Ustawienia GPS w PDA

• 3 Odpowiedzi
  • 917 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline niezawodny

• 793
  • Sprzęt: SG Note II, Nokia E52
Ustawienia GPS w PDA
« dnia: Kwiecień 28, 2006, 09:55:28 »
Póki miałem tylko Automapę nie interesowałem się zbytnio ustawieniami GPS-u bo program działał należycie - tzn. nawigował.
Wątpliwości pojawiły się po zakupie i zainstalowaniu Destiatora PN, który nie odnalazł automatycznie GPSa i trzeba było pogrzebać coś w ustawieniach - bez większych problemów też zadziałał.
Spowodowało to jednak moje zainteresowanie ustawieniami GPSa, które są możliwe w obu w/w programach a co do których nie jestem pewien co i jak. Liczę na wsparcie fachowców i guru tego działu... :wink:
Więc po kolei:
AM;
1) do wyboru odczyt pozycji z GPS co 1s lub co 2s - co lepsze?
2) liczba bitów na sekundę; domyślnie jest 4800 ale można wybrać inne wartości - czy warto i jakie?
Destinator - tu jest więcej wątpliwości:
1) Protokół; domyślnie jest NMEA a do wyboru SIRF - i to mnie najbardziej zastanawia bo Asus ma protokół SIRF, tymczasem GPS nie znajduje sygnału na ustawieniu SIRF a tylko na NMEA - czy to jest OK?
2) Transfer; domyślnie jest 4800 czyli jak w AM...
3) TMC GPS - domyślnie ta opcja jest odznaczona i GPS działa a po jej wybraniu przestaje działać - czy tak ma być?
Bardzo proszę o pilne rady bo wyjeżdżam i nie chciałbym zostać na lodzie z niedziałającym GPS-em. Jeśli gdzieś to już było - poproszę o linka, bo nie bardzo mogę znaleść. Z góry dziękuję za pomoc  :wink:

*

Offline nocnyMarek

• 9913
  • Sprzęt: Palmax, viliv X70
Re: Ustawienia GPS w PDA
« Odpowiedź #1 dnia: Kwiecień 28, 2006, 10:56:38 »
> AM
> 1) do wyboru odczyt pozycji z GPS co 1s lub co 2s - co lepsze?

Zależy jak często chcesz mieć odświeżaną pozycję
(i ewentualnie czy sprzęt wydoli)

> 2) liczba bitów na sekundę; domyślnie jest 4800 ale można wybrać
> inne wartości - czy warto i jakie?

4800 wystarczy, można wybrać, ale czy zadziała?
u mnie tylko 'można wybrać', pewnie zależy od srzętu

> Destinator - tu jest więcej wątpliwości:
>1) NMEA a SIRF

Nie wiem

> 2) Transfer; domyślnie jest 4800 czyli jak w AM...

j.w.

> 3) TMC GPS - domyślnie ta opcja jest odznaczona i GPS działa
> a po jej wybraniu przestaje działać - czy tak ma być?

A masz odbiornik TMC?
Jeśli nie, to jakim cudem ma zadziałać?

ps. polecam metro, albo przynajmniej rolki ;-)
na piechotę nie zdążysz ...
AM3/4/5/6, DPN/D6, AP, N2/9, OM-free

*

Offline niezawodny

• 793
  • Sprzęt: SG Note II, Nokia E52
Re: Ustawienia GPS w PDA
« Odpowiedź #2 dnia: Kwiecień 28, 2006, 14:07:03 »
Dzięki nocny kolego!

Cytat: "nocny_m"

> Destinator - tu jest więcej wątpliwości:
>1) NMEA a SIRF

Nie wiem

A kto wie o co tu chodzi?

*

Offline Moi (Adam Kubicki)

• 6498
    • Moje linki do stron o GPS (i nie tylko)
  • Sprzęt: SGS2, iP3GS, Lumia 800, Note 3
Ustawienia GPS w PDA
« Odpowiedź #3 dnia: Kwiecień 28, 2006, 14:24:28 »
Wydaje się, że nie każdy odbiornik GPS zawierający chipset SiRF może obsługiwać tryb/protokół SiRF. Brzmi to trochę paradoksalnie, ale implementacja i obsługa tego protokołu zależy również od firmware całego odbiornika, który różni się  u różnych producentów. Często dokonują oni daleko idących ingerencji w "czysty protokół/firmware" SiRFa. Np. w Garminie nie przestawisz na ten tryb w sposób prosty (jeśli w ogóle jest to możliwe - nie wiem).

Być może jest tak, że Destinator wykorzystuje protokół SiRF pod warunkiem, że jest on dostępny wprost, jeśli w firmware odbiornika nie dokonano modyfikacji komplikujących lub uniemożliwiających taki dostęp.
Może też być tak, że Desti obsługuje tylko jakieś poprzednie implementacje SiRFa, np. z wersji 2.

Tak czy inaczej, pamiętam opinie o Destinatorze 3 (poprzednia wersja, przed PN), który przestawiony w tryb SiRF działał lepiej niż w trybie NMEA.

To są tylko moje luźne dywagacje, bez sięgania do źródeł z powodu lenistwa. Bo też i problem nie wydaje się poważny.
Zasada "jeśli coś działa dobrze, to nie zmieniaj" powinna wisieć na makatce w kuchni każdej gospodyni.