G-space GS-R238 problem z polaczeniem, port com ...

• 7 Odpowiedzi
  • 769 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

« dnia: Październik 24, 2006, 15:54:40 »
Witam
niedawno nabyłem odbiornik G-space GS-R238 i przez pierwsze kilka dni bylo wszystko ok Używałem go ze stacjonarnym kompem i laptopem. Pzniej zaczęły sie problemy, nie mogę sie połączyć z odbiornikiem przez BT. Program GPS Viewer pokazuje ze 6 z 10 portów nie może otworzyć, miedzy innymi com5, a właśnie na com 5 chodził mi gps. Próbowałem połączyć go z innym kompem, tez nic, az w końcu uzylem 3 kompa, i połączył sie ale nie widzi żadnych satelit w programie GPS Viewer. Dioda pomarańczowa zaczyna normalnie migać po parunastu sekundach, ale sygnału gps na laptopie mi nie pokazuje. Co tu z tym zrobić?

« Odpowiedź #1 dnia: Październik 24, 2006, 16:04:55 »
ja tez mam r238 chodzil dobrze, a pozniej padl i przez BT sie nie chcial laczyc, wysylka do serwisu / wymieniono na nowy i obecny dziala idealnie

*

Offline jas_pik:: Janusz Piwiński

• 7793
    • https://www.facebook.com/mediapik/
  • Sprzęt: Athena &amp iPhone
« Odpowiedź #2 dnia: Październik 24, 2006, 17:41:55 »
Może wyresetuj calkowicie GPS-a  wyjęcie na kilka dni a może nawet  na ponad 30 .
Czy przypadkiem nie bawiłeś się ustawieniami GPS Viwera?
G-space GS-R238 gryzie się z nim - w szczególności przy wysyłaniu do GPS sekwencji "factory reset" lub zmiany protokolu na SIRF poprzez BT. Potem może pomóc wyłacznie serwis lub też wyjęcie zasialnia na okolo 30 dni - bo tak długo podtrzymywane są dane  w pamięci SRAM .
Jesli dioda niebieska od BT  oraz czerwona od satelit mruga to GPS może być sprawny - a ma tylko namieszane w ustawieniach.Podobno można go zresetować za pomocą kabla przy użyciu funkcji 'Synchronise Protocol and Baud rate' ale płacić za kabel 30Euro ?
Może w końcu się zawezmę zrobię kabelek i będę świadczył usługi, bo podobno serwis każe sobie słono liczyć.
potrzebna zgoda

« Odpowiedź #3 dnia: Październik 24, 2006, 18:12:08 »
nie bawilem sie programem o ktorym mowisz, mam tylko gps viewer. Przeinstalowalem system na nowy w laptopie, wszystko zainstalowalem od nowa, gps laczy sie z laptopem, ale to wszystko, satelit nie widzi, dioda pomaranczowa miga. Czy jest jakis program diagnostyczny ktory moglby pokazac co jest z tym odbiorniczkiem gps?

*

Offline jas_pik:: Janusz Piwiński

• 7793
    • https://www.facebook.com/mediapik/
  • Sprzęt: Athena &amp iPhone
« Odpowiedź #4 dnia: Październik 24, 2006, 19:00:47 »
@dj-norek - przecież to ten sam program.
Problem jest wtedy gdy zmieniasz coś w GPS po BT.
Jeśli urzadzenie jest na gwarancji wyślij do serwisu.
Jesli nie możesz zastosować procedurę -Hard Resetu polegającą na rozebraniu urządzenia i zwarcia zasilania ( przy małej pastylkowej baterii)*
* nie biorę odpowiedzialności za uszkodzenia sprzętu przy zastosowaniu tej metody
potrzebna zgoda

« Odpowiedź #5 dnia: Październik 24, 2006, 19:30:54 »
ale ten program GPS Viewer nie ma takiej funkcji jak "factory reset" lub zmiany protokolu na SIRF. W tym programie mam tylko Com port (ustawiam na com5, teraz na com 6) Baudrate - ustawione na 4800 - to akurat zmienialem na rozne pozycje, no i scan, open GPS, power save, waas/Egnos, no i hot start, cold start i warm start. Zadnej "factory reset" funkcji nie znalazlem. Swoja droga zapytam do czego jest ten Baudrate i jak powinno byc ustawione oraz do czego jest ten Warm Start?
A czy po hard resecie urzadzenie powinno przywrocic ustawienia fabryczne? W jaki spospb moglo sie tam cos pomieszac? Czy mozliwe jest to ze windows albo jakis inny program mial wirusa i przez to sie to posypalo?

*

Offline bikekowal

• 13104
« Odpowiedź #6 dnia: Październik 24, 2006, 19:38:56 »
Spróbuj np przytrzymać przez klika sekund power, mozesz wyciagnac baterie na kilka godzin itp. Jest wiele sposobów na HR który przywróci ustawienia fabryczne. Wirusami ja bym się nie obawiał :P
Bądźcie realistami, żądajcie niemożliwego...

« Odpowiedź #7 dnia: Październik 24, 2006, 19:48:04 »
zwarlem na moment baterie, nie pomoglo, poczatkowo dioda pomaranczowa caly czas swiecila, ale wystawilem za okno i zaczela mogac, no ale dalej satelit nie widze. A czy np auto mapa mogla mi cos pomieszac w tym gpsie? Nie wiem juz co z tym zrobicm a bardzo potrzebny mi ten odbiornik