Witam.Mam problem z odbiorem sygnalu gps na mojej automapie. GPS BT 359 kupilem jakies dwa tygodnie temu,naladowalem baterie tak jak pisali w instrukcji,no i po naladowaniu przystapilem do swatania gps-a z moim MDA Vario.Ustawilem wtedy port com7 i baud rate 4800 w GPS INFO oraz w AUTOMAPIE i wszystko wygladalo ok,tak mi sie wydaje,bo znalazl fixa,widzial 4 satelitki,no i udalem sie na test miejski po moim miescie.Wyznaczylem sobie trase na drugi koniec miasta i pojechalem.Sygnalu nie gubil wogole<bylo to okolo godziny 21 wieczorem,tylko zaskoczylo mnie troszke to,ze wybral mi jakas dziwna trase,poprzez male uliczki,gdzie byl zakaz wiazdu :-/ a potem wracajac z tego drugiego konca miasta na swoja ulice,pokierowal mnie po ulicy ktory byla jedno kierunkowa :-) hehe To mnie zdziwilo bo wydawalo mi sie ze automapa powinna posiadac takie detale i nie wyznaczac trasy pod prad w jednokierunkowa :-) Ale teraz powiem o tym problemie z sygnalem.Pewnego dnia udalem sie z kolega do ostrowca do Tesco,wyznaczylem sobie elegancko trase i niestety co chwile tracil i odzyskiwal sygnal i tak sie dzieje doslownie co chwila,traci i odzyskuje sygnal na nowo.Kompletnie nie wiedzialem o co chodzi,bo GPS INFO widzial 4 satelity<odbiornik GPS lezal sobie z przodu na desce rozdzielczej,widzial pieknie niebo i mimo wszystko tak sie dzialo jak sie dzialo :-( Zaczalem czytac o tym tu na forum,staralem sie dociec o co chodzi i poczytalem w koncu o innych ustawieniach i o HARD RESECIE GPS-A no i tak tez uczynilem.Zrobilem hard reset GPS-A,ustawilem jeszcze raz wszystkie ustawienia na COM6 baud rate 38400 w GPS INFO i w automapie ustawilem COM6 baud rate 38400 i powiem szczerze,ze GPS INFO znajdowal mi juz wtedy nawet 7 lub 8 satelit i HDOP i PDOP bylo mniejsze niz 2.0 przy zachmurzonym niebie no i siedzialem w domu,ale niestety gdy odpalilem automape,zaczal gubic sygnal co chwile.Caly czas byla ta sama sytuacja,czyli gubil i odzyskiwal sygnal co chwile.Qrcze no zdenerwowalem sie troche,bo nie powinno sie tak dziac.Prosze Was o pomoc w tej materii.Jesli wiecie o co chodzi,co sie dzieje i mozecie pomoc to bede wdzieczny.Aha jesli chodzi o automape,to posiadam wersje 3.9.3 Skopiowalem sobie ja od kolegi,poniewaz mial juz zassana z netu.Pozdrawiam