Dzis zostalem uraczony o godzinie 11 paczuszka z moim dlugo wyczekiwanym BT-359. Wszystko fajnie, otwieram paczusie, patrze do srodeczka a tu GPS

Dosc ladny i fajny w dodatku malutki. Nieczytajac instrukcji obslugi zabralem sie do instalacji gdyz i tak instrukcja to 1 swistek papierku

. Troszeczke sie naglowilem zanim zainstalowalem urzadzenie na WM 5.0 gdyz raz to BT nie chcial funkcjonowac, raz nie wykrywalo nvm ;P zdziwilem sie trochu gdy wlaczylem gps, w pda bt i czekam czekam a tu nic - myslalem ze tak jak w holuxie 236 sam mnie poprosi o wspolprace

no nic dalem nowe powiazanie, haselko, port wychodzacy (odznaczylem secure connection - bezpieczne polaczenie - port com6). Lampka BT na BT-359 zaczela mrugac szybciej co mialo symbolizowac polaczenie miedzy pda a gps. Jak wczesniej mowilem nie czytalem instrukcji w ktorej jak sie potem okazalo rowniez nic nie bylo. Zaladowalem VisualGPSce by sprawdzic satelitki itd. Moje zdziwienie gdy okazalo sie iz gps uzywa 3 satelit, 12 widzi a fixa jak nie bylo tak nie ma, czekalem z 15 min i nic ;> Wylaczylem gps, zalaczylem plytke dostarczona od producenta, zaczelem czytac pdfy po angielsku z instrukcja obslugi (chociaz dobrze ze to jest). Zainstalowalem rowniez program GPSinfo ktory zainstalowal sie na PDA i w Windowsie. Odpalilem GPSinfo i wg instrukcji z pdfa (chodzilo o brak fixa) kliknelem Cold Start, zaznaczylem WAAS,VTG i PowerSave. Troche poczekalem i cos sie zaczelo dziac ;P dioda na gps ktora odnosi sie do statusu satelit (

) zaczela migac i Fix byl zlapany, 4 satelity uzywal wiec mysle odpale Automape, tak tez zrobilem -> Troszeczke mnie zdziwilo kiedy moj punkt gps zaczal skakac po mapie (sledzenie wlaczone) no rozumiem ze 10 m roznicy ale zeby skakac po roznych rejonach miasta

cos mi sie to nie podobalo, wiec ponownie GPSinfo coldstart,reset urzadzenia itd po 30 min zabawy cos sie zmienilo i jzu mniej wiecej stoje w miejscu. Jest troche roznicy jako ze mieszkam w bloku a gps jest teraz na balkonie - wg automapy stoje jakies 100 m dalej od bloku.
Teraz moje pytania:
Czy ustawiajac w programie GPSinfo opcje VTG,WAAS i PowerSave odwoluja sie one tylko do tego programu czy zapisuja sie jakoby w GPS i kazdy program do nawigacji z tego korzysta ?
Czy opcja PowerSave to to samo co wylaczanie urzadzenia po 10 min nieaktywnosci ?
i powiedz mi ktos do ch****ry czemu czasami mam wysokosc nad poziom morza na minusie np - 60 mnpm ;P
edit. jak sprawdzic czy WAAS/EGNOS dziala ?
Tyle, jak cos sie zmieni to napisze ;]