G-Space GS-R238

• 15 Odpowiedzi
  • 1047 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

G-Space GS-R238
« dnia: Listopad 09, 2005, 01:05:18 »
Witam.

Kupilem gps G-Space GS-R238 i wydaje mi sie,ze jest cos z nim nie tak.
Co jakis czas zdarza sie,ze gps po wlaczeniu w ogole nie lapie fixa i to w tych miejscach(ulica,plac)gdzie poprzedniego dnia w tym samym czasie dzialal bez problemow.Probowalem juz zapomoca GPS Viewer roznych "cold start' , "hot start" , "warm start" i to w sumie nic nie pomaga.
Co moze byc przyczyna i czy powinienem zwrocic gpsa do sklepu?

Pozdr.

*

Offline lipciopda

• 6801
G-Space GS-R238
« Odpowiedź #1 dnia: Listopad 09, 2005, 08:58:07 »
to, ze poprzedniego dnia lapal fixa w konkretnych miejscach nic nie znaczy - system nie pracuje na satelitach geostacjonarnych - one sa caly czas w ruchu i zmieniaja polozenie

G-Space GS-R238
« Odpowiedź #2 dnia: Listopad 09, 2005, 09:11:31 »
Czy próbujesz wyłapać sygnał w samochodzie ? Ten model lepiej sprawuje się z anteną zewnętrzną. Sprawa druga, czy aktualizowałeś soft ? To też trochę zmienia w samym działaniu urządzenia.

G-Space GS-R238
« Odpowiedź #3 dnia: Listopad 09, 2005, 09:41:33 »
Softu nie aktualizowalem,bo podobno trzeba miec do niego specjalny kabelek?Moze wiesz jaki jest do tego potrzebny?I skad najlepiej sciagnac upgrade software'u?
W samochodzie dziala bez problemu pod warunkiem,ze nie trafi mu sie ten dziwny "dzien".
Lipciopda rozumiem,ze satelity maja zmienne pozycje,ale chodzac z wlaczonym gpsem przez okolo 45 minut po ulicach i nie zlapac fiksa to chyba nie jest tak jak byc powinno.
Zazwyczaj dziala jak nalezy,ale sa dni(kupilem 7 dni temu )tak jak chociazby wczoraj,ze podczas jazdy samochodem przez miasto w ogole nie zlapal fiksa.A jechalem przez ulice jak i przez otwarte przestrzenie(place,duze aleje).
Dlatego pytam sie doswiadczonych uzytkownikow czy powinienem sie tym martwic i wyslac produkt z powrotem do sklepu w celu wymiany na nowy.
Pozdr.

*

Offline lipciopda

• 6801
G-Space GS-R238
« Odpowiedź #4 dnia: Listopad 09, 2005, 09:46:53 »
Cytat: pablo.k
Lipciopda rozumiem,ze satelity maja zmienne pozycje,ale chodzac z wlaczonym gpsem przez okolo 45 minut po ulicach i nie zlapac fiksa to chyba nie jest tak jak byc powinno.
Zazwyczaj dziala jak nalezy,ale sa dni(kupilem 7 dni temu )tak jak chociazby wczoraj,ze podczas jazdy samochodem przez miasto w ogole nie zlapal fiksa.A jechalem przez ulice jak i przez otwarte przestrzenie(place,duze aleje).
jesli bedziesz sie poruszal przed zlapaniem fixa to nieraz to moze trwac tak dlugo lub moze go wcale nie zlapac... (troche dziwne w przypadku SiRF Star III ale... w koncu to miasto) - zawsze poczekaj i dopiero ruszaj

G-Space GS-R238
« Odpowiedź #5 dnia: Listopad 09, 2005, 09:56:16 »
Najbardziej wkurzajace jest to,ze dwa razy nie zlapal fiksa gdy naprawde potrzebowalem tego wynalazku :(
A denerwujace jest gdy nie wiesz czy "zalapie" tym razem czy nie.
Odnosze wrazenie jakby sie zawieszal.

*

Offline lipciopda

• 6801
G-Space GS-R238
« Odpowiedź #6 dnia: Listopad 09, 2005, 10:02:53 »
pablo czy ty rozumiesz co ja napisalem? w przypadku problemow zatrzymaj sie na 2-3 minuty, wylacz i wlacz odbiornik - powienien zlapac wtedy fixa

a dodatkowe problemy moga wynikac z faktu, ze masz ogrzewana lub metalizowana przednia szybe - wtedy tylko antena zewnetrzna

G-Space GS-R238
« Odpowiedź #7 dnia: Listopad 09, 2005, 10:11:59 »
Lipciopda rozumiem co napisales :)
Czytalem dosyc dokladnie o klopotach z odbiorem sygnalu w samochodach z metalizowana lub ogrzewana szyba.
Tylko moje auto nie ma tych wynalazkow,a nawet stojac w miejscu(w aucie czy na ulicy)to moje ustrojstwo mialo mnie w nosie.
Kombinowalem na rozne sposoby zanim napisalem o tym na forum :D
Zobacze czy to sie jeszcze poworzy(brak fiksa) i wowczas zrobie tak jak napisales.
Chociaz czuje sie troche rozczarowany,ze cos takiego sie dzieje.

Pozdr.

*

Offline lipciopda

• 6801
G-Space GS-R238
« Odpowiedź #8 dnia: Listopad 09, 2005, 10:17:50 »
kabel do podlaczenia do komputera i upgrade ma symbol BTGPS-USB

ale zamiast kupowac kable i bawic sie w zmiane softu (jesli sytuacja sie powtorzy) - podjedz do sklepu gdzie kupowales i sprawdz inny egzemplarz...

G-Space GS-R238
« Odpowiedź #9 dnia: Listopad 09, 2005, 10:25:49 »
Cytat: lipciopda
kabel do podlaczenia do komputera i upgrade ma symbol BTGPS-USB

ale zamiast kupowac kable i bawic sie w zmiane softu (jesli sytuacja sie powtorzy) - podjedz do sklepu gdzie kupowales i sprawdz inny egzemplarz...

Dzieki za podpowiedz w sprawie softu i kabelka.
Do sklepu nie dam rady podjechac,bo kupowalem przez internet w Holandi,a ja mieszkam w Belgi.
Dlatego zapytalem na forum co moze byc nie tak z tym gps'em.

*

Offline cin2000

• 509
G-Space GS-R238
« Odpowiedź #10 dnia: Listopad 09, 2005, 12:26:27 »
Mam ten model i faktycznie tak jak piszesz - po włączeniu ma czasami coś takiego, że szuka satelit dość długo. Ja go w końcu podłączyłem w samochodzie i go w ogóle nie wyłączam. I nie ma problemu. Gorzej jak go chcesz gdzieś nosić. Raz też potrzebowałem (znalazłem się w Finlandii i go włączyłem po lądowaniu - taka zmiana miejsca lub długa przerwa ma też zły wpływ) i czekałem ok. 30 min na fix. Ważne tak jak mówi lipcio. Położyć go, wyłączyć, włączyć i poczekać grzecznie. Pozdro.
"Istnieją 3 typy ludzi: Ci co umieją liczyć i Ci co nie umieją liczyć."

*

Offline lipciopda

• 6801
G-Space GS-R238
« Odpowiedź #11 dnia: Listopad 09, 2005, 15:26:15 »
ciekaw jestem czy pierwowzor Holux 236 tez tak ma czy to jedna z "wad" kopii...

*

Offline marko

• **
  • 154
  • Sprzęt: Acer N50 Premium, Nokia N 85, G-Space RS238
G-Space GS-R238
« Odpowiedź #12 dnia: Listopad 10, 2005, 21:12:01 »
Posiadam ten odbiornik od kilku dni i raczej narazie nie zauważyłem problemów. Mi nawet w domu, 2 metry od okna (ostatnie piętro) łapie fixa po niecałej minucie i widzi 4-5 satelit. Na zewnątrz ( także w samochodzie) jest tak samo tylko, że ilosć satelit zwiększa sie do 6-8. Fakt, że krótko go mam ale jak narazie potwierdza się to co pisze w testach. Powinieneś sprawdzić inny odbiornik.

G-Space GS-R238
« Odpowiedź #13 dnia: Listopad 10, 2005, 21:45:11 »
Mam te same jak Marko, bardzo pozytywne wrażenia z użytkowania GS-R238, tyle że posiadam go od paru miesięcy. W domu jak trochę poleży, łapie czasem nawet 7 satelit (metr od okna). Myślę, że ten Twój egezmplarz jest trochę wadliwy... Acha, nei aktualizowałem żadnego softu i nie widzę takiej potrzeby... pozdrawiam, rafał.

*

Offline bejo

• *
  • 68
    • http://student.agh.edu.pl/~bejo/homepage/
G-Space GS-R238
« Odpowiedź #14 dnia: Czerwiec 01, 2006, 16:17:50 »
Cytat: "adameno"
Mam te same jak Marko, bardzo pozytywne wrażenia z użytkowania GS-R238, tyle że posiadam go od paru miesięcy. W domu jak trochę poleży, łapie czasem nawet 7 satelit (metr od okna). Myślę, że ten Twój egezmplarz jest trochę wadliwy...
Hm, tak sie zastanawiam czy tego typu sprzet moze byc "troche wadliwy"? :| Sam kupilem niedawno GS-R238 i jak juz zlapie fixa to dziala pieknie, nawet w pomieszczeniach, ale czasami rzeczywiscie bardzo ciezko fixa zlapac, moze dlatego ze sie w miedzyczasie poruszam :|

Generalnie to wyglada mi na to ze ten GPS (RS-R238) po kazdym wlaczeniu zaczyna od cold starta, bo godzina jest zresetowana, wiec pewnie wspolrzedne tak samo :| To chyba powinno byc podtrzymywane... Moze zmiana softu pomoze? Orientuje sie ktos czy kabelek do niego mozna kupic w normalnym sklepie z komp.?

*

Offline cin2000

• 509
G-Space GS-R238
« Odpowiedź #15 dnia: Czerwiec 01, 2006, 20:25:38 »
Ale odgrzałeś temat. Ale w końcu dzień dziecka dzisiaj!  :wink:
"Istnieją 3 typy ludzi: Ci co umieją liczyć i Ci co nie umieją liczyć."