Czy ktos ma i uzywa odbiornika GPS na chipsecie NEMERIX'

• 6 Odpowiedzi
  • 1564 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline and2ree

• 35
  • Sprzęt: i780, E51, ETEN G500
Wszyscy skupiaja sie na nowym global sacie z sirf III na pokladzie. Odbiornik na NEMERIX'sie ma jedna zalete: na baterii 800 mAh dziala 20h podczas gdy inne odbiorniki dzialaja np. 17h na baterii 1800 mAh. Po za tym sledzenie 16 satelit. Dobra czulosc... Warto sie w to pakowac??? Ktos potwierdzi ze to dobry sprzet?

« Odpowiedź #1 dnia: Maj 11, 2005, 19:55:33 »
http://www.gpspassion.com/fr/articles.asp?id=143

Porównanie różnych chipsetów. Z tego co pamiętam to NEMERIX nie wypadł za dobrze (a taki BT-338 też trzyma kolo 20h kosztuje niecale 600PLN i swietnie sie sprawuje)

[Dodano: 2005-05-11 20:08:27]
Cytaty z artykułu

NemeriX chipset as tested with the iTrek is having a hard time producing a clean GPS position even though it kept the fix with a good number of satellites throughout, it's all over the place really and it's going to be difficult for the navigation software to give meaningful guidance at times and you will likely see some confusing map rotation.

NemeriX chipset does not perform very well and the Sony chipset is also struggling to keep up. Fig. d8 focuses on ST vs SS3 and this is where we start to see the performance boost brought by SS3, just as accurate as ST in "normal" conditions and more dynamic and accurate when they get more difficult, likely due to computation power brought by the correlation boost.

Dość blado to wygląda :)

*

Offline and2ree

• 35
« Odpowiedź #2 dnia: Maj 11, 2005, 20:33:40 »
uff... dzieki za odnosnilk. wyleczylem sie z nemerixa :)
widze ze jestes z wro. kupowales swojego globalsata "na miesice" czy gdzies przez internet. nie lubie kupowania na allegro wiedz bylbym wdzieczny za jakis namiar.

« Odpowiedź #3 dnia: Maj 11, 2005, 21:45:21 »
Mam xaioxa na nemerixie od tygodnia i jak dla mnie to rewelacja. Pracuje rewelacyjnie z MDA 3 mimo że nie cenie sobie modułu BT w tym palmtopie (ciągłe problemy za słuchawkami BT) Nie instalowałem żadnego oprogramowania z załączonej płyty bo nic do pracy nie było potrzebne skofigurowałem w managerze BT rzuciłem za okno co by znalazł satelity i wszystk ruszyło bez problemu. Teraz jeżdzi w aucie (Laguna 2 ponoć niektóre GPS-y mają probleny ze względu na hands free)z tyłu na pułce, w Automapie niemal cały czas wskazniki GPS I Sat pokazują full sygnał dobrze pracuje też schowany między siedzieniami lub w schowku choć sygnał wtedy spada. Nigdy nie zerwał połaczenia BT. Zawsze wstaje choć po nocy trwa to nieco dłużej doładowuje się tylko podczas jazdy. Baterisa trzyma ok. Może dobrze że nie przeczytałem powyższych postów wcześniej bo pewnie bym się nie zdecydował ;)

« Odpowiedź #4 dnia: Maj 12, 2005, 00:46:29 »
Cytat: and2ree
uff... dzieki za odnosnilk. wyleczylem sie z nemerixa :)
widze ze jestes z wro. kupowales swojego globalsata "na miesice" czy gdzies przez internet. nie lubie kupowania na allegro wiedz bylbym wdzieczny za jakis namiar.

Kupowałem bezpośrednio od Globalsat Polska wysyłka za zaliczeniem pocztowym po wysłaniu do nich maila. We Wrocławiu nie wiem gdzie takie cudeńka dostać poza MediaMarkt.

Jeśli nie chcesz przez allegro to może http://sklep.entre.pl/ (wystawiają oni BT-338 również na allegro)

Cytat: js1972
Może dobrze że nie przeczytałem powyższych postów wcześniej bo pewnie bym się nie zdecydował ;)

Nikt nie mówi że Nemerix jest zły i jeżeli spełnia on twoje potrzeby to świetnie.  
Nemerix'y są dobrymi odbiornikami ale IMHO w pewnych warunkach dają gorszą informacje o położeniu jak SiRF III (Mocniejsze pływanie pozycji mimo silnego nawet sygnału). W teście były testy w bodajże Citroenie i tam nie dawał on sobie rady w przeciwieństwie do SiRF III (atermiczna szyba).

Gdyby nie było BT-338 to kto wie może wszyscy by kupowali i zachwalali NEMERIXa - którz to wie ;)
.  

« Odpowiedź #5 dnia: Maj 12, 2005, 08:41:42 »
Nie mogę się z tobą zgodzić (mam na myśli m_marcina) zapewne gdybym wcześniej obejżał linka to na xaiox-a bym się nie zdecydował. Gdyby on wyznaczał ślad tak jak na tych zrzutach to zabłądził bym w Pruszkowie, a GPS wyleciałby przez okno ;) On jest naprawdę dokładny. Jeżeli stoję samochodem i robię najmniejszy możliwy skręt o 90 stopni to za moment jest to odwzorowane na mapie wię wg mnie jego dokładność wynosi kilka metrów. Nie mam powodów żeby go jakoś specjalnie zachwalać poprostu staram się być obiektywny.(sam wachałem  się między nim a  Uważam że od początku zostało źle postawione pytanie bo co to znaczy chipset? Z tego samego chipsetu można wykonać dwa różne urządzenia liczą się jeszcze inne elementy dokładność montarzu itp. Zobacz ile firm potrafi robić oszczędności elementach filtrujących w zasilaczach. Według mnie powinno się porównywać konkrerne modele. Zwróć uwagę że w testach jest użyty GPS iTrek a w Polsce najbardziej popujarny jest Xaiox. Jeżeli jest ktoś kto w okolicach Pruszkowa ma BT 338 to chętnie się zamienię na kilka dni i sobie potestujemy (ewentualnie można się umówić i sprawdzić oba jednocześnie) wtedy będzie można dopiero w miarę obiektywnie ocenić wyższość BT 338 na xaiox-em.

*

Offline and2ree

• 35
« Odpowiedź #6 dnia: Maj 12, 2005, 18:23:40 »
Nikt tutaj nie mowi, odbiornik nanemerixie jest gorszy. Byl tylko odnosnik do francuskiej strony, na ktorej ktos zamiescil porownanie roznych odbiornikow. Kazdy wyciaga wnioski sam.
Co do marki urzadzen. Jestem gotow sie zalozyc ze odbiornik iTrek i Xaiox sa zgodne z referencyjnym projektem dostepnym na stronie Nemerixa. Po za tym moze sie okazac, ze to w sumie te same odbiorniki kupowane jako OEM i pakowane w rozne obudowy (albo nawet te same).
Ja poprostu szukam czegos nowego. Uzywam do tej pory odbiornika na kablu (GS-R210) i wydawalo mi sie ze kabel nie bedzie stanowil problemu. Ale to mi sie tylko wydawalo. Teraz szukam teraz czegos w okolicach 500 zl na BT. Ceny Xaiox'a i GlobalSat roznia sie w porywach o 100 zl wiec ostatecznie wole chyba wybrac pewniejsze rozwiazanie i dalaczyc do tych co sie zachlysneli 338 ;)