GlobalSat BT-359 - Opinie,problemy

• 107 Odpowiedzi
  • 15827 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline syrjusz

• **
  • 222
« Odpowiedź #30 dnia: Sierpień 23, 2006, 15:44:43 »
Cytat: "drivex"
Witam witam, przykro mi mowic ale dzis gps mnie zawiodl, otoz wzialem go na miasto wlaczylem jeszcze w domu i przez caly czas jaki byl wlaczony widzial satelity ale nie lapal fixa nie wiem czemu tak sie dzieje / dzialo. Widzial kolo 12 satelit na otwartym powietrzu, a visualgpsce ciagle mowil ze used - 0, martwi mnie rowniez wczorajszy hdop -> polozylem go na parapecie balkonu a mieszkam na 3 pietrze w bloku, i hdop wynosil 4-6 czasami 28 !!! robil takie przeskoki .  Nie wiem moze pomoze jakis reset czy cos, ten factory reset tylko jak go aktywowac ? Jako tako kursor nie skakal w automapie juz ale starsznie mnie wkurzylo to iz nie zlapal fixa :O cold start nie pomogl, jakies sugestie ?

Tez tak mialem.
U mnie zadzialal  "Cold Start". (tak oficjalnie znalazlem w faq'u globalsat)  :)

Jeszcze reset przez przytrzymania wlacznika GPS przez 5s chyba.
.

*

Offline drivex

• **
  • 167
    • http://drivex.no-ip.info
« Odpowiedź #31 dnia: Sierpień 23, 2006, 15:54:08 »
Kiedy przytrzymanie ? Wtedy kiedy jest wlaczony czy wylaczony ?  Coldstart nie dziala, ale jak odpalic Factory Reset, zaraz chyba napisze maila do globalsata :>

« Odpowiedź #32 dnia: Sierpień 23, 2006, 16:01:19 »
Ja mam caly czas problem ze skakaniem kursora po mapie Automapy.

Wyczytalem na forum ze pomoze wlacznie w odbiorniku funkcji Static Navigation. Sciagnalem sobie do tego celu programik APLsirf .
Teraz pytanie: Zeby wlaczyc Static Navigation, wystarczy dac w programie StatNav ON ? Czy moze najpierw trzeba wporwadzic odbiornik w tryb pracy SIRF, funkcja To SiRF ?

Prosze o rade.

Pozdrowionka
Glider33

*

Offline syrjusz

• **
  • 222
« Odpowiedź #33 dnia: Sierpień 23, 2006, 16:03:51 »
Kiedy przytrzymanie ? Wtedy kiedy jest wlaczony czy wylaczony ?  Coldstart nie dziala, ale jak odpalic Factory Reset, zaraz chyba napisze maila do globalsata :>

chyba jak wlaczony. :)

*

Offline drivex

• **
  • 167
« Odpowiedź #34 dnia: Sierpień 23, 2006, 16:20:37 »
Cytat: "glider33"
Ja mam caly czas problem ze skakaniem kursora po mapie Automapy.

Wyczytalem na forum ze pomoze wlacznie w odbiorniku funkcji Static Navigation. Sciagnalem sobie do tego celu programik APLsirf .
Teraz pytanie: Zeby wlaczyc Static Navigation, wystarczy dac w programie StatNav ON ? Czy moze najpierw trzeba wporwadzic odbiornik w tryb pracy SIRF, funkcja To SiRF ?

Prosze o rade.

Pozdrowionka
Glider33

z tego co wiem to najpierw musisz uaktywnic protokol SiRF Binary (czyli ten sirf wlasnie) a potem dopiero przestawiac. Po skonczonej pracy przestawiasz urzadzenie do pracy w trybie NMEA

Cytat: "syrjusz"

chyba jak wlaczony. :)

poszedl mail do globalsata wypytalem czemu plywa po ekranie i nie moze zlapac fixa. Zobaczymy co odpisza hehe a jak nie to bede sie domagac wymiany urzadzenia :P

*

Offline syrjusz

• **
  • 222
« Odpowiedź #35 dnia: Sierpień 23, 2006, 16:25:14 »

poszedl mail do globalsata wypytalem czemu plywa po ekranie i nie moze zlapac fixa. Zobaczymy co odpisza hehe a jak nie to bede sie domagac wymiany urzadzenia :P

Napisz co dpisali! Jezeli odpisza... ;)

*

Offline ziele

• 5159
  • Sprzęt: Axim x51v, Samsung Galaxy S IV, PSP Slim
« Odpowiedź #36 dnia: Sierpień 23, 2006, 17:06:59 »
U mnie też troche pływa jak stoje w miejscu :/
Are you shpongled?

« Odpowiedź #37 dnia: Sierpień 23, 2006, 17:19:55 »
Cytat: "ziele"
U mnie też troche pływa jak stoje w miejscu :/

U mnie juz nie plywa - stoi jak wryty  :proud:

Za pomoca programiku APLsirf, wlaczylem opcje Static Navigation.
Trzeba najpierw polaczyc sie z GPS (koniecznie na predkosci 4800). Pozniej naciskamy "To SiRF". W dolnym okienku powinny pojawiac sie znaki ">>>>". Nastepnie przyciskamy "StatNav ON", a pozniej ponownie przechodzimy na protokol NMEA, przyciskiem "to NMEA"
U mnie dziala na 100%, chociaz Pan z Globalsat twierdzil, ze program APLsirf nie dziala z BT-359  ;)

Pozdrowionka
Glider33

*

Offline drivex

• **
  • 167
« Odpowiedź #38 dnia: Sierpień 23, 2006, 17:20:16 »
Moj mail do nich :

> Witam, niedawno zamowilem u Panstwa z promocji (Pdaclub.pl) odbiornik
> GPS GlobalSat 359. Problem okazuje sie  jest taki iz w porownaniu do
> mojego zeszlego odbiornika Holux GPSlim 236,  BT 359 odrazu po
> otwarciu przesylki  (i naladowaniu wg instrukcji) nie mogl zlapac
> „fixa” z satelitami, pomogl Cold Start. Ja rozumiem ze pierwsze
> uruchomienie moze trwac 5-15 min a nieraz odrazu ale dzisiaj mialem
> taki sam problem, zabralem GPS na przejazdzke po miescie, GPS przez
> caly czas nie mogl zlapac fixa, widocznosc satelit byla na poziomie
> 10-12, natomiast uzycie wg. VisualGPSce bylo 0 co rowniez przekladalo
> sie na brak sygnalu gps i niemoznosc komunikacji i nawigacji. Myslalem
> iz pomoze reset/factory reset. O ile wiem jak zrobic zwykly reset (5
> sek trzymac wylacznik) o tyle nie mam pojecia jak zrobic Factory
> Reset, ktory moze pomoze. Co robic w takim przypadku. Dodam ze
> odbiornik czasami ma problemy z ustaleniem pozycji i na otwartym
> terenie wskaznik aktualnego polozenia np. W AutoMapie po prostu
> „plywa” po ekranie. Parametry HDOP rowniez sa nie zaciekawe; na
> parapecie balkonu – 4.000 – 6.000 czasami rowniez i 28.000 co jest
> bardzo dziwne oraz dla normalnego terenu rowniez w tych granicach. Mam
> podejrzenia odnosnie sprawnosci tego urzadzenia a swoje wnioski podpieram doswiadczeniem z uzywania GPSlim 236 firmy Holux.
>
>  
>
> Pozdrawiam Kamil.
>

I ich odpowiedz, ja nie wiem tylko sobie strzelic w tej polsce w leb za takie cos....

Witam,

na początek proszę spróbować wyjąć baterię na około 4-5 godzin - pozwoli to przywrócić ustawienia fabryczne urządzenia. Bardzo możliwe, że po prostu się zawiesił.

Pozdrawiam
Piotr

Wykwalifikowany pracownik, nie ma co. Wiecej powie ta pani z hotline od telekompromitacji co ma wszystko napisane na kartce (cale faq)...

Przepraszam Pana Piotra za zniewage ktorej sie dopuscilem. Zostawiam specjalnie by niektorzy na tym forum uwazali tak jak ja co sie pisze, bo rozne oczy to czytaja ;)

////////////////////////////

Napisalem temu Panu jeszcze jednego maila czemu tak plywa po ekranie (czemu sa takie duze zaklocenia sygnalu - sadzac po hdop), we will see....

i odpowiedz:

Witam,

na początku dziękuję za 'Wykwalifikowany pracownik' i wypowiedź na forum.

Wyjęcie baterii na 4-5 godzin spowoduje fabryczny reset urządzenia.

Co do pływania - najprawdopodobniej związane jest to właściwościami chipsetu SiRF III. Można temu zapobiec aktywując opcję Static Navigation, poprzez program SiRF DEMO.

Pozdrawiam
Piotr

« Odpowiedź #39 dnia: Sierpień 23, 2006, 19:55:07 »

Co do pływania - najprawdopodobniej związane jest to właściwościami chipsetu SiRF III. Można temu zapobiec aktywując opcję Static Navigation, poprzez program SiRF DEMO.
Pozdrawiam
Piotr

SiRF DEMO to program na PC, ale jezeli ktos chce wlaczyc Static Navigation przez PDA, to polecam program SirfTech. Na tym programie BT-359 bardzo ladnie wchodzi w tryb SiRF III, a pozniej spowrotem przechodzi na NMEA.

Program tutaj:
http://w5.nuinternet.com/s660100031/SirfTech.htm

Screeny z programu tutaj:
http://w5.nuinternet.com/s660100031/SirfTechScreenShots.htm

Mam nadzieje, ze linki ktore podalem, nie naruszaja regulaminu tego forum ;)

Pozdrowionka
Glider33

*

Offline lukjod

• 503
  • Sprzęt: touch HD 2
« Odpowiedź #40 dnia: Sierpień 23, 2006, 20:46:12 »
@ Drivex

Hmm, nie rozumiem powodu Twojego rozzalenia, podpowiedz o wyjeciu baterii byla sluszna i zreszta jedyna mozliwa przed wymiana urzadzenia na nowe. Skad te negatywne emocje ?
moje palmtopy: MDA1 -> MDA2 -> MDA3 -> Wizard -> Hermes -> Kaiser -> Raphael -> Blackstone -> Leo

*

Offline drivex

• **
  • 167
« Odpowiedź #41 dnia: Sierpień 23, 2006, 21:49:02 »
Wiec chodzi o to ze juz to zrobilem, i podzialalo wtedy kiedy przydazylo mi sie to pierwszy raz. Problem jest ogolny - nie bede wyciagac baterii na 5h kiedy GPS jest mi na gwalt potrzebny. Ma dzialac i juz a nie ze gram w totolotka czy odpali czy nie...

Swoja droga, BT 359 znakomicie wspolpracuje z bateriami Nokia, przynajmniej z moja BLD - 3, mozliwe ze na innych rowniez :)

*

Offline fokstrot

• 949
  • Sprzęt: BB 9780 pin: 26791dc9
« Odpowiedź #42 dnia: Sierpień 24, 2006, 09:23:17 »
chyba jestem farciarzem bo /odpukac/ moj odbiornik na szczescie dziala bez zarzutu
Dell X50v/Bt-359 --> BB

« Odpowiedź #43 dnia: Sierpień 24, 2006, 14:33:19 »
Cytat: "fokstrot"
chyba jestem farciarzem bo /odpukac/ moj odbiornik na szczescie dziala bez zarzutu

To jest nas dwóch  :P
Wczoraj z nudow probowalem tak schowac odbiornik, zeby w koncu zgubil sygnal  :) Chowalem odbiornik do szafy, pod lozko, zanioslem do lazienki i nadal trzymal sygnal :) Najbardziej zdzwilo mnie kiedy wlozylem odbiornik do pralki (suchej)  :)) BT-359 nadal trzymal 3 satelity.
Mieszkam w kamienicy, na ostatnim, 3 pietrze.
Ogromna zaleta tego odbiornika jest to, ze po wlaczeniu lapie fixa w max 5 sekund.

Uwazam, ze po wlaczeniu funkcji Static Navigation jest to na prawde godny polecenia odbiornik GPS.

Pozdrawiam i zycze milego dzionka
Glider33

PS.  Dziekuje Panu Piotrowi z Globalsat, za pomoc przy wlaczeniu funkcji Static Navigation.

*

Offline bosmanxxl

• 326
  • Sprzęt: HTC HD2
« Odpowiedź #44 dnia: Sierpień 24, 2006, 14:36:11 »
u mnie równierz działa dobrze. z nokią 6680 i z mda compact, i z laptopem. po przełączeniu w tryb static punkt już nie pływa. jedyne co mnie denerwuje to obudowa na której widac odciski palców. generalnie jestem zadowolony

*

Offline drivex

• **
  • 167
« Odpowiedź #45 dnia: Sierpień 24, 2006, 15:07:15 »
no u mnie tez sie juz naprawilo Oo dzis go wlaczalem wylaczalem i wszystko dzialalo, fix do 5 sek, nawet do 2 sek mi sie udalo :P chodzilem po calym domu i wszedzie sygnal hehe. naprawde super odbiornik  mimo tego ze mialem z nim jakies tam problemy hehe

*

Offline mariozapasnik

« Odpowiedź #46 dnia: Sierpień 25, 2006, 01:08:16 »
no u mnie tez sie juz naprawilo Oo dzis go wlaczalem wylaczalem i wszystko dzialalo, fix do 5 sek, nawet do 2 sek mi sie udalo :P chodzilem po calym domu i wszedzie sygnal hehe. naprawde super odbiornik  mimo tego ze mialem z nim jakies tam problemy hehe

problemy ?
to raczej niedoinformowanie nas (uzytkowników) o softowych niuansach
i mnie STATIC tez działa i po problemach
tylko zauwazyłem jedna prawidłowosc po tej opcji static  wiecej czasu zajmuje mu złapanie na ZINMNYM starcie  fixa
czy tylko ja tak mam ?

*

Offline bosmanxxl

• 326
« Odpowiedź #47 dnia: Sierpień 25, 2006, 12:56:43 »
generalnie firma otrzymuje 0 za brak polskiej instrukcji, bo ten świstek który otrzymalśmy nie jest dla nas, dodano go tylko dlatego ze wymaga tego polskie prawo.

« Odpowiedź #48 dnia: Sierpień 25, 2006, 13:45:27 »
Cytat: "mariozapasnik"
...tylko zauwazyłem jedna prawidłowosc po tej opcji static  wiecej czasu zajmuje mu złapanie na ZINMNYM starcie  fixa
czy tylko ja tak mam ?

Ja rowniez tak mam. Przy wlaczonej funkcji SN, na zimnym starcie Fixa lapie mi okolo 1 minuty.

Pozdrowionka
Glider33

*

Offline mariozapasnik

« Odpowiedź #49 dnia: Sierpień 25, 2006, 19:26:49 »
no własnie to troszke minusik :(
no i zaczyna mi z trasy wypadac jak sie zapędze na skrzyzowaniu i zatrzymam sie ostro to AM przeleci mi gdzieś w pole i sie zatrzyma  hihi

*

Offline drivex

• **
  • 167
« Odpowiedź #50 dnia: Sierpień 25, 2006, 20:08:21 »
Cytat: "piotr.sto"
A teraz głupie pytanie  :)  Czym ładujecie gps? W pudełku jest tylko ładowarka samochodowa, a nie bardzo sobie wyobrażam pierwszego ładowania w samochodzie. Czy u Was był adapter do sieci 230V czy dokupiliście ładowarkę sieciową?

ja laduje ladowarka wizzarda, kablem usb z laptopa, z samochodu jeszcze nie ladowalem :)

*

Offline bikekowal

• 13104
« Odpowiedź #51 dnia: Sierpień 25, 2006, 20:44:24 »
A ja jezdziłem na TomTom w moim SPV C500, działało ok. Teraz jeżdze na Navigo2 w MIO A201 i działa jak ideał. Po prostu bajka, nie wiem dlaczego macie jakies problemy, ja jeszcze odpukac nic niepokojącego nie zauważyłem. Generalnie po kilku dniach użytkowania w miarę intensywnego (około 6h dziennie) nie moge złego słowa powiedzieć. Polecam!!
Bądźcie realistami, żądajcie niemożliwego...

*

Offline mariozapasnik

« Odpowiedź #52 dnia: Sierpień 27, 2006, 17:36:33 »
nie wydziwiajmy to jest jak dla mnie jeden z leprzych GPS jakimi miałem okazję sie pobawić
no i te jego roziary :)

« Odpowiedź #53 dnia: Sierpień 27, 2006, 21:41:36 »
Zgadzam sie z toba @mariozapasnik :D

Na dowód, ze to jeden z najlepszych odbiornikow GPS, zalaczam zdjecie, ktore dzisiaj zrobilem  :D

Pozdrowionka
Glider33

*

Offline mariozapasnik

« Odpowiedź #54 dnia: Sierpień 27, 2006, 22:46:55 »
DZIŚ MNIE ZAWIÓDŁ

fixa mi łapał ok 10min !!!! widząc 7 satelit

a te i inne perturbacje zaczeły mi sie jak zmieniałem ustawienie STABILIZACYJE

juz wole pływanie AM ale by sie szybciej logował

jak HARD reset mu zrobic (bo po 5sek trzymiania przycisku to jedynie soft reset) aby wszystkie ustawienia wróciły do STANDARDOWYCH ?

*

Offline syrjusz

• **
  • 222
« Odpowiedź #55 dnia: Sierpień 27, 2006, 23:17:17 »
Cytat: "mariozapasnik"

jak HARD reset mu zrobic (bo po 5sek trzymiania przycisku to jedynie soft reset) aby wszystkie ustawienia wróciły do STANDARDOWYCH ?

Wyjac akku na 4-5 godzin.

.

*

Offline bosmanxxl

• 326
« Odpowiedź #56 dnia: Sierpień 28, 2006, 00:07:50 »
na problem ze złapaniem fixa pomaga wyjęcie na chwilę baterii.

da się aktualizować soft w tym gps ?

*

Offline mariozapasnik

« Odpowiedź #57 dnia: Sierpień 28, 2006, 03:50:03 »
Cytat: "bosmanxxl"
na problem ze złapaniem fixa pomaga wyjęcie na chwilę baterii.

tez mi rozwiazanie
ps. mam nadzieje ze HR załątwi moje problemy których na wstępie nie było

Cytat: "bosmanxxl"
da się aktualizować soft w tym gps ?

dobre pytanie

« Odpowiedź #58 dnia: Sierpień 28, 2006, 06:49:59 »
W moim egzemplarzu nie wystepuja problemy z lapaniem fixa, pomimo wlaczonej funkcji Static Navigation.
@mariozapasnik, jakim programem wlaczales SN ? Moze przy okazji zmieniles jeszcze jakies ustawienia GPS ;)  

Pozdrowionka
Glider33

*

Offline mariozapasnik

« Odpowiedź #59 dnia: Sierpień 28, 2006, 16:12:30 »
dzis wyjołem bateryjkę na cała noc
fixa zaczoł łapać znacznie szybciej
mimo to efekt pływania i krecenia AM mnie wnerwiał zdrowo wiec włączyłem ponownie STATIC i łąpie zdeka wolniej i jakos tak by miał słabszy sygnał wtedy (moze to subiektywne odczucia)
co do programu to uzyłem "aplsirf"

ps czy da sie go podpiąc zamiast BT to przez USB skoro go ma ? moze nie tyle do PDA co do Laptopa np. :) ?