Duzy Problem z GPS na YAKUMO DELTAX 5 BT

• 4 Odpowiedzi
  • 689 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

« dnia: Sierpień 13, 2006, 14:46:30 »
Witam, jestem aktualnie w Niemczech, gdzie po dlugich poszukiwaniach zakuopilem palma Yakumo DeltaX 5 BT, ma on wbudowana 20 kanalowa antene SIRF Star III. Kupilem go nowego w sklepie nie uzywany przynioslem do domu wlaczylem wgralem Marco Polo v.1.1 Deutschland i lipa. W ogole nie rusza sie strzalka na navigacji, wchodze w opcje Marco Polo i daje test GPS to mi pokazuje ze znalazl urzadzenie do GPSna COM2 4800 potem przyciskam na testowanie sygnalu i pokazuje ze znalazl 12 satelit ale zadnej nie uzywa sciagnolem program VisualGPSce ustawilem port na COM2 4800 i pisze Satelit in View : 12, Satelit in Use : 0 i miga mi czerwone swiatelko :( i pisze FIX NOT AVIABLE. Nie wiem co mam robic bardzo prosze Was o pomoc, moglbym odeslac palma na gwarancje ale nie zdaze bo tydzien mi zostal do wyjazdu do polski wiec to zostawiam na sam koniec jak nic nie uda mi sie z nim zrobic. Pozdrawiam

*

Offline cin2000

• 509
« Odpowiedź #1 dnia: Sierpień 13, 2006, 21:14:50 »
Przede wszystkim wyjdz z domu! Sygnał może być za słaby. Mimo, że widzi 12 satelit. Jak już wyjdziesz, to postój w miejscu na otwartej przestrzeni, aż złapie Fixa. Potem, żeby strzałeczka się przesuwała zacznij się poruszać w jakimś kierunku. To na początek. Good luck.
"Istnieją 3 typy ludzi: Ci co umieją liczyć i Ci co nie umieją liczyć."

« Odpowiedź #2 dnia: Sierpień 14, 2006, 13:45:49 »
Witam, przeczytalem artykol http://www.pdaclub.pl/forum/viewtopic.php?t=30868 heh, szczerze mowiac mialem inny poglad na ten temat. W sumie wszystko sie zgadza wlaczylem pierwszy raz GPS jak jechalem w gorach i padalo strasznie mozliwe ze cos zle zalapal. Zrobie mu reset i sprobuje od nowa. Aha mam jeszcze pytanko, jak bede stal z nim na polu to na jakim programie najlepiej lapac pierwszego FIX'a ? cin2000 dzieki za zainteresowanie. Pozdrawiam

*

Offline cin2000

• 509
« Odpowiedź #3 dnia: Sierpień 14, 2006, 22:17:13 »
Na polu, nie na dworze. :) Miło posłuchać. Odpowiedź na Twoje pyatnie: na byle jakim. Fixa łapie odbiornik GPS, nie program! Jak złapie, to już będzie cacy. Jeżeli już wcześniej włączałeś GPS, to pewnie na krótko, inaczej po około 40 min. ustalił by w końcu fixa. Tak, czy inaczej. Nie zraź się i poczekaj. Nawet około tych 40 minut. Tak mają czasdami sprzęty zapakowane w Tajwanie w paczkę.  ;)
"Istnieją 3 typy ludzi: Ci co umieją liczyć i Ci co nie umieją liczyć."

« Odpowiedź #4 dnia: Sierpień 16, 2006, 15:32:50 »
Hehe nie na Taiwanie tylko Japonia Power, Yakumo smiga wspaniale, po ok 20 minutach wszystko elegancko zalapalo i chodzi wysmienicie. Jestem zadowolony z zakupu. Pozdrawiam i dzieki za pomoc.