Fortuna Clip-On - pytan pilnych kilka

• 8 Odpowiedzi
  • 949 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline ptica

• 20
« dnia: Marzec 29, 2005, 19:07:49 »
Witam! Od niedawna sie ciesze GPSem, ale poki co to co najwyzej moge sobie poogladac jedynie migajace diodki. Mysle, ze on by bardzo chcial zapalic zielona, zeby mi pokazac moj stan jego znajomosci - ale niestety, takiej nie ma :)
Kupilem uzywany egzemplarz, bez softwaru - jesli taki jest potrzebny do obslugi go przez Ipaqa (drivery?) - to prosze o podzielenie sie, bede b. wdzieczny. To raz.

Dwa - czy do sparowania gpsa z ppc (przez Bluetooth)jest potrzebny kod w gpsie? Ipaq o niego prosi, ale nie wiem co mu odpowiedziec - jakies pomysly?

Trzy - chcialbym sprawdzic i w razie potrzeby upgradowac firmware do wersji 2.02  - jak to mozna zrobic?

pozdrawiam,

ptica

« Odpowiedź #1 dnia: Marzec 29, 2005, 19:14:02 »
Cytat: ptica

Dwa - czy do sparowania gpsa z ppc (przez Bluetooth)jest potrzebny kod w gpsie? Ipaq o niego prosi, ale nie wiem co mu odpowiedziec - jakies pomysly?

ptica

myślę że "0000" (cztery zera) załatwią sprawę kodu,
pzdr
seba

« Odpowiedź #2 dnia: Marzec 30, 2005, 09:15:04 »
Nie są potrzebne żadne drivery choć jest jakaś płyta w pudełku z gpsem ale nigdy nie sprawdzałem co na niej jest. Kod sparowania o który pyta Pocket to 0000 a co do zmiany softu to nie mam zielonego pojęcia a w instrukcji nic nie napisali.

*

Offline makii

• 44
    • www.makii.pl
  • Sprzęt: htc TyTN
« Odpowiedź #3 dnia: Marzec 30, 2005, 09:27:06 »
W sumie...  wszystko juz zostało tu powiedziane...
Uzywam ten odbiornik od ponad roku i uważam że jest bardzo dobry i dokładny. Bez problemu działa (bez dodatkowych driverów) z popularnymi aplikacjami GPS.
Co do odpowiedzi... to kod do "parowania" to "0000". Jesli chodzi o firmware, to swego czasu pojawiło się na stronie producenta ukatualnienie, ale później zniknęło... Ja byłem szybszy i je ściągnąłem. Wgrywa się je oprogramowaniem "FortunaSync", które łączy się z odbiornikiem poprzez BT.
Pozdrawiam,
Makii

« Odpowiedź #4 dnia: Marzec 30, 2005, 10:10:21 »
Cytat: makii
Jesli chodzi o firmware, to swego czasu pojawiło się na stronie producenta ukatualnienie, ale później zniknęło... Ja byłem szybszy i je ściągnąłem. Wgrywa się je oprogramowaniem "FortunaSync", które łączy się z odbiornikiem poprzez BT.
Pozdrawiam,
Makii

i odczułeś jakąś zmianę po wykonaniu upgradu ?
a jeśli tak to mogę liczyć na kopię software-u ?
pzdr
seba

« Odpowiedź #5 dnia: Marzec 30, 2005, 10:35:13 »
Maki:
Cieszę się że udał Ci sie zassać oprogramowanie. Ale czu udało Ci się dokonać aktualizacji firmware? Ja próbowałem na wiele sposobów i nie mogłem tego zrobić za żadne skarby. Przy wgrywaniu występowały zwisy. Poza tym jak można sprawdzic wersje posiadanego firmware?

*

Offline ptica

• 20
« Odpowiedź #6 dnia: Marzec 30, 2005, 12:22:35 »
Dziekuje za podpowiedzi, sparowanie przebieglo bez klopotu, polaczenie tez.

Co do pytan o to skad wziac firmware w wersji 2.02 - oto co znalazlem:
http://pocketgpsworld.com/modules.php?name=Forums&file=viewtopic&t=8503&postdays=0&postorder=asc&start=45
o flashowaniu Fortuny do 2.02
http://www.robchoc.pwp.blueyonder.co.uk/GPS/ - plik do flashowania
http://www.infovi.it/prodotto.php?prod=276 - plik do flashowania, link przy Firmware XT v2.02 zapisac przez SaveAs

*

Offline makii

• 44
    • www.makii.pl
  • Sprzęt: htc TyTN
« Odpowiedź #7 dnia: Marzec 30, 2005, 12:53:42 »
Cytat: brakus
Maki:
Cieszę się że udał Ci sie zassać oprogramowanie. Ale czu udało Ci się dokonać aktualizacji firmware? Ja próbowałem na wiele sposobów i nie mogłem tego zrobić za żadne skarby. Przy wgrywaniu występowały zwisy.

Tak,  tak jak jest to opisane w forum pod powyzszymi linkami), TRZEBA wgrac obraz firmware na dyskietke, bo inaczej podczas upgrade, program sie zawieszal :)

pozdr.
Makii

*

Offline ptica

• 20
« Odpowiedź #8 dnia: Marzec 30, 2005, 13:12:26 »
Szkoda, ze sie nie da zrobic upgrejdu z ipaqa... chociaz moze sa jakies FDD na CF? ;) Nie usmiecha mi sie kupowanie BT dongle tylko w tym celu, a zdaje sie, ze nie ma innej mozliwosci komunikacji z PC. Albo o czyms nie wiem?
Makii: czy ClipOn laczy Ci sie z Automapa na hx 4700 na standardowych portach com 5 i 8?

pozdrawiam