Czy GPSy na BlueTooth'cie dzialaja np. w kieszeni spodn

• 41 Odpowiedzi
  • 3590 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

« dnia: Sierpień 04, 2004, 11:45:31 »
Witam serdecznie

Mam pytanie do szacownego grona userow GPS. Otoz nosze sie z zamiarem kupna zestawu PDA + no wlasnie nie wiem + co ? Czy GPS oparty na BT czy np. CompactFlash. Sklaniam sie ku rozwiazaniu z BT (np. jakis HOLUX, albo Fortuna ClipOn) ale mam watpliwosc jak wyglada czulosc takich urzadzen, kiedy nie sa wystawione bezposrednio do satelit. No powiedzmy, ze chcialbym nosic takiego GPSa z BlueToothem w kieszeni spodni albo gdzies w plecaku. Czy bedzie on w miare normalnie, a moze calkiem normalnie funkcjonowal ? Czy tez bede musial co pare metrow wyjmowac na wierzch rzeczonego GPSa ?

A moze generalnie ktos by mogl napisac konkreten zalety i wady rozwiazan, nad ktorymi sie zastanawiam ?

Nie piszcie prosze, ze mam gdzies to znalezc w archiwum, bo dosc mocno szperalem i nic takiego zbiorczego nie znalazlem, a i o spodniach ;) tez nikt nie wspominal.

Pozdrawia w niecierpliwym oczekiwaniu na odpowiedzi
Piotr

« Odpowiedź #1 dnia: Sierpień 04, 2004, 11:49:32 »
heh, nie wiem jak w twoich spodniach ale .... GPS BT dziala w mojej torbie, i w kieszni moich spodni ;)

co do wyboru polecam zdecydowanie gps na BT .... tylko ze te lepsze kosztuja, mysle o produkcie np. firmy socket (i ogolniej rzecz biorac o tym wlasnie "form factor")

dlaczego lepsze ?! nie jestes uwiazany albo do kabli albo do samochodu ... maja swoja baterie, sa male i poreczne .... ale sa rozne model, rowniez duzo wieksze i kanciaste, a feeee

« Odpowiedź #2 dnia: Sierpień 04, 2004, 12:10:57 »
Monika69:  No fajnie !!!!  BT mają swoją baterię - i Ty to uważasz za zaletę ?  Jeszcze jeden problem z energią, zwłaszcza w wędrówkach od schroniska do schroniska czy od biwaku do biwaku !! Jeżeli chodzi o KOMFORT użytkowania - zdecydowanie lepszym rozwiązaniem jest GPS na CF.

Ale, generalnie w.wym. rozwiązania są dobre do samochodu lub na niedzielne spacery po parku, a nie do prawdziwej turystyki.

BAKERP:  jeżeli tak jak napisałeś masz zamiar nosić to w plecaku tzn. że chcesz to głównie używać w terenie do kwalifikowanej turystyki (tak jak pisałem wyżej od schroniska do schroniska) - to podaruj sobie "maltretowanie" pocketa i po prostu kup normalny dedykowany odbiornik GPS, którego będziesz mógł nosić gdzie zechcesz, a nawet wykąpać go w kałuży. Pocket niech zostanie jako baza danych i urządzenie do projektowania tras.

*

Offline perla

• 2689
  • Sprzęt: Samsung Tab2- 7, Galaxy S2 , Kindle 3,
« Odpowiedź #3 dnia: Sierpień 04, 2004, 12:15:49 »
A Fortuna GPSSMART z BT i wyswietlaczem LCD nie jest Twoim zdaniem probą pogodzenia dedykowanego odbiornika z pocketowym ?
Co myslisz o takim rozwiazaniu ?

« Odpowiedź #4 dnia: Sierpień 04, 2004, 12:27:40 »
Co prawda za te pieniądze można już kupić Legenda, który funkcjonalnością na głowę bije Fortunę, ale jeżeli położymy nacisk na współpracę z pocketem, to dla mnie jest to rozwiązanie rozsądne i jak najbardziej do zaakceptowania :)

Nie wiem tylko jak wygląda wprowadzanie punktów do Fortuny, tak aby potem można było użyć funkcji GOTO ?
Może któryś z użytkowników Fortuny przy okazji mi to wyjaśni ?
W przypadku Garminów może to być m.in. MapSource, Ozi, MemoryMap - te dwa ostatnie również na platformę PocketPC. A jak to wygląda w przypadku Fortuny ?

« Odpowiedź #5 dnia: Sierpień 04, 2004, 12:35:44 »
Cytat: gps maniak
Monika69:  No fajnie !!!!  BT mają swoją baterię - i Ty to uważasz za zaletę ?  Jeszcze jeden problem z energią, zwłaszcza w wędrówkach od schroniska do schroniska czy od biwaku do biwaku !! Jeżeli chodzi o KOMFORT użytkowania - zdecydowanie lepszym rozwiązaniem jest GPS na CF.

==>> no kazdy ma swoje zdanie, ja poluje teraz na baterie sloneczna .... coy zasilac i ipaqa i modul BT i inne rzeczy, wtedy to jest duzo bardziej mobilne do wycieczek (tez gorskich) ;-P

*

Offline perla

• 2689
« Odpowiedź #6 dnia: Sierpień 04, 2004, 12:39:51 »
Powąpiewam czy istnieje sensownie mała bateria słoneczna dająca ok 200mA-300mA, ale szukaj bo to ciekawy temat.

*

Offline Claude

• 2086
  • Sprzęt: htc hd7, ipad2, acer iconia tab w501,
« Odpowiedź #7 dnia: Sierpień 04, 2004, 12:42:20 »
Nie wiem czy uda mi sie odpowiedziec wyczerpujac na pytanie - dla mnie wlasnie jedna z najwazniejszych zalet Fortuny Gpsmart jest zasilanie - 3x AAA.Uzywam teraz akumulatorkow o pojemnosci 900  , pracuje to do 8h, mam takie 3 zestawy(+szybka ladowarka) wiec w terenie jestem stosunkowo niezalezny :).
A wprowadzanie punktow jest banalnie proste (niestety nie mam porownania, nigdy nie bawilem sie  garminami) , kilka nacisniec klawiszem i jest wprowadzone, no troche upierdliwe jest wpisywanie nazwy wlasnej danego waypointa ale mozna sie do tego przywyknac.
  W spodniach nie testowalem ale fortuna umieszczona w kieszeni kamizelki dziala doskonale
1942, irgendwo im Nordatlantik - "Alaaarm!"....

« Odpowiedź #8 dnia: Sierpień 04, 2004, 12:48:31 »
Cytat: perla
Powąpiewam czy istnieje sensownie mała bateria słoneczna dająca ok 200mA-300mA, ale szukaj bo to ciekawy temat.

istnieja, i to juz od okolo 6-7lat w USA, zawsze do palmtopow, kiedys znajomy sprowadzil sobie do jornady 690/720 cos takiego potem do ipaqa  ... tyle tylko ze ja szukam w rozsadnej cenie a ci w USA za takowe gadzety sie cenia ze ho ho

zreszta tak sie smiesznie zlozylo ze zasilacz do mojego IPAQa zasila i modul GPS BT i IPAQa ... tzn taki sam prad jest

*

Offline Rycho

• *
  • 83
« Odpowiedź #9 dnia: Sierpień 04, 2004, 12:51:53 »
Poruszyliście temat dodatkowego zasilania...Ja mam Ipaqa 3835 z Haicomem 303 na CF i ....czekam na propozycje dotyczące jak wydłużyc czas pracy w terenie. Bo to chyba tylko jedyna wada gps-ów na CF. Polecam! Bardzo praktyczny!

*

Offline dawk

• 323
« Odpowiedź #10 dnia: Sierpień 04, 2004, 12:52:38 »
hmm a czy cena za taką łądowarkę słoneczną o prądzie ok. 230mA na poziomie 120zł satysfakcjonuje Was, czy to za dużo?

*

Offline perla

• 2689
« Odpowiedź #11 dnia: Sierpień 04, 2004, 13:00:39 »
Tu wydłuzycz czas jest prosto bo sa zewnetrzne extend packi, firmowe lub zrobione z pojemnika na akumulatory. Problemem jest ciezar lub /i czas jaki chcemy osiagnac. Jak wyzej ilosc kpl. akumulatorow załatwia sprawe.
monika69 -> pisząc o rozsądnych wymiarach myslalem równiez o rozsądnych cenach. To co kiedys widzialem to z racji ceny przeznaczone do zatosowań profesjonalnych. Armia to uzywa itp.
Ale czas idzie na przod i na pewno powstają nowe urządzenia. Jak cos wysledzisz 'pyknij' linka.
To do zasilania ipaq i gps-a winno miec napięcie 5V a prad 200-300 mA.  

*

Offline dawk

• 323
« Odpowiedź #12 dnia: Sierpień 04, 2004, 13:02:57 »
perla czy zapłacił byś za coś takiego o wymiarach mniej więcej 12cm x 12cm x 0.5cm 230mA, ok 120zł?

coś takiego jest realne

*

Offline perla

• 2689
« Odpowiedź #13 dnia: Sierpień 04, 2004, 13:06:04 »
Jak by miało 5V i bym potrzebował /uzywam kilka extendow zaleznie od potrzeb/ to zdecydowanie tak. Ale to trzeba sprawdzic bo ceny jakie ja pamietam to 10-15 razy drozej !!

*

Offline dawk

• 323
« Odpowiedź #14 dnia: Sierpień 04, 2004, 13:08:05 »
heh, tego nie trzeba sprawdzać, jestem w stanie coś takiego zaoferować w tej cenie, ale to zależy od zainteresowania

*

Offline Claude

• 2086
« Odpowiedź #15 dnia: Sierpień 04, 2004, 13:08:57 »
Cytat: dawk
perla czy zapłacił byś za coś takiego o wymiarach mniej więcej 12cm x 12cm x 0.5cm 230mA, ok 120zł?

coś takiego jest realne

A mozna to gdzies zobaczyc , kupic ?

*

Offline perla

• 2689
« Odpowiedź #16 dnia: Sierpień 04, 2004, 13:16:27 »
To trzeba sprawdzic technicznie bo moze sie okazac ze daje 250 mA przy nasłonecznieniu równikowym, a w Polsce juz tylko np. 100 mA a poza tym napiecie !!  Ale temat uwazam za rozwojowy bo zapotzrebowanie na awaryjne/mobilne  zasilanie rosnie wraz z rozwojem i miniaturyzacja rozmaitych urządzen.

« Odpowiedź #17 dnia: Sierpień 04, 2004, 13:19:07 »
claude_szz
Że można ręcznie wprowadzić swój punkt to się domyśłam. A czy można też podać dowolne współrzędne geograficzne ? - czy możesz tylko zapamiętać punkt w którym obecnie się znajdujesz ?

I druga sprawa - np. w ozim możesz na PC czy w Pockecie na tle zeskanowanej i skalibrowanej mapy jednym klknięciem zaprojektować swój punkt (punkty, trasy), a następnie z poziomu PC lub pocketa EXPORTOWAĆ to do Garmina. To powoduje, że nie musisz się zastanawiać jakie współrzędne ma dany punkt. W ogóle nic nie musisz wprowadzać z poziomu odbiornika. Po prostu robi to za Ciebie soft - użytkownik projektuje punkty na mapie i koniec.

Mnie interesuje czy jest jakiś soft na PC lub pocketa, który na takiej samej zasadzie współpracuje z Fortuną - tak abyś nie musiał "ręcznie" projektować punktów na poziomie odbiornika ??

« Odpowiedź #18 dnia: Sierpień 04, 2004, 13:36:28 »
Hmmmm.... to all ;)

Dzieki za wszystkie dotychczasowe odpowiedzi. Watek fajnie sie rozrasta, ale prosilbym o blizsze trzymanie sie tematu :)

Nie interesuja mnie dedykowane odbiorniki GPS typu Garmin Legend (BTW - mialem z nim do czynienia w naszym samochodzie firmowym) ale zdecydowanie rozwiazanie PDA+GPS. Klopot w tym, ze nie wiem co BT czy CF ?

Bede to troche uzywal pewnie na rowerze, troche w pieszych wycieczkach no i na pewno w samochodzie.

Pozdrawiam
Piotr

« Odpowiedź #19 dnia: Sierpień 04, 2004, 14:06:49 »
BT = bluetooth (standard komunikacji)

CF = compact flash (format karty)

« Odpowiedź #20 dnia: Sierpień 04, 2004, 14:20:27 »
monika69: dzieki za wyjasnienie BT i CF, ale ja wiem co to znaczy. Klopot w tym, ze nie wiem co wybrac GPS w technologii BlueTooth czy CompactFlash

Pzdr
Piotr

*

Offline Wit Turkowski

• 330
  • Sprzęt: SPV M650
« Odpowiedź #21 dnia: Sierpień 04, 2004, 14:22:53 »
Cytat: bakerp
monika69: dzieki za wyjasnienie BT i CF, ale ja wiem co to znaczy. Klopot w tym, ze nie wiem co wybrac GPS w technologii BlueTooth czy CompactFlash
Pzdr
Piotr

Bierz BT, bo najwyżej przyczepisz go gumką do pocketa :D
Ja mam SysOnGPS (Bluetooth) i jestem b.zadowolony :)

Pozdrawiam,

*

Offline perla

• 2689
« Odpowiedź #22 dnia: Sierpień 04, 2004, 14:28:06 »
Ja mam obecnie podobny dylemat :
1. Czy funkcjonalnie jedno urzadzenie czyli PDA + GPS na CF czyli np.    HaicomHI303
  zaleta:
    a) spojne jedno 5V zasilanie
    b) 'jedno' urzadzenie
  wada:
     a) zbieznosc miejsca urzadzenia i 'anteny' /bez anteny zewnetrznej/
     b) podatnosc na uszkodzenia mech i ciezar calosci, mocowanie
2. Czy dwa odrebne urzadzenia HP + GPS na BT np Fortuna SMART GPS
    zaleta:
     a) polozenie GPS mozna optymalizowac do warunkow odbioru
     b) ekran LCD umozliwia niezalezna od PDA prace
     c) wspolpraca z innymi urzadzeniami po  BT np w przyszlosci z
         tel  kom. / sadze ze sie b. rozwinie/
    wada :
     a) odrebne zasilanie
      b) dwa urzadzenia razem zajmuja wiecej miejsca w kieszeni,  
      plecaku itp

I nie sądze by były zdecydowane za i przeciw bo oba rozwiazania są moim zdaniem uzyteczne i podobne cenowo.

« Odpowiedź #23 dnia: Sierpień 04, 2004, 14:36:56 »
Cytat: bakerp

Pzdr
Piotr

uuups, no to chyba nie doczytalam do konca .... ja tez mam GPS BT i tez jestem bardzo zadowolona - uzywam tanszego klona preteca BT ktory ma w srodku dokladnie to samo co pretec (a przynajmniej tak mowia specjalisci) nazywa sie on EMTAC CRUX II/BTGPS

*

Offline Claude

• 2086
« Odpowiedź #24 dnia: Sierpień 04, 2004, 16:55:45 »
claude_szz
Że można ręcznie wprowadzić swój punkt to się domyśłam. A czy można też podać dowolne współrzędne geograficzne ? - czy możesz tylko zapamiętać punkt w którym obecnie się znajdujesz ?

I druga sprawa - np. w ozim możesz na PC czy w Pockecie na tle zeskanowanej i skalibrowanej mapy jednym klknięciem zaprojektować swój punkt (punkty, trasy), a następnie z poziomu PC lub pocketa EXPORTOWAĆ to do Garmina. To powoduje, że nie musisz się zastanawiać jakie współrzędne ma dany punkt. W ogóle nic nie musisz wprowadzać z poziomu odbiornika. Po prostu robi to za Ciebie soft - użytkownik projektuje punkty na mapie i koniec.

Mnie interesuje czy jest jakiś soft na PC lub pocketa, który na takiej samej zasadzie współpracuje z Fortuną - tak abyś nie musiał "ręcznie" projektować punktów na poziomie odbiornika ??

No to mam chyba zle widomosci - zapamietac mozna tylko punkt, w ktorym sie znajdujesz.
I wydaje mi sie, ze nie ma zadnego softu, ktory umozliwilby to o czym piszesz,podkreslam ze wydaje mi sie bo nie jestem specem od gps.Wiem ze za pomoca oprogramowania Fortuny mozna waypoint-y z gps-a zrzucic na pc i odwrotnie.

*

Offline Cat^

• 1017
    • http://www.catsoft.com.pl
  • Sprzęt: iPhone 4S/32, iPad 2 64/3G, TomTom GO 1005 LIVE
« Odpowiedź #25 dnia: Sierpień 04, 2004, 17:20:24 »
Moje dwa grosze:
Używam od dawna EMTAC BT GPS:

1. Doskonale się sprawuje będąc np. w kieszeni spodni czy plecaka (np. w "górnej" kieszeni).

2. Umożliwia współpracę nie tylko z PDA ale również z telefonem - używam z Nokią 6600.

3. Własne zasilanie - dodatkowa zaleta, bo na ogół mam naładowane oba akumulatory a taki wariant zapewnia dłuższy czas pracy obu urządzeń np. na wycieczce (konkretnie 6 godzin nieprzerwanej pracy). A ponieważ ładowarka od iPAQa pasuje również do niego (zarówno ta standardowa jak i samochodowa) - nie ma potrzeby ciągania kolejnej ładowarki.

POLECAM po raz enty...

« Odpowiedź #26 dnia: Sierpień 04, 2004, 18:15:24 »
claude_szz.  Dzięęęki - muszę się tym bliżej zainteresować (znaleźć jakąś mądrą instrukcję w necie), bo jeśli można wgrać punkty na PC i .... z PC to jesteśmy na dobrej drodze :)

Cat: 6 godzin fe !!  - mówiłem że to dobre do samochodu i na spacery, a nie na wycieczki !!  W Bieszczadach czy w Tatrach to stanowczo za mało -  jeżeli oczywiście chciałbyś kolekcjonować swoje tracki. Tu jeżeli już BT to jednak na paluszki i baterryExtender do pocketa.

Bakerp - w przeciwieństwie do cata polecałbym jednak CF. Zresztą zobacz co takim rozwiązaniu pisali 2 sierpnia Cezex i Maku:

http://www.pdaclub.pl/view.php?news_id=8568

A decyzja ..... cóż niestety należy do Ciebie.

*

Offline perla

• 2689
« Odpowiedź #27 dnia: Sierpień 04, 2004, 18:17:06 »
Napisz cos wiecej o wspolpracy z telefonem.

*

Offline Claude

• 2086
« Odpowiedź #28 dnia: Sierpień 04, 2004, 18:52:56 »
claude_szz.  Dzięęęki - muszę się tym bliżej zainteresować (znaleźć jakąś mądrą instrukcję w necie), bo jeśli można wgrać punkty na PC i .... z PC to jesteśmy na dobrej drodze :)

Cat: 6 godzin fe !!  - mówiłem że to dobre do samochodu i na spacery, a nie na wycieczki !!  W Bieszczadach czy w Tatrach to stanowczo za mało -  jeżeli oczywiście chciałbyś kolekcjonować swoje tracki. Tu jeżeli już BT to jednak na paluszki i baterryExtender do pocketa.

Bakerp - w przeciwieństwie do cata polecałbym jednak CF. Zresztą zobacz co takim rozwiązaniu pisali 2 sierpnia Cezex i Maku:

http://www.pdaclub.pl/view.php?news_id=8568

A decyzja ..... cóż niestety należy do Ciebie.

Zebys nie musial dlugo szukac ;)
http://www.fortuna.com.tw/Support.htm

« Odpowiedź #29 dnia: Sierpień 04, 2004, 19:31:39 »
Dzięki !!!

Poczytam bo jako "Maniak" powinienem to wiedzieć :) - to faktycznie może być bardzo dobre, a może najlepsze rozwiązanie dla tych, którzy głównie używają GPS w samochodzie, ale i w terenie też by coś potrzebowali. Mówiąc w terenie mam na myśli właśnie poważne, chociaż może sporadyczne wycieczki turystyczno - krajoznawcze. Nie wiem, ale jakoś pocket na wolnym powietrzu po jednym sezonie wakacyjnym wyszedł mi bokiem. Jedyne co było "fajne" to to, (a było to lato 2001) że bardzo szpanowałem na szlakach i w schroniskach :).

Jeszcze raz dziękuję.