GPS na miniUSB

• 12 Odpowiedzi
  • 1564 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

GPS na miniUSB
« dnia: Luty 05, 2006, 09:54:26 »
Czy każda antena GPS USB będzie działać jak ją podłącze do SPV M3000 przez mini USB ???

GPS na miniUSB
« Odpowiedź #1 dnia: Luty 05, 2006, 10:08:51 »
Pierwszy raz słysze ,o takim pomyśle podłączenia ,antena gps ma zwykłe wejscie usb z tego co rozumiem? A ty to chcesz podłączyć do mini usb??

*

Offline Baronik21

• 382
  • "Olsztyn kocham, moją małą Amerykę"
  • Sprzęt: Qtek 1010 (komplet erowy) i Qtek 9000
GPS na miniUSB
« Odpowiedź #2 dnia: Sierpień 01, 2006, 18:29:11 »
Witam
ja też mam Taki sam problem ( tak myśle )
mam MDA PRO i pracuje dla mnie jako telefon w samochodzie a chciałbym go wykorzystać ( tak jak mojego poprzedniego ) do nawigacji, z tym że chciałbym używać do rozmów słuchawki na blutucie

więc pytanko jest takie ? jakiej użyć anteny

Pozdrowienia
"Powinien być prosty jak zegarek świat Po każdym "tik" byłoby "tak""

*

Offline jas_pik:: Janusz Piwiński

• 7793
    • https://www.facebook.com/mediapik/
  • Sprzęt: Athena &amp iPhone
GPS na miniUSB
« Odpowiedź #3 dnia: Sierpień 01, 2006, 21:23:07 »
Złącze miniUSB w Universalu służy wyłącznie do synchronizacji i ładowania - jest USB klientem a nie hostem - w związku z tym  nie będzie obsługiwać  żadnego urządzenia zewnętrznego po USB( nie wydawaj pieniędzy na żadne przejściówki) - jedynym rozwiązaniem dla GPS jest BT ( słuchawkaBT  i GPSna BT  dadzą radę pracować jednocześnie) .
Jakiego odbiornika użyć - takiego na jaki Cię stać , ewentualnie najlepszy dostępny na rynku.Ja akurat używam słuchawki Jabra bt800 i GPS- GSpace 236
Oczywiście szanujemy twój wybór   :))
potrzebna zgoda

*

Offline Baronik21

• 382
GPS na miniUSB
« Odpowiedź #4 dnia: Sierpień 01, 2006, 21:58:53 »
smutne wiadomości mi przekazałeś - bo antenę mam z kompletu po mda 1 - a słuchawkę już nabyłem simensa - też fajna

ale za to pocieszyłeś mnie że dwa urządzenia mogą działać jednocześnie na blutucie - to załatwia sprawe - bo ktoś mi powiedział że może być tylko jedno aktywne

Pozdrowienia

*

• 7793
GPS na miniUSB
« Odpowiedź #5 dnia: Sierpień 01, 2006, 23:09:08 »
Niestety musisz się przyzwyczaić do równania upgrade sprzętu=upgrade akcesoriów. Pociesz się tym iż ten odbiornik zainteresuje nabywców MDA1/2/3 a ich jest wielu.
Również zakupując nowy odbiornik zmienisz go na SIRF III a to spowoduje większą dokładność  i mniej skarg iż nawigacja za późno o czymś ostrzega - to zawsze jest wina mniejszej dokładności odbiornika GPS.
Taki jest koszt postępu.  ]:> [/url]
potrzebna zgoda

*

Offline Baronik21

• 382
GPS na miniUSB
« Odpowiedź #6 dnia: Sierpień 02, 2006, 21:04:26 »
no jest to pocieszające

ale zawsze jest jakieś ale

a postęp ... no w końcu mam kolejny fajny model MDA a antene też kupie tylko jeszcze nie teraz

pozdrawiam

GPS na miniUSB
« Odpowiedź #7 dnia: Sierpień 02, 2006, 21:29:47 »
Trchę sprostowań!
To że PDA nie posiada hosta wcale nie oznacza że nie można podpiąć GPSa przez USB!!!! Są przejściówki Kirrio czy Perfect Passenger. Takie rozwiązanie bez problemu dziala w HP4150, HP2210 (a przecież nie mają hosta!!! ) lecz wymaga jakiegoś :( wsparcia ze strony systemu bo z SPV M3000 nie udało mi się wykryć GPSa. Zresztą nie jest to jedyny testowany model w którym nie zadziałało (również Eten P300). Podobna sama sytuacja jest z palmos przykładowo Tungsten T3 - działa a Sony TJ35 już nie a pomimo że na stronach producenta twiedzą że działa na Zire 72 nie jest to prawdą (1 na 10 zadziała 9 na 10 powiesi PALMA)

*

Offline Baronik21

• 382
GPS na miniUSB
« Odpowiedź #8 dnia: Sierpień 02, 2006, 22:15:32 »
no to wcale nie jest to obiecujące
tylko 10%
ale w takim razie poczekam - może ktoś zacznie to sprawdzać z MDA PRO
może z którąś anteną zadziała

przejściówki są no i nadzieja teraz też jest

Pozdrawiam

*

Offline Baronik21

• 382
GPS na miniUSB
« Odpowiedź #9 dnia: Sierpień 02, 2006, 22:19:46 »
Chociaż postęp ?

Chyba jednak kupie nowszą antene

;)

*

• 7793
GPS na miniUSB
« Odpowiedź #10 dnia: Sierpień 02, 2006, 22:29:16 »
Jeśli sprostowań to konkretnych - wymienione modele np ze stajni HP - mają wyprowadzone standardowe złącze szeregowe w gnieździe synchronizacyjnym - a pomiedzy złączem szeregowym typu COM  a USB(Universal Serial Bus) niestety jest spora różnica. Złącze seregowe jest zlączem dwukierunkowym a sterownik mieści się w jednym z chipów na MB. Problemem do rozwiązania ( być może przez kogoś nie wiedzącego że się nie da) jest zmuszenie - może programowe do uruchomienia funkcji Hosta USB w Universalu - zgodnie z informacjami dostępnymi w sieci taka szansa może istnieć - tylko nikt nie wie jak to zrobić - chip odpowiedzialny za komunikację portu usb w innych urządzeniach obsluguje tryb hosta a Universalu nie :kill:
potrzebna zgoda

GPS na miniUSB
« Odpowiedź #11 dnia: Sierpień 03, 2006, 12:30:09 »
Dość tych bredni!!! Co ma rs232 do usb??? zupełnie inne piny!
Te przejściówki mają funkcię HOSTA USB i łączą się z PDA PO STANDARDOWYCH PINACH DO SYNCHRONIZACJI Z PC!!!!!!!!!! (tylko nie pisz że nie rozróżniam USB od RSa) a po rozbieraniu wtyczki kirrio widać to gołym okiem. Do przejściówki PP mam nawet dorobione gniazgo usb i używam STANDARDOWEGO KABLA USB sync-charge (by mieć uniwersalny konektor mysz-gps/PDA) .
Jeżeli już to problem połączenia może tkwić w nieprawidłowo wymuszonym trybie pracy USB (LS, HS, FS)
A w tym co działa GPS jest rozpoznawany jako COM 9 a nie na standardowych ustawieniach rs232 - com1

*

Offline Baronik21

• 382
GPS na miniUSB
« Odpowiedź #12 dnia: Sierpień 03, 2006, 20:30:22 »
no to widze że z tym portem w Universalu to niezły pasztet
ale też widze że jeśli Wy - takie mądre głowy - się do niego weźmiecie to po jakimś czasie napewno coś powstanie i będziemy mieli Hosta :))

Pozdrawiam ;)