No mio336 to jest optipad300 (to jest nazwa optimusa ktory jest jakims tam importerem na rynek polski)
Ale ja nie o tym optipadzie pisałem

Przez nieszczęsną nazwę ludzie je mylą, a mnie chodziło o Optipada w żaden sposób nie związanego z Mio, tylko klona Palmaxa Z710
oczywiscie ze palma z telefonem.
teraz tak mówisz konwerter zwykly RS taki jak siedzi we wtyczce kabla kom pc ma wiecej pinow uzywanych a tu sa tylko 2 na rs i 2 ttl i wspolna masa.
Część max'ów ma 4 a część chyba nawet 8 lini "konwertujących" - oczywiście Ty musisz wykorzystać tylko 2. Taki kabel do połączenia z komróką to nie jest prawdziwy "pełny" kabel szeregowy, bo podłączasz tylko linie TX i RX, a nie ma pozostałych "sygnalizacyjnych". W związku z tym, taki kabelek może (ale nie musi) działać z innymi urządzeniami szeregowymi (bo mogą potrzebować sygnałów DTR, CTS itp). Na szczęście Mio chyba posiadają pełny zestaw sygnałó, więc i taki uniwersalny kabelek dało by się zrobić. Schemat z rysunku wygląda OK, trzeba tylko pomyśleć nad zasilaniem tego MAX'a (nie wiem jaki poziom DTR będzie w MIO - czy wystarczy).
Moze ujme to jeszcze tak czy mozna zrobic do tego kabelka Rikaline GPS601 gniazdo COM takie jak w PC ze moge podpiąc różne rzeczy np. modem ISDN na com
Po pierwsze musiał byś mieć sterowniki do takich "różnych rzeczy" napisane na PPC. Po drugie, tak jak wspomniałem, w tym gotowym kabelku rikaline'a będzie brakowało niektórych sygnałów (jest tylko TX i RX). Proponował bym zdobyć gdzieś wtyczkę do Mio oraz gniazdko DB9 i zrobić sobie taki "pełny" kabelek od początku.