Porównanie G-Space R-238 i GlobalSat BT-338

• 12 Odpowiedzi
  • 1416 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

« dnia: Sierpień 23, 2005, 22:22:04 »
Ze względu na to, iż miałem ostatnio okazję testować dwa urządzenia oparte o chipset SiRF Star III, tj. G-Space GS-R238 oraz GlobalSat BT-338, postanowiłem napisać ten krótki artykuł. Może ułatwię komuś podjęcie decyzji, co wybrać….

Oto bohaterowie:
[pic=http://www.adrian.ade.pl/pda/gps/BT338_GS238_1.jpg]

Nie będę podawał tu parametrów urządzeń, bo są ogólnie dostępne, np. na stronach PDAClub’u.. Oba urządzenia mają ten sam Chipset SiRF Star III, więc można spodziewać się podobnej czułości obu urządzeń – i tak jest w istocie.
Skupię się natomiast na różnicach, bo to one ułatwiają wybór urządzenia.

Po pierwsze wielkość obu urządzeń:
[pic=http://www.adrian.ade.pl/pda/gps/BT338_GS238_porownanie1.jpg]
[pic=http://www.adrian.ade.pl/pda/gps/BT338_GS238_porownanie2.jpg]
Jak widać na zdjęciach G-Space jest zdecydowanie mniejszy. Jest też lżejszy. W rzeczywistości różnica między nimi jest jeszcze większa, niż to widać na zdjęciach.
Oto wymiary:
   BT-338 72mm × 40mm × 23mm / masa
   GS-R238 65mm x 46mm x 17.3 mm / masa 56g
Jeśli Waszym kryterium wyboru jest wielkość – już macie faworyta…

Dla równowagi, w zestawie z GlobalSat’em jest eleganckie etui, a zestawie z G-Space’m nie znajdziemy nic, co mogłoby ochronić odbiornik GPS. Dziwna to polityka producenta, że drogie i nowoczesne urządzenia sprzedaje bez ochronnego pokrowca, etui…
A oto etui do BT-338:
[pic=http://www.adrian.ade.pl/pda/gps/BT338_etui.jpg]
[pic=http://www.adrian.ade.pl/pda/gps/BT338.jpg]
Moim zdaniem, jest ono całkiem ładne i praktyczne, jego wadą jest, iż jeszcze bardziej powiększa niemałego GlobalSat’a, ale coś za coś…

Parametrem wiążącym się z wielkością i masą urządzeń jest czas pracy na baterii. Jak można się domyślać, wygrywa tu BT-338 z czasem około 17-19h, natomiast dla GS-R238 wynosi on odpowiednio około 9-10h, a więc dwa razy mniej.
Warto jednak nadmienić, że w przypadku zainstalowania GPSa na stałe do akumulatora w samochodzie, parametr ten nie będzie miał żadnego znaczenia. Wadą GlobalSat’a w tym zastosowaniu będzie automatyczne wyłączanie się urządzenia w przypadku braku aktywności połączenia BT, tej wady nie posiada G-Space, zatem w stałej instalacji samochodowej lepiej sprawdzi się właśnie GS-R238.

Krótko o zasilaniu. Zaletą zasilacza GlobalSata jest to, iż wtyczka pasuje do wielu różnych urządzeń, np. do iPaq’ów  ze specjalną przejściówką, co pozwala wozić z sobą tylko jedną ładowarkę. Z kolei G-Space wyposażony jest w przejściówkę do gniazdka amerykańskiego/angielskiego oraz w zasilacz samochodowy i stacjonarny wyposażony w gniazdo USB. W zestawie jest też kabel USB, a więc ładować urządzenie można bezpośrednio z laptopa lub komputera.

Kolejną zaletą GS-R238 jest możliwość upgrade’u firmware’u za pośrednictwem kabla USB, takiej możliwości nie posiada BT-338.

Kolejnym elementem porównania jest gniazdo umożliwiające podłączenie anteny zewnętrznej. Gniazdo takie posiada GS-R238, a nie posiada go BT338. Brak  tego złącza trudno jednak traktować jako dużą wadę, czułość urządzeń jest przecież bardzo dobra i nie wydaje się potrzebne stosowanie anten zewnętrznych, przynajmniej w normalnych warunkach eksploatacji.

Reasumując:

G-Space R-238:
+ mały, lekki, elegancki,
+ możliwość podłączenia na stałe do akumulatora samochodowego,
+ możliwość zasilania z laptopa lub komputera PC poprzez kabel USB,
+ upgrade firmware za pośrednictwem kabla USB,
+ możliwość podłączenia anteny zewnętrznej.

GlobalSat BT-338
+ etui,
+ dłużej działa na zasilaniu bateryjnym,
+ typowa wtyczka, pasuje np. do iPaq’ów.

Jak widać, każde z urządzeń ma inne zalety, wybór podyktowany powinien być preferencjami użytkownika.
Dla siebie wybrałem GlobalSat’a ze względu na etui oraz wspólną ładowarkę z iPaq’iem.

*

Offline lipciopda

• 6801
« Odpowiedź #1 dnia: Sierpień 23, 2005, 22:41:36 »
no to widze, ze rowniez polski dystrybutor wyposazyl BT-338 w nowe etui - co cieszy bo jest o wiele bardziej funkcjonalne niz to, ktore bylo w pierwszysch egzemplarzach - dla mnie ten maly "gadzet" rowniez byl elementem decydujacym przy zakupie...

« Odpowiedź #2 dnia: Sierpień 23, 2005, 23:49:37 »
Adrian_U: dysponujesz moze GR 236? Ciekawi mnie porównanie wielkości tych trzech GPSów.

*

Offline lipciopda

• 6801
« Odpowiedź #3 dnia: Sierpień 23, 2005, 23:52:46 »
GR-236

67 x 46.3 x 19 mm

« Odpowiedź #4 dnia: Sierpień 24, 2005, 07:36:09 »
Cytat: marshall
Adrian_U: dysponujesz moze GR 236? Ciekawi mnie porównanie wielkości tych trzech GPSów.
Niestety nie, nie mialem okazji testowac.

« Odpowiedź #5 dnia: Sierpień 24, 2005, 11:59:28 »
co nam z podłaczenia G-Space R-238 do zasilania z akumulatora na stałe jak niema on wylanczania automatycznego po wyłaczeniu stacyjki i  bedzie sie ładowal i rozładowywał non stop jak samochud zostawimy na 2 dni w domu bo mamy niezlego grila ja bym tego do plusów nie zaliczyl. I zapomnialeś dodac  ze upgrade firmware za pośrednictwem kabla USB mozna dokonac ale trzeba se taki kabel dokupic bo tym z kompletu sie nie da. Oraz zastrzezenie do ostatniego + skoro to tak dobry produkt to poco producent wypuszcza go z dodatkowym wyjsciem na antene czyzby niedowiezał swojemu produktowi?

« Odpowiedź #6 dnia: Sierpień 24, 2005, 13:57:14 »
Cytat: szczurs
co nam z podłaczenia G-Space R-238 do zasilania z akumulatora na stałe jak niema on wylanczania automatycznego po wyłaczeniu stacyjki i  bedzie sie ładowal i rozładowywał non stop jak samochud zostawimy na 2 dni w domu bo mamy niezlego grila ja bym tego do plusów nie zaliczyl.
Nieprawda.
Jesli podlaczysz go na stale, to GPS sie naladuje i pozostanie w stanie naladowania (pobor energii z akumulatora bedzie minimalny). Znam ludzi, ktorzy tak jezdza i sprawdza sie to nawet w zime, gdy pobor energii przy wylaczonym silniku jest sprawa krytyczna dla uruchomienia samochodu rano.
Ale jesli Ci to naprawde przeszkadza - zawsze mozesz podlaczyc samochod przez stacyjke, wowczas pobor energii bedzie tylko przy wlaczonym silniku, ale lapanie fix'a zajmie troche czasu.
Na koniec, w ten sposob mozna tez podlaczyc BT-338, ale jest to zdecydowanie mniej wygodne.
Wyobraz sobie sytuacje, ze GPSa masz zamontowanego pod maska. Otoz przed kazdym uzyciem nawigacji musialbys dzwigac maske i uruchamiac GPS. Mniej wygodne - zgadza sie ?

I zapomnialeś dodac  ze upgrade firmware za pośrednictwem kabla USB mozna dokonac ale trzeba se taki kabel dokupic bo tym z kompletu sie nie da.
To prawda, ale kabel jest latwo dostepny. Zreszta nie zaprzeczysz, ze mozliwosc aktualizacji firmware'u jest plusem dla G-Space, gdyz GlobalSat nie ma w ogole takiej mozliwosci.

Oraz zastrzezenie do ostatniego + skoro to tak dobry produkt to poco producent wypuszcza go z dodatkowym wyjsciem na antene czyzby niedowiezał swojemu produktowi?
Zastrzezenie niepotrzebne. Testowalem czulosc obu odbiornikow - jest naprawde porownywalna. Dzialaja wszedzie - pod siedzeniem, pod maska, w schowku, jak rowniez w mieszkaniu, wszeczie stabilnie trzymaja sygnal - pisze o obu urzadzeniach. A antena moze sie przydac przy naprawde trudnych warunkach pracy, choc trudno mi tu wskazac przyklad.

*

Offline lipciopda

• 6801
« Odpowiedź #7 dnia: Sierpień 24, 2005, 16:01:18 »
Cytat: Adrian_U
Znam ludzi, ktorzy tak jezdza i sprawdza sie to nawet w zime, gdy pobor energii przy wylaczonym silniku jest sprawa krytyczna dla uruchomienia samochodu rano.
jakim cudem skoro SiRF Star III jest na rynku chyba od wiosny? ;)

Zreszta nie zaprzeczysz, ze mozliwosc aktualizacji firmware'u jest plusem dla G-Space, gdyz GlobalSat nie ma w ogole takiej mozliwosci.
oczywiscie, ze ma - fakt faktem, ze jak do tej pory tylko w serwisie ale mozliwosc jest

« Odpowiedź #8 dnia: Sierpień 24, 2005, 18:39:18 »
Cytat: lipciopda
Znam ludzi, ktorzy tak jezdza i sprawdza sie to nawet w zime, gdy pobor energii przy wylaczonym silniku jest sprawa krytyczna dla uruchomienia samochodu rano.
jakim cudem skoro SiRF Star III jest na rynku chyba od wiosny? ;)
Nigdzie nie napisalem, ze chodzi mi o SiRF III. Mialem na mysli starsze GPS na bluetooth, wszak nie wszyscy maja kase, zeby takie rzeczy zmieniac co roku...

Cytat: lipciopda
Zreszta nie zaprzeczysz, ze mozliwosc aktualizacji firmware'u jest plusem dla G-Space, gdyz GlobalSat nie ma w ogole takiej mozliwosci.
oczywiscie, ze ma - fakt faktem, ze jak do tej pory tylko w serwisie ale mozliwosc jest
Tak, nieprecyzyjnie napisalem - oczywiscie chodzilo o to, ze takiej mozliwosci nie ma uzytkownik koncowy - konieczna wizyta w serwisie. Zreszta w ten sposob mozna zaktualizowac firmware nawet w kalkulatorze ;) Dlatego skrot myslowy. Mysle ze wszyscy i tak wiedzieli o co chodzi. Czyz nie?

*

Offline lipciopda

• 6801
« Odpowiedź #9 dnia: Sierpień 24, 2005, 18:42:30 »
podobno Globalsat pracuje nad oprogramowaniem do aktualizacji firmware poprzez BT z poziomu PDA - poczekamy zobaczymy

*

Offline orte

• 252
« Odpowiedź #10 dnia: Sierpień 24, 2005, 23:38:33 »
Obyś lipcio miał rację, po ostatniej rozmowie telefonicznej i rozmowie osobistej z szefem firmy Putin.pl trochę się zdziwiłem :(
Podczas wcześniejszej rozmowy telefonicznej z człowiekiem z serwisu (tak sądzę) mówiono mi coś zupełnie innego :(
A teraz powiedziano mi że:

Nie będzie bezpłatnego upgradu firmware w BT-338 w Polsce. :(

od września bedzie możliwość odpłatnego upgradu, cena na dziś dzień jest nieznana :(

*

Offline lipciopda

• 6801
« Odpowiedź #11 dnia: Sierpień 24, 2005, 23:44:16 »
w amerykanskim serwisie jak sam wiesz taki upgrade jest bezplatny

*

Offline orte

• 252
« Odpowiedź #12 dnia: Sierpień 24, 2005, 23:52:16 »
nic mi nie mów,
mówiłem że na stronie jest napisane że jest FREE, a tu ma byc płatny ?
no to mi wyjaśniono że jest FREE tylko u amerykańskiego dystrybutora
a na stronie producenta (tajwan) nie ma ani słowa o tym że FREE
po takiej gadce podziekowałem za rozmowę :(
a miało być tak pieknie ;)

chyba sprzedam swój egzemplarz i kupię nowy z nowym firmwarem i lepszym pokrowcem :D