G-Space GS-R238 via USB

• 2 Odpowiedzi
  • 805 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline odyso

• *
  • 55
G-Space GS-R238 via USB
« dnia: Wrzesień 05, 2006, 15:02:24 »
Witam,

Czy ktoś miał okazję łączyć ten odbiornik z komputerem via USB?
Czy były jakieś problemy?
I ostatnie pytanie, czy podłączenie zewnętrznej anteny daje widoczny wzrost czułości?

Wiem, że jak odbiornik na bluetooth to łączenie kablem może wydawać się nieporozumieniem, ale chcę używać go oprócz współpracy z PDA via Bluetooth również do nawigacji morskiej i wtedy stabilność połączenia oraz jedno gniazdko zasilania notebooka i GPS ma sens.

Pozdrawiam,

PS. Czy któreś inne odbiorniki na Sirf III z Bluetooth'em mają również opcję łączenia przez USB?

*

Offline bar7ek

• 291
    • http://gps.geosolutions.info
Re: G-Space GS-R238 via USB
« Odpowiedź #1 dnia: Wrzesień 05, 2006, 19:53:56 »
Cytat: "odyso"
Witam,

Czy ktoś miał okazję łączyć ten odbiornik z komputerem via USB?
Czy były jakieś problemy?
I ostatnie pytanie, czy podłączenie zewnętrznej anteny daje widoczny wzrost czułości?

Wiem, że jak odbiornik na bluetooth to łączenie kablem może wydawać się nieporozumieniem, ale chcę używać go oprócz współpracy z PDA via Bluetooth również do nawigacji morskiej i wtedy stabilność połączenia oraz jedno gniazdko zasilania notebooka i GPS ma sens.

Pozdrawiam,

PS. Czy któreś inne odbiorniki na Sirf III z Bluetooth'em mają również opcję łączenia przez USB?

Ja miałem okazję ale z załączonymi sterownikami w win xp mi nie zadziałał. System coś widzi ale nie wie co. Być może jest to wina kabla (chociaż wątpię). Pinout kabla jest w instrukcji więc można sobie zrobić samemu kabel usb mini (z gps) i zwykłego rs-232 z drugiej strony. Kable takie można też w zasadzie kupić.
Podsumowując mi po usb nie udało się połączyć (sterownik PL2303 USB-to-Serial Bridge nie działa i nie wiem z jakiego powodu) a po rs jeszcze nie próbowałem ale może się udać bo to tylko zasilanie (2 piny) i dane (też 2 piny). Po bt wszystko działa jak należy i nie ma problemów ze stabilnością połączenia. Możesz gps zasilać z laptopa po usb (wtedy masz jak chciałeś jedno gniazdo zasilania) a dane po bt. (W takim rozwiązaniu trzeba zalepić na usb piny z danymi żeby windows nie widział gps i nie raportował problemów z urządzeniem gps).

*

Offline odyso

• *
  • 55
Re: G-Space GS-R238 via USB
« Odpowiedź #2 dnia: Wrzesień 17, 2006, 20:23:09 »
[....Być może jest to wina kabla (chociaż wątpię). Pinout kabla jest w instrukcji więc można sobie zrobić samemu kabel usb mini (z gps) i zwykłego rs-232 z drugiej strony. Kable takie można też w zasadzie kupić.....]

Jakiego kabla używałeś, czy specjalnego do transferu, czy zwykłego USB-miniUSB, bo podobno ten odbiornik wymaga specjalnego (jest na nim przyśrubowany jakiś plastik w którym podobno jest jakiś układ elektroniczny)?

Natomiast na oryginalnym kablu USB -RS 232 już takiego dodatku nie ma (przynajmniej na zdjęciu)  i może to jest rozwiązanie.

Pozdrawiam,