Witam!! Koledzy pomocy mam xda2 i gps nawigon na com

• 9 Odpowiedzi
  • 833 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

« dnia: Wrzesień 04, 2006, 20:17:24 »
Witam!! nie mo9ge skonfigurować palmtopa juz od 2 tygodni mam auto mape i nie ykrywa mi gps w ustawieniach nie mam winfast co to może byc Bardzo proszę o pomoc palmtop xda2 i gps navigon gns-mgps pozdrowienia

*

Offline cytryna

• 2390
  • Herb Pruszkowa
  • Sprzęt: Nokia N70 BLACK, FS N520
« Odpowiedź #1 dnia: Wrzesień 04, 2006, 21:24:37 »
czy to jest gps na bt?

« Odpowiedź #2 dnia: Wrzesień 04, 2006, 22:00:45 »
nie to nie jest na bt tylko normalnie na kablu z zabalniczki jest rozgałezienie i jeden kabelek idzie do gps a drugi to podstawki w której jest tel Pozdrowienia

*

Offline jas_pik:: Janusz Piwiński

• 7793
    • https://www.facebook.com/mediapik/
  • Sprzęt: Athena &amp iPhone
« Odpowiedź #3 dnia: Wrzesień 04, 2006, 22:10:31 »
A google?
Masz wiele  progsów do testowania prawie u każdego producenta GPS-ów:
np ftp://www.leadtek.nl/mirror/gps/Tools/WinCEMonitor.zip
potrzebna zgoda

*

Offline angler22

• Redaktor
  • 4803
  • Sprzęt: Blow 50YBT, Goclever 5010, Wayteq X960, AM XL
Re: Witam!! Koledzy pomocy mam xda2 i gps nawigon na com
« Odpowiedź #4 dnia: Wrzesień 05, 2006, 09:30:30 »
Cytat: "felekc08"
Witam!! nie mo9ge skonfigurować palmtopa juz od 2 tygodni mam auto mape i nie ykrywa mi gps w ustawieniach nie mam winfast co to może byc Bardzo proszę o pomoc palmtop xda2 i gps navigon gns-mgps pozdrowienia

Wszystko co musisz zrobić to wyłączyć irdę w menu/settings/connections/beam (odznaczyć receive all incoming.....)
Pozamykać wszystkie inne programy,
Odpalić Automapę, wejść w GPS/ustawienia i wybrać com1, baud 4800 - to wszystko, powinno śmigać. Oszywiście zadziała dopiero na otwartej przestrzeni (zapomnij o ustalaniu pozycji w mieszkaniu :)

« Odpowiedź #5 dnia: Wrzesień 05, 2006, 14:29:52 »
Niestety koledzy dalej mi nie działa mam nawet juz ten program winfast wszystko ustawiłem jak należy w domu bez podłączania do gps a tu nawet tyh zer nie było jak możecie prosze o pomoc co mam jeszcze zainstalować moze to jakis progream jest do tego gps potrzebny (navigon gps-mgps)na comie chodzi irda wyłaczona bt wyłaczony i dalej nic Pozdrowionka

*

Offline angler22

• Redaktor
  • 4803
« Odpowiedź #6 dnia: Wrzesień 05, 2006, 15:25:18 »
Niestety koledzy dalej mi nie działa mam nawet juz ten program winfast wszystko ustawiłem jak należy w domu bez podłączania do gps a tu nawet tyh zer nie było jak możecie prosze o pomoc co mam jeszcze zainstalować moze to jakis progream jest do tego gps potrzebny (navigon gps-mgps)na comie chodzi irda wyłaczona bt wyłaczony i dalej nic Pozdrowionka

To sprawdź jeszcze jedno - zainstaluj Pocketty (znajdziesz demo bez trudu w sieci), ustaw na com1 i zobacz, czy jakiekolwiek dane zaczną płynąć z GPS'u (mogą się pojawiać "śmieci" typu kwadracików itp.) Jeśli tak, to jest kwestia tylko ustawienia protokołu (NMEA lub SIRF) i baudrate, jeśli nie, to albo nadal coś blokuje port (nie masz przypadkiem sterowników do klawiatury zewnętrznej na przykład?), albo jest to problem sprzętowy z uszkodzoną przejściówką. Oczywiście do wszelkich testów podłączasz także ładowarkę samochodową (sprawdź bezpiecznik w niej, czy się nie spalił).

« Odpowiedź #7 dnia: Wrzesień 05, 2006, 22:10:30 »
jak włączam winfast navigator
próbuje zmienic port to wyskakuje komunikat error! couldn't find value!

*

Offline angler22

• Redaktor
  • 4803
« Odpowiedź #8 dnia: Wrzesień 06, 2006, 08:33:58 »
jak włączam winfast navigator
próbuje zmienic port to wyskakuje komunikat error! couldn't find value!

Czyli nie pozwala Ci wybrać portu Com1? To typowy objaw włączonej podczerwieni, lub działania sterowników do klawiatury szeregowej - one "siedzą" na com1 i przy próbie wyboru tego portu dają właśnie takie komunikaty. Spróbuj jeszcze tego Pocketty i jeszcze raz sprawdź, czy np podczerwień się nie włączyła (włącza się np po hard resecie, czasem jakieś programy mogą ją same włączyć). Taki komunikat jednoznacznie sugeruje programowy problem w XDA, a nie jakieś uszkodzenia kabli, czy gps'u.

« Odpowiedź #9 dnia: Wrzesień 06, 2006, 16:48:42 »
oki ayto mapa dziala wielkie dzięki pozdrowionka