Dell x50v + BT338 = zmora

• 10 Odpowiedzi
  • 1206 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

« dnia: Czerwiec 18, 2005, 20:09:15 »
Nie wiem czy ja mam pecha czy moze robie cos nie tak.  Do x50v zakupilem bt338 (naczytalem sie na tym forum jaki to nie jest wspanialy). Zaisntalowalem soft - w GPS Info - wykrywa satelity, pokazuje lokalizacje i nawet predkosc podczas jazdy samochodem - ale niestety zadnem z programow do nawigacji nie rozpoznaje go. Raz nie wiem jakim cudem wszytskie programy zaczely z nim chodzic, ale po wylaczeniu nie udalo mi sie juz ponownie zestroic softu z BT338. W czym mzoe byc problem?

Pozdriawiam

*

Offline kanczug

• 19211
    • http://www.pdaclub.pl
« Odpowiedź #1 dnia: Czerwiec 18, 2005, 22:21:06 »
Napisz jak je uruchamiasz GPS ... i wlaczasz program. Krok po kroku, to moze znajdzie sie jakas przyczyna.

*

Offline P@blo

• **
  • 178
« Odpowiedź #2 dnia: Czerwiec 18, 2005, 23:19:19 »
po pierwsze nie wiem czy wiesz ale jak dziala gps info to inny program nie moze kozystac z gps'u. a po drugie to przypomnij sobie pod jakim portem dodales gps i ustaw taki na stale w nawigacji. to ze cos ci nie idzie to nie zanczy ze jest to wina odbiornika, po prostu chyba robisz cos nie tak...

« Odpowiedź #3 dnia: Czerwiec 19, 2005, 11:04:10 »
Oczywiscie ze nie twierdze ze to wina odbiornika ale jedynie ciezkiej (jak dla mnie) konfiguracji.

Od razu podziekuje za pomoc bo nie wiedzialem ze jak dziala gps info to nie moze dzialac nic innego i problem zostal rozwiazany ;)

3 dni spedzilem siedzac nad tym i nie wpadlem na pomysl ze to moze byc ten problem. Widac zielono mi w glowie.

Dzieki i pozdrowienia z sloneczego Londynu.

PS

Czy ktos moze slyszal o polskim glosie do TomToma 4.40? Mam zamiar przetestowac TomToma 4.40 i Navigation Mobil Navigaotr 4. Moze polecicie ktory program jest najlepszy do navigacji po euripie a ktory po Polsce. Czy istnieje polska mapa do tom toma. na forum wyczytalem ze tak ale na stronie tomtoma nie moge jej znalesc.

*

Offline kanczug

• 19211
    • http://www.pdaclub.pl
« Odpowiedź #4 dnia: Czerwiec 19, 2005, 11:25:01 »
Po prostu jak port jest juz otwarty to inny program nie moze go otworzyc - to sa takie podstawy pracy nie tylko z PDA ale i z PC.

*

Offline lipciopda

• 6801
« Odpowiedź #5 dnia: Czerwiec 19, 2005, 11:29:17 »
Cytat: hotest
Od razu podziekuje za pomoc bo nie wiedzialem ze jak dziala gps info to nie moze dzialac nic innego
oczywiscie, ze moze...

instalujesz program GPSGate, ktory rozdziela ci sygnal na kolejne porty i uruchamiasz programow ile chcesz
http://www.pdaclub.pl/view.php?news_id=8408

« Odpowiedź #6 dnia: Czerwiec 19, 2005, 22:48:13 »
Cytat: jakub kańczugowski
Po prostu jak port jest juz otwarty to inny program nie moze go otworzyc - to sa takie podstawy pracy nie tylko z PDA ale i z PC.

Na PC mozna dzielic prawie wszystko - skoro przerwania daja sie dzielic miedzy rozne  karty wiec i inne sprawy takze ;) ale nie o to chodzi ... dzieki za pomoc w rozwiazaniu problemu.

Dzisiaj wyprobowalem wiec BT338 na trasach UK. Przejechalem trase z Londynu do Szkocji i spowrotem. Uzywalem do testu programu Tom Tom Navigator 4.4. Co do programu moge zarzucic mu ze nie wykorzystuje najkrotszej drogi a trzyma sie drog glownych (trase do pracy z domu mam opykana na pamiec - to jakies 100km - gdzie navogator prowadzil mnie na okolo). Raz w jednym (2 razy - co dziwne jak jechalem na polnoc i jak wracalem w tym samym miej wiecej miejscu) zawisil mi sie program. Rowniez po wyjsciu z programu system sie zawiesza i nie reaguje na nic - trzeba resetowac PDA.

Pozdrowionka

*

mik39

« Odpowiedź #7 dnia: Czerwiec 23, 2005, 22:37:06 »
To chyba wina softu a nie hardware. Dlatego chce kupic Navigon5 do Axim x50v z BT388. Zadalem tutaj pytanie ale polecono mi Tom Tom. Program ma wady a nie moge znalezc informacji o Navigon. Na ich stronie to ladnie to wyglada ale ja chce opinie uzytkownikow. Moze w UK cos wiedza, co? Pozdr.

*

Offline lipciopda

• 6801
« Odpowiedź #8 dnia: Czerwiec 23, 2005, 22:45:45 »

« Odpowiedź #9 dnia: Czerwiec 24, 2005, 08:03:27 »
Obecnie jestem w trakcie testowania roznego softu. Sciagam rozne wersje i testuje zanim kupie orygnial. Navigon 4.2 przepadl z kretesem, TomTom 4.4 jest ok ale nie wyznacza najlepiej tras (w miastach) , nie jest zle ale moglo by byc duzo lepiej. Obecnie czekam na TomToma 5 i Navigon5. Przetestuje oba softy i napisze co o nich mysle i jak sprawdzaja sie na Londynskich ulicach. BTW czy jest mozliwosc uruchomienia TMC z tym zestawem sprzetowym?

*

Offline jacol

• 400
  • Sprzęt: całe pudło złomu
« Odpowiedź #10 dnia: Czerwiec 24, 2005, 10:23:38 »
Cytat: mik39
Dlatego chce kupic Navigon5 do Axim x50v z BT388. Zadalem tutaj pytanie ale polecono mi Tom Tom. Program ma wady a nie moge znalezc informacji o Navigon. Na ich stronie to ladnie to wyglada ale ja chce opinie uzytkownikow. Moze w UK cos wiedza, co? Pozdr.

Dobrze Ci poradzono - jak masz wybór to wybieraj TomToma ;)

Troszkę o MN5 możesz przeczytać w wątku

http://www.pdaclub.pl/forum/posty.php?temat_id=15916