COM port dla GPS ?

• 9 Odpowiedzi
  • 1138 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

COM port dla GPS ?
« dnia: Wrzesień 19, 2006, 23:05:27 »
Witam wszytskich zainteresowanych.
Mam takie male pytanie. Jestem szczesliwym posiadaczem anteny GPS do MIO336. GPS posiada przejściówkę ps2 na wtyczke do mio, i wlasnie chodzi mi o tą wlasnie przejsciowke z ladowarką, czy to jest port COM ? jesli tak to jak mozna zrobic do tego kablelek do telefonu, jakie piny odpowiadają pinom z coma. Z góry dzia za pomoc.

*

Offline angler22

• Redaktor
  • 4803
  • Sprzęt: Blow 50YBT, Goclever 5010, Wayteq X960, AM XL
COM port dla GPS ?
« Odpowiedź #1 dnia: Wrzesień 20, 2006, 09:20:20 »
Tak - to jest COM i nadaje się do przeróbek. Pamiętaj tylko, że Mio ma sygnały w standardzie RS232, a większość komórek w TTL, musisz więc dołożyć po drodze mały konwerterek na max'ie 232 , lub jakiś podobny.

COM port dla GPS ?
« Odpowiedź #2 dnia: Wrzesień 20, 2006, 12:43:48 »
Posiadam Rikaline moze wiesz jaki uklad pinow jest w tym ps2 ktory jest z napieciem ktory do przesylania danych itd?

*

Offline angler22

• Redaktor
  • 4803
COM port dla GPS ?
« Odpowiedź #3 dnia: Wrzesień 20, 2006, 14:02:46 »
Cytat: "fryta008"
Posiadam Rikaline moze wiesz jaki uklad pinow jest w tym ps2 ktory jest z napieciem ktory do przesylania danych itd?

Rozpiskę masz tutaj http://home.tiscali.nl/~t_aalberts/GPS_IRDA_FAQ.htm , tylko pamiętaj o tych poziomach sygnałów, bo inaczej nie będzie działać.

COM port dla GPS ?
« Odpowiedź #4 dnia: Wrzesień 20, 2006, 22:21:30 »
OK mam Rikaline GPS6010 czyli tam jest juz ttl na 2 pinach czyli nie trzeba nic motac tylko do komorki podpiac w odpowiednie miejsce ? dobrze mysle pin 2,3,4

Connector type:     PS/2 6 pin
   No    Function    Comment
   1    RX    RS232 level
   2    RX    TTL level
   3    TX    TTL level
   4    GND    
   5    Vcc    
   6    TX    RS232 level

*

Offline angler22

• Redaktor
  • 4803
COM port dla GPS ?
« Odpowiedź #5 dnia: Wrzesień 21, 2006, 08:47:54 »
OK mam Rikaline GPS6010 czyli tam jest juz ttl na 2 pinach czyli nie trzeba nic motac tylko do komorki podpiac w odpowiednie miejsce ? dobrze mysle pin 2,3,4

Zaraz, zaraz - a co Ty chcesz właściwie zrobić? Podłączyć komórkę do palmtopa, czy GPS do komórki? Jeśli komórkę do palmtopa, to zupełnie nie ma znaczenia, że w GPS'ie miałeś równolegle sygnały RS232 i TTL :) Były dwa, ale podłączony był tylko ten, kompatybilny z pocketem którego posiadasz (czyli rs232). TTL przydaje się np do niektórych asusów, aximów, dot 320 i Optipada 300. Tak jak wspominałem gro komórek działa na sygnałach poziomu TTL i żeby połączyć je czy to z PC czy z palmtopem, trzeba zastosować konwerter (bardzo łatwy do wykonania swoją drogą). Można też wydłubać taki konwerter z wtyczki kabla szeregowego (db9) komórka>PC. Ja łączyłem komórkę z moim poprzednim palmtopem bezpośrednio, bo on też miał TTL'a (Optipad 300).

COM port dla GPS ?
« Odpowiedź #6 dnia: Wrzesień 22, 2006, 07:34:34 »
No mio336 to jest optipad300 (to jest nazwa optimusa ktory jest jakims tam importerem na rynek polski)

Zaraz, zaraz - a co Ty chcesz właściwie zrobić? Podłączyć komórkę do palmtopa, czy GPS do komórki?

oczywiscie ze palma z telefonem.

teraz tak mówisz konwerter zwykly RS taki jak siedzi we wtyczce kabla kom pc ma wiecej pinow uzywanych a tu sa tylko 2 na rs i 2 ttl i wspolna masa.

przykladowo podaje schemat jakiegos kabla do sagema

Moze ujme to jeszcze tak czy mozna zrobic do tego kabelka Rikaline GPS601 gniazdo COM takie jak w PC ze moge podpiąc różne rzeczy np. modem ISDN na com

*

Offline angler22

• Redaktor
  • 4803
COM port dla GPS ?
« Odpowiedź #7 dnia: Wrzesień 22, 2006, 12:19:25 »
No mio336 to jest optipad300 (to jest nazwa optimusa ktory jest jakims tam importerem na rynek polski)

Ale ja nie o tym optipadzie pisałem :) Przez nieszczęsną nazwę ludzie je mylą, a mnie chodziło o Optipada w żaden sposób nie związanego z Mio, tylko klona Palmaxa Z710

oczywiscie ze palma z telefonem.
teraz tak mówisz konwerter zwykly RS taki jak siedzi we wtyczce kabla kom pc ma wiecej pinow uzywanych a tu sa tylko 2 na rs i 2 ttl i wspolna masa.

Część max'ów ma 4 a część chyba nawet 8 lini "konwertujących" - oczywiście Ty musisz wykorzystać tylko 2. Taki kabel do połączenia z komróką to nie jest prawdziwy "pełny" kabel szeregowy, bo podłączasz tylko linie TX i RX, a nie ma pozostałych "sygnalizacyjnych". W związku z tym, taki kabelek może (ale nie musi) działać z innymi urządzeniami szeregowymi (bo mogą potrzebować sygnałów DTR, CTS itp). Na szczęście Mio chyba posiadają pełny zestaw sygnałó, więc i taki uniwersalny kabelek dało by się zrobić. Schemat z rysunku wygląda OK, trzeba tylko pomyśleć nad zasilaniem tego MAX'a (nie wiem jaki poziom DTR będzie w MIO - czy wystarczy).

Moze ujme to jeszcze tak czy mozna zrobic do tego kabelka Rikaline GPS601 gniazdo COM takie jak w PC ze moge podpiąc różne rzeczy np. modem ISDN na com

Po pierwsze musiał byś mieć sterowniki do takich "różnych rzeczy" napisane na PPC. Po drugie, tak jak wspomniałem, w tym gotowym kabelku rikaline'a będzie brakowało niektórych sygnałów (jest tylko TX i RX). Proponował bym zdobyć gdzieś wtyczkę do Mio oraz gniazdko DB9 i zrobić sobie taki "pełny" kabelek od początku.

COM port dla GPS ?
« Odpowiedź #8 dnia: Wrzesień 24, 2006, 14:06:47 »
Ok tylko przydal by sie schemacik wtyczki Mio 336 ktory pin co oznacza co do zasilania tego ukladu do komorki to mozna z aku. telefonu. Z tego co wiem to Com ma 5V w PC wiec bat. od komorki wystarczy.

*

Offline angler22

• Redaktor
  • 4803
COM port dla GPS ?
« Odpowiedź #9 dnia: Wrzesień 24, 2006, 17:01:23 »
Ok tylko przydal by sie schemacik wtyczki Mio 336 ktory pin co oznacza co do zasilania tego ukladu do komorki to mozna z aku. telefonu. Z tego co wiem to Com ma 5V w PC wiec bat. od komorki wystarczy.

Podstawowe rzeczy masz tu : http://home.wxs.nl/~geenenaj/ . Niestety chyba jeszcze nie widziałem pełnej rozpiski dla Mio - mediona (z pozostałymi sygnałami).