Compaq iPAQ Pocket PC + GPS, prosze o porade

• 4 Odpowiedzi
  • 1025 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline Tomek_

• **
  • 184
« dnia: Październik 13, 2006, 16:39:18 »
Witam,

zamierzam sprawic sobie Pocket PC w celach nawigacji GPS. Spodobal mi sie uzywany Compaq iPAQ Pocket PC Serie 3800, Model H3835 (64 MB RAM and 32 MB ROM; 206 MHz Intel StrongARM 32-bit RISC processor
240 x 320-inch TFT LCD  4,000 kolorow) w cenie ok. 400 zl.

Do tego urzadzania chcialbym dokupic zestaw do PDA firmy TOM TOM. Prosze o komentarze, czy to dobry pomysl. Jako, ze jestem zupelnie zielony w tej kwestii prosze o komentarze i sugestie czy to dobry pomysl, czy bedzie to wspolpracowac z softem z TOM TOM i odbiornikiem satelitarnym poprzez bluetooth (nie wiem czy ten Pocket PC obsluguje bluetooth).
Link do strony o kompatybilnosci http://www.tomtom.com/products/accessories/accessory.php?ID=180&Product=237&Category=2&Lid=9 Nie ma tam niestety wybranego przeze mnie Pocketa.
Moze powinienem kupic zestaw do GPS innej firmy? (zamierzam jezdzic glownie w Europie zachodniej, czasem w Polsce.)

Prosze o sugestie co bedzie najlepsze do tego Pocket PC.
Pozdrawiam.

*

Offline angler22

• Redaktor
  • 4803
  • Sprzęt: Blow 50YBT, Goclever 5010, Wayteq X960, AM XL
Re: Compaq iPAQ Pocket PC + GPS, prosze o porade
« Odpowiedź #1 dnia: Październik 13, 2006, 20:50:58 »
Cytat: "Tomek_"
Witam,
zamierzam sprawic sobie Pocket PC w celach nawigacji GPS. Spodobal mi sie uzywany Compaq iPAQ Pocket PC Serie 3800, Model H3835 (64 MB RAM and 32 MB ROM; 206 MHz Intel StrongARM 32-bit RISC processor
240 x 320-inch TFT LCD  4,000 kolorow) w cenie ok. 400 zl.

Za drogo, jak na ten model. To już nie jest najnowsza konstrukcja, ma dość słaby ekran i oczywiście nie ma BT. W nieco tylko większej cenie (od 500zł) kupisz o niebo lepszy 1940 (z BT i dużo szybszym procesorem), który podobno wyśmienicie spisuje się w nawigacji. Jedyna jego wada, to że współpracuje praktycznie wyłącznie z odbiornikami GPS na BT, ale te można już dziś kupić w cenach nieco powyżej 200 zł.

Cytat: "Tomek"

Do tego urzadzania chcialbym dokupic zestaw do PDA firmy TOM TOM. Prosze o komentarze, czy to dobry pomysl. Jako, ze jestem zupelnie zielony w tej kwestii prosze o komentarze i sugestie czy to dobry pomysl, czy bedzie to wspolpracowac z softem z TOM TOM i odbiornikiem satelitarnym poprzez bluetooth (nie wiem czy ten Pocket PC obsluguje bluetooth).
Moze powinienem kupic zestaw do GPS innej firmy? (zamierzam jezdzic glownie w Europie zachodniej, czasem w Polsce.)

Jeśli chodzi o hardware, to raczej nie kupuj odbiorników sygnowanych przez TomTom'a - niepotrzebnie przepłacisz. Wybierz dowolny inny odbiornik, najlepiej na Sirf 3 (ewentualnie Sirf 2).
Jeśli zaś chodzi o oprogramowanie, to w Europie dobrze sprawdzi się zarówno TomTom, jak i nowe IGo. W Polsce obu tym programom jeszcze wiele brakuje do takich rodzimych produktów jak Automapa czy Autopilot.

*

Offline Tomek_

• **
  • 184
« Odpowiedź #2 dnia: Październik 16, 2006, 10:49:23 »
Dzieki angler22

*

Offline bikekowal

• 13104
« Odpowiedź #3 dnia: Październik 16, 2006, 16:50:33 »
Odradzam zakup tego urządzenia. Ekran jest kiepski, kontrukcja leciwa, a cena też wygórowana jak na tą konstrukcję. Jeśli szukasz softu z Polską i mapami Europy wybór masz duży, poczytaj opinie na wątkach o nawigacji. Jest w czym przebierać. Dobry wybór to zakup taniego pocketa z BT i odbirnika na BT. Nie jest regułą, że Sirf StarIII jest najlepszym rozwiązaniem, ale spokojnie można go polecić w różnych wydaniach (GlobalSat, Nokia, Rikaline itp.).
Bądźcie realistami, żądajcie niemożliwego...

*

Offline Tomek_

• **
  • 184
« Odpowiedź #4 dnia: Październik 17, 2006, 11:38:19 »
Dzieki rowniez bikekowal.

mam jeszcze jedno pytanie, mianowicie na stroniehttp:// http://www.skleppda.pl/index.php?d=katalog&k_id=34&znalazlem 3 odbiorniki GPS BT. Ktory z nich bedzie najlepszy (czy najdrozszy w  tym przypadku znaczy najlepszy?) lub gdzie indziej moge znalezc dobre odbiorniki do Pocket PC.

Panowie (i panie) poleccie mi rowniez dobre mapy do Pocketa, mam zamier glownie uzywac w Szwecji, czasem w Polsce. Taki, ktory dobrze sie sprawdza i jest w miare popularny i dobrze przez was oceniany.

Prosze rowniez o opinie jakiej pojemnosci karte (SD) musze posiadac, aby miec w pamieci przecietnej wielkosci mape, np kraju badz europy.

Pozdrawiam.