GlobalSat BT-359 - Opinie,problemy

• 107 Odpowiedzi
  • 15751 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline drivex

• **
  • 167
    • http://drivex.no-ip.info
« dnia: Sierpień 21, 2006, 14:32:01 »
Dzis zostalem uraczony o godzinie 11 paczuszka z moim dlugo wyczekiwanym BT-359. Wszystko fajnie, otwieram paczusie, patrze do srodeczka a tu GPS ;) Dosc ladny i fajny w dodatku malutki. Nieczytajac instrukcji obslugi zabralem sie do instalacji gdyz i tak instrukcja to 1 swistek papierku :P. Troszeczke sie naglowilem zanim zainstalowalem urzadzenie na WM 5.0 gdyz raz to BT nie chcial funkcjonowac, raz nie wykrywalo nvm ;P zdziwilem sie trochu gdy wlaczylem gps, w pda bt i czekam czekam a tu nic - myslalem ze tak jak w holuxie 236 sam mnie poprosi o wspolprace :P no nic dalem nowe powiazanie, haselko, port wychodzacy (odznaczylem secure connection - bezpieczne polaczenie - port com6). Lampka BT na BT-359 zaczela mrugac szybciej co mialo symbolizowac polaczenie miedzy pda a gps. Jak wczesniej mowilem nie czytalem instrukcji w ktorej jak sie potem okazalo rowniez nic nie bylo. Zaladowalem VisualGPSce by sprawdzic satelitki itd. Moje zdziwienie gdy okazalo sie iz gps uzywa 3 satelit, 12 widzi a fixa jak nie bylo tak nie ma, czekalem z 15 min i nic ;> Wylaczylem gps, zalaczylem plytke dostarczona od producenta, zaczelem czytac pdfy po angielsku z instrukcja obslugi (chociaz dobrze ze to jest). Zainstalowalem rowniez program GPSinfo ktory zainstalowal sie na PDA i w Windowsie. Odpalilem GPSinfo i wg instrukcji z pdfa (chodzilo o brak fixa) kliknelem Cold Start, zaznaczylem WAAS,VTG i PowerSave. Troche poczekalem i cos sie zaczelo dziac ;P dioda na gps ktora odnosi sie do statusu satelit  (???) zaczela migac i Fix byl zlapany, 4 satelity uzywal wiec mysle odpale Automape, tak tez zrobilem -> Troszeczke mnie zdziwilo kiedy moj punkt gps zaczal skakac po mapie (sledzenie wlaczone) no rozumiem ze 10 m roznicy ale zeby skakac po roznych rejonach miasta :P cos mi sie to nie podobalo, wiec ponownie GPSinfo coldstart,reset urzadzenia itd po 30 min zabawy cos sie zmienilo i jzu mniej wiecej stoje w miejscu. Jest troche roznicy jako ze mieszkam w bloku a gps jest teraz na balkonie - wg automapy stoje jakies 100 m dalej od bloku.

Teraz moje pytania:
Czy ustawiajac w programie GPSinfo opcje VTG,WAAS i PowerSave odwoluja sie one tylko do tego programu czy zapisuja sie jakoby w GPS i kazdy program do nawigacji z tego korzysta ?
Czy opcja PowerSave to to samo co wylaczanie urzadzenia po 10 min nieaktywnosci ?

i powiedz mi ktos do ch****ry czemu czasami mam wysokosc nad poziom morza na minusie np - 60 mnpm ;P

edit. jak sprawdzic czy WAAS/EGNOS dziala ?

Tyle, jak cos sie zmieni to napisze ;]

*

Offline fokstrot

• 949
  • Sprzęt: BB 9780 pin: 26791dc9
« Odpowiedź #1 dnia: Sierpień 21, 2006, 14:53:44 »
gps do mnie dotarl ale... w instrukcji napisali by przed pierwszym uruchomieniem naladowac odbiornik. skubaniec laduje sie juz od jakis 3h :(
postaram sie napisac cos pod wieczor.
Dell X50v/Bt-359 --> BB

*

Offline drivex

• **
  • 167
« Odpowiedź #2 dnia: Sierpień 21, 2006, 14:57:51 »
szczerze mowiac ja baterii jeszcze nie ladowalem, mimo tego co pisze w instrukcji, bateria wydaje mi sie byc naladowana, jeszcze sie nie zapalila lampka. Kiedy zacznie pikac diodka o baterie wtedy naladuje - zawsze sie tak robilo z telefonami wiec czemu oni napisali inaczej to nie wiem

*

Offline syrjusz

• **
  • 222
« Odpowiedź #3 dnia: Sierpień 21, 2006, 15:05:21 »
Cytat: "drivex"
szczerze mowiac ja baterii jeszcze nie ladowalem, mimo tego co pisze w instrukcji, bateria wydaje mi sie byc naladowana, jeszcze sie nie zapalila lampka. Kiedy zacznie pikac diodka o baterie wtedy naladuje - zawsze sie tak robilo z telefonami wiec czemu oni napisali inaczej to nie wiem

Ja tez laduje...  

A z tel. z ktorymi sie spotkalem to tez zawsze pisali zeby naladowac przed 1szym uzyciem.

Pozostaje cierpliwie czekac...  :O~

*

Offline syrjusz

• **
  • 222
Re: GlobalSat BT-359 - Opinie,problemy
« Odpowiedź #4 dnia: Sierpień 21, 2006, 15:30:05 »
Cytat: "drivex"

i powiedz mi ktos do ch****ry czemu czasami mam wysokosc nad poziom morza na minusie np - 60 mnpm ;P

Tu jest wszystko wyjasnione: http://www.pdaclub.pl/forum/viewtopic.php?t=15072

Poprostu GPS do mierzenia wysokosci sie nie nadaje. :)

*

Offline lukjod

• 503
  • Sprzęt: touch HD 2
« Odpowiedź #5 dnia: Sierpień 21, 2006, 16:11:45 »
ja tez swojego dzis otzrymalem,
naladowalem i po jakichs 15 minutach przy oknie zlapal fiksa. Stabilnie trzyma dziala w IGO, AM, TTN, GIS Russa i Ozi explorerze. Nie mam problemow opisanych przez Drivexa. Poki co jestem zadowolony
moje palmtopy: MDA1 -> MDA2 -> MDA3 -> Wizard -> Hermes -> Kaiser -> Raphael -> Blackstone -> Leo

*

Offline drivex

• **
  • 167
« Odpowiedź #6 dnia: Sierpień 21, 2006, 17:20:51 »
ponowie pytanie, jak sprawdzic czy gps odbiera poprawki waas/egnos i jak zrobic factory reset

ps. sciagliscie folijke z anteny ? :PP

----- no i udalo sie coldstarcie dziala jak powinno, fix lapie w pare sekund :))) -------

« Odpowiedź #7 dnia: Sierpień 21, 2006, 18:02:16 »
Cytat: "fokstrot"
gps do mnie dotarl ale... w instrukcji napisali by przed pierwszym uruchomieniem naladowac odbiornik. skubaniec laduje sie juz od jakis 3h :(
postaram sie napisac cos pod wieczor.

Czas ładowania tego odbiornika wg specyfikacji to 4-5h.
Czy może mi ktoś wyjasnić dlaczego ten czas jest taki dłuuuuuuugi?  :wkurzony:
Baterie podobnych pojemności w telefonach ładują się niecałą godzinę.
Czy tak trudno zrobić układ ładujący szybciej? W czym jest problem?

*

Offline syrjusz

• **
  • 222
« Odpowiedź #8 dnia: Sierpień 21, 2006, 18:17:27 »
Dziala super.
zlapal tego fixa w pare sekund. :)

Na poczatku pokazywal punkt oddalony od wlasciwego
pozniej stopniowo sie zblizal do wlasciwej pozycji.
teraz myli sie o jakies 30-50m. Ale z okna dziala wiec nie mam calego nieba ! :)

-----coraz lepeij jest, teraz klamie jakies 20m ;)

.
Czas ładowania tego odbiornika wg specyfikacji to 4-5h.
Czy może mi ktoś wyjasnić dlaczego ten czas jest taki dłuuuuuuugi?  
Baterie podobnych pojemności w telefonach ładują się niecałą godzinę.
Czy tak trudno zrobić układ ładujący szybciej? W czym jest problem?

Jak widac ten zestaw jest przeznaczony do nawigacji w samochodzie
Wiec za bardzo chyba mu nie potrzebny czas ladowania.

Chociaz mogli by dac wieksza batteria taka jak w 338.

.

« Odpowiedź #9 dnia: Sierpień 21, 2006, 18:35:27 »
Cytat: "syrjusz"

[...]
Jak widac ten zestaw jest przeznaczony do nawigacji w samochodzie
Wiec za bardzo chyba mu nie potrzebny czas ladowania.

Chociaz mogli by dac wieksza batteria taka jak w 338.

.

Skoro przeznaczony jest do nawigacji w samochodzie to na cóż mu potrzebna "większa bateria"??  :mysli:

*

Offline syrjusz

• **
  • 222
« Odpowiedź #10 dnia: Sierpień 21, 2006, 18:37:14 »
Cytat: "cyberas"

Skoro przeznaczony jest do nawigacji w samochodzie to na cóż mu potrzebna "większa bateria"??  :mysli:

bo na rowerze go bede tez uzywal. a tam nie mam gniazda zapalniczki!

.

« Odpowiedź #11 dnia: Sierpień 21, 2006, 18:52:50 »
Też chcę używać odbiornika gps nie tylko w samochodzie i nie wiem Syriusz dlaczego napisałeś, że przeznaczony jest do nawigacji w samochodzie?  :worried:

W każdym razie ja pytałem o czas ładowania. Spotkał ktoś odbiornik, który szybko ładuje swój akumulatorek - powiedzmy tak szybko jak komórka?

Dla mnie jest to o tyle istotne, że często przed wyjściem z domu chciałbym mieć pewność, że mam naładowanego gps'a, chciałbym go ewentualnie doładować "na maxa".
Jak mam sprawdzić stan naładowania?
Mógłbym włączyć i czekać aż się naładuje, ale ile godzin w danym momencie mi pozostało do zakończenia ładowania tego nie wie nikt.

*

Offline syrjusz

• **
  • 222
« Odpowiedź #12 dnia: Sierpień 21, 2006, 19:32:59 »
Cytat: "cyberas"
Też chcę używać odbiornika gps nie tylko w samochodzie i nie wiem Syriusz dlaczego napisałeś, że przeznaczony jest do nawigacji w samochodzie?  :worried:

Bo w zestawie jest tylko adapter do zapalniczki, bo krocej dziala na baterii od poprzednika, jest ladny, zgrabny, elegancki, + to co napisales.
W sam raz do samochodu. :)

Ja nie twierdze, ze tak firma mowi, czy ktos. To sa tylko moje odczucia. :)

Dla mnie jest to o tyle istotne, że często przed wyjściem z domu chciałbym mieć pewność, że mam naładowanego gps'a, chciałbym go ewentualnie doładować "na maxa".
Jak mam sprawdzić stan naładowania?
Mógłbym włączyć i czekać aż się naładuje, ale ile godzin w danym momencie mi pozostało do zakończenia ładowania tego nie wie nikt.

dlatego tez uwazam ze bardziej pasuje do samochodu z tych wzgledow, ktore sam wymieniles.

Dodam, ze dla mnie nie utrudnia to uzywania GPS'a poza samochodem!! :)  

.

« Odpowiedź #13 dnia: Sierpień 21, 2006, 21:37:34 »
Dzisiaj go otrzymałem, i wkońcu, po uprzednim naładowaniu i położeniu córy
spać, miałem okazję go przetestować - bezproblemowo sparował się z moim
wizardem i błyskawicznie złapał fix - tak na dworze, jak i w domu :) Tyle na
razie. Jutro chrzest bojowy - delegacja do Lublina, a więc około 340 km trasy
 ciut bardziej skomplikowanej niż np. Częstochowa-Warszawa ;) Także
będzie z czego zdawać relację :)

*

Offline ziele

• 5159
  • Sprzęt: Axim x51v, Samsung Galaxy S IV, PSP Slim
« Odpowiedź #14 dnia: Sierpień 22, 2006, 01:35:47 »
Dzisiaj zabrałem gpsa na przejażdżkę tramwajem do centrum i musze powiedzieć że sprawuje się nieźle. Chociaż było pare wpadek to jest duuużo lepiej niż w mio 168 który właśnie w centrum gubił się najbardziej. Praktycznie cały czas miałem wszystkie kreski w automapie. Dopóki niebo nie robiło się wąskie to idealnie pokazywał pozycje, a w centrum zdarzały się odchyły po jakieś 20m. Fixa łapie prawie odrazu, a z parapetu też calkiem szybko... kilka(naście) sekund i widzi 4 czasem 5 satelit.
Are you shpongled?

*

Offline mariozapasnik

« Odpowiedź #15 dnia: Sierpień 22, 2006, 10:56:10 »
Kurier godzinkę temu mi go przywiozł i ja od godzinki w GPS info nie mogę go uruchomić, AM tez go nie wykrywa, moze mi ktos (kto ma tego GPS) po koleji (ze screeneami i ustawieniami) pokazac jak ustawic z nim połaczenie.

ps. na początku myślalem ze to wina PDA bo nie działął mi GPSInfo wiec HR zrobiłem (ale desperacja)

Czy komuś udało się skutecznie sparować te dwa urządzenia czyli SPV3000 i GlobalSat BT-359 ???

ps to nie wina pda raczej gdyz na Etenie m500 (mojej zony) tez nie odpaliłem zadnego softu do GPS co by pokazał połaczenie :(  

pomocy plis :wkurzony:  :wkurzony:  :wkurzony:

*

Offline drivex

• **
  • 167
« Odpowiedź #16 dnia: Sierpień 22, 2006, 11:51:35 »
Na SPV M3000 chodzi, ja zrobilem tak:

--- restart urzadzenia dla pewnosci ---

1. Odpalasz menadzer polaczen / bluetooth

2. Ustawienia bluetooth

3. Teraz zaznacz dzialanie bluetooth (jesli nie zaznaczone) i widocznosc dla innych urzadzen

4. Zakładka urzadzenia i wybierasz Nowe Powiazanie

5. Jesli nie wlaczyles GPS to zrob to teraz, powinna zaczac mrygac niebieska dioda
6. W nowym powiazaniu wykryje urzadzenie, ktore dodasz i wpiszesz kod 0000, zaznaczysz Serial Port i wybierzesz dalej
7. Zakladka Porty Com i wybierz Nowy port wychodzacy

8. Potem...

9. I na koncu wybierz wolny port, wylacz bezpieczne polaczenie

Jesli wybrales port com 6 to w GPSinfo bedzie port com 6, szybkosc 38400 (?), w automapie bedzie port com 6, w visualgps bedzie seport: 6

Jesli wybrales port com 7 to w GPSinfo bedzie port com 7, szybkosc 38400 (?), w automapie bedzie port com 7, w visualgps bedzie seport: 7

*

Offline mariozapasnik

« Odpowiedź #17 dnia: Sierpień 22, 2006, 12:10:57 »
suuukces
 :D  :D  :D  :D  :D  :D  :D  :D  :D  :D
dzieki za skcrenny ale udało mi sie SAMEMU zanim mi odpisałes

okazało sie ze zarówno na Wizardzie jak i na Etenie musi byc ustawiony com 7 !!! na 6 nie chce działać  nie wiem czemu ale wazne ze działa :)

ps za godzinke jadę w trase wiec przetestuje
ps siedząc w domu wykrywa mi 7 satelit a wychodząc przed dom 10 a ile max moze wykrywac jednoczesnie satelit ?

pozdr

*

Offline drivex

• **
  • 167
« Odpowiedź #18 dnia: Sierpień 22, 2006, 13:16:29 »
mi dziala na porcie 6 ;)

« Odpowiedź #19 dnia: Sierpień 22, 2006, 19:44:16 »
przetestowany w trasie ... może to tylko 40 minut ale jazda po zadupiu na którym sirfII się gubił. Moja opinia to  5+, bardzo szybko się odnajduje podczas ruchu, an fixa około 10 sekund czekam z zimnego startu .... Przy WM2003SE nie miałem problemu...

*

Offline syrjusz

• **
  • 222
« Odpowiedź #20 dnia: Sierpień 22, 2006, 20:09:51 »
Mozna dokupic do tego futeral? albo z czegos przysposobic?

a moze ma ktos z was male dziecko?
bo taka malenka skarpetka by sie nadala jako futeral!   :)

.

*

Offline mariozapasnik

« Odpowiedź #21 dnia: Sierpień 22, 2006, 21:56:14 »
dzis zakup i juz ponad 6 godzin (w aucie) testów
 nie tylko z AM
ale równiez z WiFiFofum sporządzajacym mapki z sieci WiFi

mało tego AM  jednoczesnie z WiFiFofum + WiFi włącozne i GPS obslugiwał oba programy jednoczesnie bez zacięć

kiedys było to niemozliwe

do dziś wydawało mi sie to niemozliwe ale przypadkiem podczas testowania WiFiFofum + WiFi włączyła mi sie AM i co sie okazało  działał na abu programach jednoczesnie az mi szczęka opadła
ale to co mnie powaliło to szybkość uruchomienia po zimnym włączeniu
włączałem GPS i odrazu włączałem czy to AM czy VisualGPSce i smigał odrazu czyli FIXa łapał po kilku  dosłownie sekundach a nie minucie jak to bywało w przypadku innych GPS

jak dla mnie GABARYTY to kolejny + (mieści sie w kieszeni przysłowiowej "kondonówce")

mało tego biegałem z nim po uczelni (wewnątrz budynków) i nigdy nie zeszedł ponizej  5 satelit

zeszedłem do podpiwniczenia (ciepłownia) i niemozliwe okazało sie realne lapał 4 satelitki

sam sie dziwie ale jak dla mnie nie widze narazie zadnych minusów

choć mini smycz taką jaką mam przy wizardzie mogli by dodawac w komplecie (dokupiłem za 4zł, ale co sie nalatałem za taką małą)

jutro wyprawa do centrum (wawa) a za tydzień Mazury

podsumowując:
REEEEEEEEWELACJA

pozdrawiam

« Odpowiedź #22 dnia: Sierpień 22, 2006, 22:13:11 »
Wrażenia z użytkowania:
Dzisiejsz trasa - Lubliniec-Lublin-Lubliniec = ok 720 km.
Wyjazd o 6:00, Powrót około 21:30. GPS po pierwszym doładowaniu, nie
ładowany podczas drogi, zachowywał się bardzo dobrze - ani razu nie zgubił
sygnału, jedynie w zalesionych terenach wskaźnik SAT w AM spadał do
jednej, dwóch kresek. Nie zdążył się rozładować (całkowity czas jazdy z
włączonym odbiornikiem to około 13,5 h, a dioda sygnalizująca niski poziom
naładowania baterii nawet nie mrygnęła :))

*

Offline fokstrot

• 949
« Odpowiedź #23 dnia: Sierpień 22, 2006, 23:28:38 »
mariozapasnik
dopiero teraz, po przeczytaniu twojego posta zobaczylem ze mozna do tego odbiornika przyczepic smycz   :surprised:
Dell X50v/Bt-359 --> BB

« Odpowiedź #24 dnia: Sierpień 23, 2006, 11:01:10 »
Witam,

Po trzy dniowych bojach z Masterlinkiem i rozmowie z kierownikiem tego burdelu, dzisiaj o 8 rano, odebralem mojego BT-359  :proud:

Po przyjezdzie do domku, podlaczylem go do ladowarki sieciowej (pozostalosc po poprzednim GPS). Czas ladowania okolo 1:45 minut, ale to pewnie dlatego, ze bateria nie byla calkowicie rozladowana.

Polozylem GPSa na parapet okna i o dziwo juz po 5 minutach zlapal fixa.
Kolejny to krok to sparowanie z PDA i pobranie uslug z GPSa. Poszlo bez problemu. Odpalilem VisualGPSce i na dzien dobry pokazalo mi 8 satelit - GPSa mialem w pokoju na ostatnim, 3 pietrze, budynek z cegly.
Nawet jak wlozylem GPSa pod lozko to caly czas mialem 5 satelit, takze dla mnie rewelacja :) Za godzinke wybieram w mala (70 km) podroz, takze sprawdze go na trasie i dam znac, ale jak na razie to jestem strasznie zadowolony z tego urzadzonka.

...aaaa....czy u Was tez zeby wlaczyc lub wylaczyc GPSa, trzeba trzymac przycisk zasilania okolo 2 sekund ??

Pozdrowionka
Glider33

*

Offline ziele

• 5159
  • Sprzęt: Axim x51v, Samsung Galaxy S IV, PSP Slim
« Odpowiedź #25 dnia: Sierpień 23, 2006, 12:01:53 »
Tak, przez to przypadkiem się nie włączy/wyłączy
Are you shpongled?

*

Offline bosmanxxl

• 326
  • Sprzęt: HTC HD2
« Odpowiedź #26 dnia: Sierpień 23, 2006, 12:30:58 »
ja nie miałem żadnych problemów. w dniu dostarczenia nie mogłem odebrać, przełożyłem na dzień następny - odbiór osobisty na brukowej 16 w łodzi. miła obsługa (pani miała cycki odwrotnie proporcjonalne do wielkosci gps ;-)), natychmiastowe wydanie przesyłki. gps działa ok.

*

Offline fokstrot

• 949
« Odpowiedź #27 dnia: Sierpień 23, 2006, 12:43:32 »
glider33
instrukcji sie nie czyta :P
Dell X50v/Bt-359 --> BB

« Odpowiedź #28 dnia: Sierpień 23, 2006, 13:47:20 »
Cytat: "fokstrot"
glider33
instrukcji sie nie czyta :P

Oj czyta sie, czyta :P, tyle ze w instrukcji napisali, ze wlaczenie i wylaczenie GPSa nastepuje po jednosekundowym przycisnieciu przycisku, a ja musze naciskac minimum 2 sekendy. Boje sie po prostu, ze za dlugo przytrzymam przycisk (5 sekund wg instrukcji) i zrobie reset GSPa.

Ale mniejsza o to :) Wrocilem wlasnie z malej traski.
GPSa przez cala trase mialem schowanego w schowku w aucie, a mimo to przez caly czas podrozy odbieral sygnal z 5 - 9 satelit i ani razu nie zdazylo sie, zeby zgubil sygnal.

Jedna rzecz mnie tylko denerwuje. Kiedy stoje autem to kursor na Automapie strasznie skacze, a mapa lubi sie nawet obrocic o 180 stopni. Poza tym czesto podczas postoju pokazuje 1-2 km/h :( Wystawienie odbiornika przy szybie nic nie dalo. Sprawdzalem na IGO2006 i jest to samo :( Czy mozna to jakos wyeliminowac ??

Kolego drivex, czy nadal masz problem ze skakaniem kursora po mapie ? Jezeli nie, to napisz jak sobie z nim poradziles :)

Pozdrowionka
Glider33

*

Offline drivex

• **
  • 167
« Odpowiedź #29 dnia: Sierpień 23, 2006, 15:42:00 »
Witam witam, przykro mi mowic ale dzis gps mnie zawiodl, otoz wzialem go na miasto wlaczylem jeszcze w domu i przez caly czas jaki byl wlaczony widzial satelity ale nie lapal fixa nie wiem czemu tak sie dzieje / dzialo. Widzial kolo 12 satelit na otwartym powietrzu, a visualgpsce ciagle mowil ze used - 0, martwi mnie rowniez wczorajszy hdop -> polozylem go na parapecie balkonu a mieszkam na 3 pietrze w bloku, i hdop wynosil 4-6 czasami 28 !!! robil takie przeskoki .  Nie wiem moze pomoze jakis reset czy cos, ten factory reset tylko jak go aktywowac ? Jako tako kursor nie skakal w automapie juz ale starsznie mnie wkurzylo to iz nie zlapal fixa :O cold start nie pomogl, jakies sugestie ?