly gps na usb nie bedzie dzialac ?? a moze wystarczy zrobic jakas w miare prosta przerobke ??

*

Offline angler22

• Redaktor
  • 4803
hp h1900 i GPS
« Odpowiedź #5 dnia: Marzec 23, 2006, 10:26:32 »
Gps na USB nie będzie działać na pewno, więc o tej wersji zapomnij. Masz jednak szczęście, bo 1930 ma złącze szeregowe i powinieneś sobie dość łatwo poradzić z podłączaniem GPS'u. Wczoraj opisywałem przeróbkę innemu posiadaczowi 1930, który też podłącza kablowy GPS. Masz kilka możliwości - kupujesz GPS kablowy (ważne by miał TTL) i przejściówkę PS/2 > PD dla Ipaq'ów z seri powyżej 38XX wtyki i piny są identyczne http://pinouts.ru/data/ipaq_22p_pinout.shtml. Przeróbka polega tylko na przelutowaniu 2 pinów we wtyku PS/2. Druga możliwość to zrobienie takiej przejściówki samemu ze starej myszki Ps/2, ładowarki do palmtopa (są za kilka zł na allegro) i wolnej wtyczki do Palmtopa - rozwiązanie nieco tańsze ale bardziej kłopotliwe. Po szczegóły możesz odezwać się do mnie na maila (email) lub gg, bo może szkoda forum zaśmiecać taką dyskusją.

hp h1900 i GPS
« Odpowiedź #6 dnia: Kwiecień 04, 2006, 13:40:17 »
A ja po prostu wymieniłem płytę z 1930 na 1940, zyskałem BT i kupiłem GPS NAVIBE. Wszystko w uzupełnieniu z AutoMapą śmiga aż miło!

*

Offline pimpus sadelko

• 5146
hp h1900 i GPS
« Odpowiedź #7 dnia: Kwiecień 04, 2006, 13:52:32 »
wymiana plyty to dobry pomysl,zun gdybys byl zainteresowany zapytaj w dziale serwisowanie adzios mial te plyty

*

Offline angler22

• Redaktor
  • 4803
hp h1900 i GPS
« Odpowiedź #8 dnia: Kwiecień 04, 2006, 14:16:59 »
Sposób dobry, ale wyjątkowo kosztowny :) Niestety może okazać się, jedynym, (oprócz IRDY) który działa. Koresponduję z użytkownikiem 1930 który próbował podłączać kablowy GPS i nie mógł jakoś dobrać się do portu szeregowego. Tak że sprawa złącza szeregowego w 1930 jest nadal otwarta i nie potwierdzona.

*

Offline pimpus sadelko

• 5146
hp h1900 i GPS
« Odpowiedź #9 dnia: Kwiecień 04, 2006, 15:03:01 »
angler22 hmm czy kosztowny zalezy za ile masz ta plyte ale jezeli mozesz ja kupic za okolo 200zl to raczej nie wiele za to ze masz BT juz na stale

*

Offline zun

• 8
hp h1900 i GPS
« Odpowiedź #10 dnia: Kwiecień 04, 2006, 16:04:31 »
Cytat: "pimpus sadelko"
angler22 hmm czy kosztowny zalezy za ile masz ta plyte ale jezeli mozesz ja kupic za okolo 200zl to raczej nie wiele za to ze masz BT juz na stale

tyle ze wg wszelkich znakow na niebie i ziemi 1930 ma obsluge szeregowego. W necie mozna kupic nawet zestaw na zwykla zlaczke do tego

*

Offline angler22

• Redaktor
  • 4803
hp h1900 i GPS
« Odpowiedź #11 dnia: Kwiecień 04, 2006, 17:20:35 »
Cytat: "pimpus sadelko"

Jasne - jeśli komuś potrzebny jest dodatkowo BT to się zgadzam. Natomiast jeśli tak jak w tym wątku chodziło tylko o podłączenie GPS i to w miarę najniższym kosztem, to nie dość, że trzeba zabulić za płytę i wymianę, to jeszcze kupić GPS z BT, który jest jednak zdecydowanie droższy od wersji kablowych.
Cytat: "zun"
tyle ze wg wszelkich znakow na niebie i ziemi 1930 ma obsluge szeregowego. W necie mozna kupic nawet zestaw na zwykla zlaczke do tego

Tak też i mnie się wydawało, gdy znajdowałem w sieci szeregowe kable synchronizacyjne do Ipaq 1930. Swego czasu była też informacja na pinouts.ru, że jedynie 1910 i 1915 nie mają łącza szeregowego. Nadal jednak nie mam od nikogo potwierdzenia, że to działa.

*

Offline zun

• 8
hp h1900 i GPS
« Odpowiedź #12 dnia: Kwiecień 04, 2006, 17:30:57 »
Gadalem dzisiaj z dosc rozgarnietym gosciem handlujacym GPS'ami. Mowie ze sie da , ale posucha wsrod kabli do tegop sprzetu. Mowil ze kiedys mu sie udalo dostac i kupil dosc duza ilosc. Zaden ze sprzedajacych nie kontaktowal sie pozniej z nim moiwac ze nie dziala. Aczkolwiek nie zmienia to faktu ze trzeba by bylo jednak to sprawdzic. Tylko za cholere nie mam czasu zeby sie za to zabrac. Mam wtyczke nie potrzebna do palma i mam kabel do gsm. Jak znajde chwile to sprawdze to tak jak mi mowiles.

*

Offline angler22

• Redaktor
  • 4803
hp h1900 i GPS
« Odpowiedź #13 dnia: Kwiecień 04, 2006, 17:44:20 »
Gadalem dzisiaj z dosc rozgarnietym gosciem handlujacym GPS'ami. Mowie ze sie da , ale posucha wsrod kabli do tegop sprzetu. Mowil ze kiedys mu sie udalo dostac i kupil dosc duza ilosc. Zaden ze sprzedajacych nie kontaktowal sie pozniej z nim moiwac ze nie dziala. Aczkolwiek nie zmienia to faktu ze trzeba by bylo jednak to sprawdzic. Tylko za cholere nie mam czasu zeby sie za to zabrac. Mam wtyczke nie potrzebna do palma i mam kabel do gsm. Jak znajde chwile to sprawdze to tak jak mi mowiles.

Było by nieźle, bo w końcu trochę ludzi posiada ten sprzęt, kupiony jako coś ze średniej półki. Teraz gdyby chcieli podziałać z GPS'em, to trochę głupio było by wydawać więcej niż jest wart cały PDA na nową płytę i GPS na BT. Aż mi się wierzyć nie chce, że HP potrafił by wypuścić takiego bubla bez łącza szeregowego (no w sumie wypuścił :) - 1910 i 1915). Chyba jedyny pocket (poza HP) bez transmisji szeregowej jaki znam to toshiba e740, ale ona z kolei ma hosta USB i na nim można coś podłączyć.

*

Offline jacek_25_25

• **
  • 221
  • Sprzęt: Samsung Galaxy Note, Ipad 2
To co doradzacie w końcu do 1930?
« Odpowiedź #14 dnia: Czerwiec 04, 2006, 21:24:58 »
Mam Hp 1930 i chciałbym zakupić do niego GPS.Gdzie mam szukać takiego urządzenia,który pasowałby do tego modelu?Czy mógłby mi ktoś pomóc znaleźć coś takiego na allegro lub w jakimś sklepie internetowym?Bedę bardzo wdzięczny :)

*

Offline angler22

• Redaktor
  • 4803
Re: To co doradzacie w końcu do 1930?
« Odpowiedź #15 dnia: Czerwiec 05, 2006, 08:51:13 »
Cytat: "jacek_25_25"
Mam Hp 1930 i chciałbym zakupić do niego GPS.Gdzie mam szukać takiego urządzenia,który pasowałby do tego modelu?Czy mógłby mi ktoś pomóc znaleźć coś takiego na allegro lub w jakimś sklepie internetowym?Bedę bardzo wdzięczny :)

Najprostszym rozwiązaniem będzie GPS na SDIO http://www.allegro.pl/item108046118_globalsat_sdio_sd501_koniec_z_kablami_w_sam_bcm.html . Ma on jednak poważną wadę - eliminuje możliwość zastosowania karty pamięci (nie ma gdzie trzymać map). Drugie wyjście, to specjalny uchwyt z podczerwienią (w tej chwili nie mam linka) z gniazdkiem dla GPS. Taki uchwyt przetwarza sygnał szeregowy z kablowego GPS'a, na impulsy podczerwieni, które odbiera później PPC. Koszt samego uchwytu to trochę poniżej 200 zł, do tego doliczasz jeszcze GPS kablowy. Można też samemu zrobić sobie taki uchwyt-interfejs IRDA http://www.pdaclub.pl/forum/viewtopic.php?t=8268 . Można również spróbować zaadoptować jeden z zestawów firmy Kyrrio, przeznaczonych dla Palmów - to GPS'y podłączane pod port USB w Pockecie, które potrafią emulować Hosta USB i dlatego dają się podłączyć do wielu urządzeń (nie myl tego ze zwykłymi gps'ami na USB z Allegro - one nie będą działać!) . Dopasowanie takiego zestawu wymaga pewnych kombinacji oczywiście. Ostatnia opcja - to wymiana płyty głównej w 1930 na tą z 1940 (koszt ok 150 - 200 zł), zyskujesz BT i kupujesz GPS a tej technologi.

*

Offline zun

• 8
« Odpowiedź #16 dnia: Czerwiec 05, 2006, 09:42:54 »
Cytat: "angler22"
Cytat: "jacek_25_25"

Najprostszym rozwiązaniem będzie GPS na SDIO http://www.allegro.pl/item108046118_globalsat_sdio_sd501_koniec_z_kablami_w_sam_bcm.html . Ma on jednak poważną wadę - eliminuje możliwość zastosowania karty pamięci (nie ma gdzie trzymać map). Drugie wyjście, to specjalny uchwyt z podczerwienią (w tej chwili nie mam linka) z gniazdkiem dla GPS. Taki uchwyt przetwarza sygnał szeregowy z kablowego GPS'a, na impulsy podczerwieni, które odbiera później PPC. Koszt samego uchwytu to trochę poniżej 200 zł, do tego doliczasz jeszcze GPS kablowy. Można też samemu zrobić sobie taki uchwyt-interfejs IRDA http://www.pdaclub.pl/forum/viewtopic.php?t=8268 . Można również spróbować zaadoptować jeden z zestawów firmy Kyrrio, przeznaczonych dla Palmów - to GPS'y podłączane pod port USB w Pockecie, które potrafią emulować Hosta USB i dlatego dają się podłączyć do wielu urządzeń (nie myl tego ze zwykłymi gps'ami na USB z Allegro - one nie będą działać!) . Dopasowanie takiego zestawu wymaga pewnych kombinacji oczywiście. Ostatnia opcja - to wymiana płyty głównej w 1930 na tą z 1940 (koszt ok 150 - 200 zł), zyskujesz BT i kupujesz GPS a tej technologi.

Mozesz rowniez kupic GPS'a ktorego normalnie podlaczasz kabelkiem do tego sprzetu. Czasem zdarzaja sie na allegro (baaardzo zadko) ale jak umiesz po angielsku to mozesz to kupic w EU. Poszukaj np tutaj www.ebay.co.uk <- tam zazwyczaj jakis sie znajdzie. Jest to napewno tansze i normalniejsze rozwiazanie niz te , ktore proponujecie.

*

Offline angler22

• Redaktor
  • 4803
« Odpowiedź #17 dnia: Czerwiec 05, 2006, 09:47:07 »

Mozesz rowniez kupic GPS'a ktorego normalnie podlaczasz kabelkiem do tego sprzetu. Czasem zdarzaja sie na allegro (baaardzo zadko) ale jak umiesz po angielsku to mozesz to kupic w EU. Poszukaj np tutaj www.ebay.co.uk <- tam zazwyczaj jakis sie znajdzie. Jest to napewno tansze i normalniejsze rozwiazanie niz te , ktore proponujecie.

To muszą być właśnie te "zestawy" Kyrrio, tyle że już dostosowane do Ipaq'a. Sądzę, że u nas jednak nie do kupienia. A do Ipaq'a 1930 "normalnych" rozwiązań gps nie ma - już producent się o to postarał :)

*

Offline zun

• 8
« Odpowiedź #18 dnia: Czerwiec 05, 2006, 11:19:19 »

To muszą być właśnie te "zestawy" Kyrrio, tyle że już dostosowane do Ipaq'a. Sądzę, że u nas jednak nie do kupienia. A do Ipaq'a 1930 "normalnych" rozwiązań gps nie ma - już producent się o to postarał :)

Mylisz sie - to jest normalne rozwiazanie do ipaqa --> http://www.pdashop.nl/product/11751/11129/20
http://www.ldlc.fr/fiche/PB00023071.html

Sa to wlasnie zestawy Kyrrio dostosowane do ipaqa 1930 , i jest to "normalne" rozwiazanie , no zalezy jednak co dla Ciebie oznacza normalne ;). Pamietam ze dlugo to przerabialismy razem. Imho w polsce poporstu bark popytu na to , wiec tego nie ma. Ale widac ze da sie do tego podlaczyc GPS poprzez zlacze.

*

Offline angler22

• Redaktor
  • 4803
« Odpowiedź #19 dnia: Czerwiec 05, 2006, 11:32:19 »
Mylisz sie - to jest normalne rozwiazanie do ipaqa --> http://www.pdashop.nl/product/11751/11129/20
Sa to wlasnie zestawy Kyrrio dostosowane do ipaqa 1930 , i jest to "normalne" rozwiazanie , no zalezy jednak co dla Ciebie oznacza normalne ;). Pamietam ze dlugo to przerabialismy razem. Imho w polsce poporstu bark popytu na to , wiec tego nie ma. Ale widac ze da sie do tego podlaczyc GPS poprzez zlacze.

Normalne - miałem na myśli typowe, niedrogie, łatwo dostępne :) , a jak sam zauważyłeś, takie ustrojstwo w Polsce kupić nie jest łatwo. No i cena 160 Eurosów za bardzo przeciętny kablowy gps (ten w linku) to chyba nie rewelacja (a jak znam życie u nas było by jeszcze drożej :). Fakt - debata była długa (nie wiedziałem jeszcze wtedy o tej emulacji hosta USB - dopiero Kolega Student2 mnie oświecił), ale wśród pomysłów była opcja "emulacji" hosta właśnie. Nie wiem czy czytałeś wypowiedź Studenta2 - pisał, że ten zestaw działał dość problematycznie z różnymi palmtopami, ale zestaw specjalnie pod 1930 powinien być chyba pozbawiony tego typu problemów.

*

Offline zun

• 8
« Odpowiedź #20 dnia: Czerwiec 05, 2006, 12:29:20 »

Normalne - miałem na myśli typowe, niedrogie, łatwo dostępne :) , a jak sam zauważyłeś, takie ustrojstwo w Polsce kupić nie jest łatwo. No i cena 160 Eurosów za bardzo przeciętny kablowy gps (ten w linku) to chyba nie rewelacja (a jak znam życie u nas było by jeszcze drożej :). Fakt - debata była długa (nie wiedziałem jeszcze wtedy o tej emulacji hosta USB - dopiero Kolega Student2 mnie oświecił), ale wśród pomysłów była opcja "emulacji" hosta właśnie. Nie wiem czy czytałeś wypowiedź Studenta2 - pisał, że ten zestaw działał dość problematycznie z różnymi palmtopami, ale zestaw specjalnie pod 1930 powinien być chyba pozbawiony tego typu problemów.

Taaa , dlatego ja zdecydowalem sie sprzedac swojego. W tej chwili korzystam z GPS mediona pozyczonego od kolegi - jak na razie starcza mi on zupelnie. Bez oprogramowania mozna zanabyc taki w niemieckim sklepie z elektronika za trocheponad 150 euro. I chodzi dobrze.