Dylemat wyboru

• 8 Odpowiedzi
  • 1106 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline old_

• *
  • 92
Dylemat wyboru
« dnia: Styczeń 22, 2005, 09:15:12 »
witam

stoję przed wyborem gps'a via bt i nie za bardzo wiem co tu wybrać. Moją uwagę przyciągnęły urządzenia:
1. Pretec Bluetooth GPS
2. Altina GBT708 Bluetooth
3. PCF-111 POLSTAR

Za pierwszym przemawia informacja wyczytana gdzieś na forum iż poprawnie działał wewnątrz aut marki renault z tzw. kartą hands free - jestem posiadaczem ww. marki auta /scenic2/ i nie wiem jak się będą zachowywały pozostałem urządzenia w takim środowisku. Może ktoś z szanownych grupowiczów ma jakieś doświadczenia w tej materii?Druga sprawa dotyczy samego hardware - który z tych odbiorników jest najbardziej zaawansowany technologicznie? Poz. 1 jest na rynku dobre kilkanaście miesięcy - w tym temacie też bym prosił o doradzenie fachowców.

pozdr.

*

Offline waflo

• 334
Dylemat wyboru
« Odpowiedź #1 dnia: Styczeń 22, 2005, 14:46:02 »
Ja mam Polstara wiec moge powiedziec cos na jego temat. Po pierwsze zastosowany w nim chipset jest najnowszy, zostal zaprezentowany przez sony na poczatku roku 2004 wiec ma troche wiecej niz rok. Chipsety w pozostalych odbiornikach sa starsze. Mysle, ze nowy chipset jest lepszy niz pozostale (inaczej nie bylo by sensu wogole go produkowac, bo kto kupil by taka nowosc ktora jest gorsza niz chipsety dostepne od wielu lat).

Co do renault to nie mam pojecia co to jet karta hands free w tym aucie. Ja mam peugeota i w moim aucie wszystko smiga pieknie. Daj znac co z tym renault, to w razie czego moge przetestowac odbiornik w aucie tego typu.

*

Offline old_

• *
  • 92
Dylemat wyboru
« Odpowiedź #2 dnia: Styczeń 22, 2005, 16:03:27 »
karta "hands free" to karta zastępująca kluczyk - można otworzyć i odpalić auto bez udziału standardowego kluczyka. Komunikuje się to to radiowo z centralką w aucie - nie wiem jaki zakres jest wykorzystywany przez rozwiązanie reanult ale widocznie musi coś z tym być jak ktoś opisał że jedynie pretec działał wew. auta na wew. antenie poprawnie.

*

Offline waflo

• 334
Dylemat wyboru
« Odpowiedź #3 dnia: Styczeń 22, 2005, 19:00:15 »
hmm...ciekawa sprawa. Niestety nikt z moich znajomych nie ma takiego auta z karta hands free...moze faktycznie wplywa to na odbior chodz szczerze mowiac to nie sadze....

Dylemat wyboru
« Odpowiedź #4 dnia: Styczeń 23, 2005, 00:39:11 »
Cytat: waflo
(inaczej nie bylo by sensu wogole go produkowac, bo kto kupil by taka nowosc ktora jest gorsza niz chipsety dostepne od wielu lat).
Uważasz że nie ma w tym logiki ?

Można na przykład na rynek wypuścić nowy model jakiegoś urządzenia np. samochodu, GPSa itp o gorszych parametrach użytkowych, niż modele dotychczas produkowane ale np. o czterokrotnie niższej cenie :)

Nie mówię, że to akurat dotyczy tego chipseta, sygnalizuję tylko że nie zawsze "nowsze" oznacza "lepsze" - nawet w elektronice.

*

Offline waflo

• 334
Dylemat wyboru
« Odpowiedź #5 dnia: Styczeń 23, 2005, 01:06:04 »
no tak, moze i masz racje...czasem moze sie tak zdarzyc ale napewno nie w tym przypadku. Mam jeszcze dwa inne odbiorniki gps. Jeden z nich podlaczany na kablu usb do laptopa i jeden samowystarczalny odbiornik Magellan'a (profesjonalne urzadzenie do nawigacji). Wykonywalem testy porownawcze i ten Polstar oparty na nowym chipsecie sony sprawuje sie bardzo dobrze...dlatego sam osobiscie uzywam go od 8 miesiecy w aucie i na pieszych wycieczkach...i nie zamienie go na inny

Dylemat wyboru
« Odpowiedź #6 dnia: Styczeń 23, 2005, 02:27:23 »
W porządku :))  Ja nie kwestionowałem wartości tego chipseta, a tylko logiczną wydawałaoby się tezę, że nowsze znaczy lepsze.

A że elektronika i systemy anten wewnętrznych idą do przodu przekonałem się na własnej skórze. We wrześniu 2004r zamieniłem garminowską etrex-Vistę (tę czarno białą) na kolorowego MAP60CS. Pod względem czułości, szybkości działania (w tym odświeżanie mapy) to dzień do nocy.

A jak już jesteśmy przy "prawdziwych" GPS-ach - to ten Twój Magellan co to za model ?

*

Offline old_

• *
  • 92
Dylemat wyboru
« Odpowiedź #7 dnia: Styczeń 23, 2005, 08:31:41 »
a co z użytkownikami pozostałych urządzeń? Cenowo Altina jest całkiem przystępna i posiada jak Pretec antenę zew.- sam już nie wiem. W Polstar'rze podba mi się to, że jest na zwykłe akumulatorki. Są jeszcze produkty firmy Rikaline - sorry ale nie wiem jak to się poprawnie pisze. Może jest wśród użytkowników ww. urządzeń posiadacz sam. Renault Scenic 2? Jego uwagi byłyby dla mnie bardzo cenne.

*

Offline waflo

• 334
Dylemat wyboru
« Odpowiedź #8 dnia: Styczeń 23, 2005, 16:30:38 »
Mam Magellan Meridian Platinum....ciekawe urzadzenie, fajne w nawigacji "terenowej" ale do auta srednio sie nadaje. Co prawda mam drogowe mapy calej Europy, a urzadzenie potrafi wyznaczac trase street by street, ale w praktyce tak sobie sie to sprawdza. Glownie dlatego ze jest monohromatyczny wyswietlacz przez co mapa nie jest tak czytelna jak kolorowa.