Gdzie wgrywać programy do nawigacji?

• 4 Odpowiedzi
  • 682 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline QmQ_

• *
  • 60
  • Sprzęt: HP iPAQ 2110 + iBlue 737
Gdzie wgrywać programy do nawigacji?
« dnia: Wrzesień 11, 2007, 13:17:44 »
Przyzwyczajam się na razie do AM3 na pożyczonym palmtopie (i czekam na mój moduł GPS :) ). I tak patrzę, że AM wgrana jest w \Program Files\ gdzie zajmuje trochę ponad 10MB, co skutecznie ogranicza dostępny RAM do około 16MB. Czy zysk z wgrania AM do pamięci PDA (względem karty SD) jest na tyle duży, że opłaca się poświęcić ten RAM? Program jak się włącza to 'Sprawdza dostępną pamięć' czasem nawet ze 2 minuty.
Zrobiłem test programem Pocket Mechanic i wyszło, że ta karta SD ma odczyt ~0.62 KB/s (nie za mało?). Jak zrobić analogiczny test pamięci wbudowanej nie wiem.

I przy okazji drugie pytanie: czy w tej wersji co doszedł głos Krzysia H. i jeszcze jakieś pani wprowadzone zostały jakieś ulepszenia/modyfikacje w poprzednich dwóch głosach? Bo najbardzie pasuje mi głos kobiecy z tych dwóch pierwszych i się zastanawiam czy jakbym od kogoś kto ma starszą wersję AM3 wziął ten plik to wszystko by mi działało. Nowych głosów nie używam, a te ~4MB RAM na pewno by się przydały...

I ostatnie - mógłby ktoś rzucić trochę światła na te wszystkie wersje AM, bo trochę to pokręcone. Tutaj na forum wszyscy używają wersji 'numerycznej' (AM3/AM4), a na ich stronie jest AM XL i AM Europe. Jak mam to rozumieć?
-- QmQ --

*

Offline bikekowal

• 13104
Odp: Gdzie wgrywać programy do nawigacji?
« Odpowiedź #1 dnia: Wrzesień 11, 2007, 13:32:38 »
Ja zawsze wrzucam wszystkie aplikacje na kartę pamięci i niegdy jeszcze nie było żadnego problemu z wydajnością czy czymś podobnym.

Co do reszty...czytaj dział AM...wszystko Ci się wyjaśni...
Bądźcie realistami, żądajcie niemożliwego...

*

Offline QmQ_

• *
  • 60
« Odpowiedź #2 dnia: Wrzesień 11, 2007, 15:33:28 »
Przeniosłem AM na kartę SD i nie widzę różnicy po części programowej (tzn. głównie wgrywanie) natomiast program działa dużo lepiej jak chodzi o wyznaczanie trasy itp. Jednak ten RAM jest mu potrzebny. No a start jest natychmiastowy :)

Przeszukiwałem rzecz jasna dział AutoMapa poszukując odpowiedzi na pytanie o głosy, ale nie znalazłem. Teraz też szukałem i niestety to samo. Ale AM zostaje już na SD więc to już w sumie nie ważne. Tutaj mogę 4MB poświęcić jakbym kiedyś (tzn. jak dostanę odbiornik) mógł go posłuchać, bo podobno jest całkiem dowcipny :)

A z tymi wersjami nadal nie wiem i nie znalazłem [a szukałem przed napisaniem postu i teraz po Twojej odpowiedzi ponownie]. Mam zamglone wspomnienia, że gdzies o tym czytałem jak się zaczynałem dopiero interesować tematem, ale nie wiem czy to było na PDAclub.pl a jak tak, to nie wiem gdzie  :(
-- QmQ --

*

Offline Qbik

• 1495
    • www.wikaro.pl
« Odpowiedź #3 dnia: Wrzesień 11, 2007, 15:47:54 »
co do wersji  to w AM 3 była tylko Polska  - cały kraj ze wszystkimi miastami to było XL ale można też było kupić poszczególne miasta
co do AM 4 to tutaj doszły mapy EU czyli albo sama polska coś jak XL (już jako całość bez podziału na poszczególne miasta) albo polska + EU no i dodatkowo tryb 3d
Napisane: Wrzesień 11, 2007, 15:46:45
więcej już w dziale AM
axim x51v LennySh_Football WM6.1 L10 & iPhone 3G 16GB z 2.2.1 na pokładzie + BT-359 + 4gb SDHC & CF + AM 5.xx EU
http://www.pdaclub.pl/index.php?option=com_content&view=article&id=6656

*

Offline QmQ_

• *
  • 60
« Odpowiedź #4 dnia: Wrzesień 12, 2007, 04:08:33 »
OK, dzięki za rozjaśnienie.
Jeśli dobrze wnioskuję po avatarze to pozdrawiam kolegę freedivera   B)
-- QmQ --