GPS Leadtek i WinFast Navigatr problem!!!

• 19 Odpowiedzi
  • 1366 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

« dnia: Grudzień 12, 2005, 18:39:37 »
Witam !!!
Mma problem z odbiornikiem firmy Leadtek, mam palma HP h5550 i odbiornik firmy leadtek wgrałem do palma mape TomTom 5 na poczatku niec hcial ruszyć gps pokazywło brak urzadzenia gps. Zainstalowałem WinFast Navigator i pokombinowałem w ustawieniach i ruszył tom tom chodzi bez problemu. Jednak problem zaczyn sie w momęcie kiedy odbiornik zostanie odłaczony od zasilania wtedy odbiornik gubi sygnał po ponownym podłaczenieu do zasialania na wyswietlazcu dalej jest brak sygnału gps dopiro po ponowenj konfiguracji programem WinFast Naigator GSPS rusza.

Czy tym programem moge jakos na stałe zapisać ustawienia GPS tak abym nie musial za kazdym razem wsiadajac do auta konfigurowac GPS-a ?? jesli ktos ma na to sposób to prosze o jakies wsakzowki

*

Offline angler22

• Redaktor
  • 4803
  • Sprzęt: Blow 50YBT, Goclever 5010, Wayteq X960, AM XL
« Odpowiedź #1 dnia: Grudzień 12, 2005, 18:44:48 »
Skoro GPS gubi zaprogramowane ustawienia, to oznaczało by problemy z baterią podtrzymującą ustawienia. Albo jest uszkodzona, albo po prostu nie dałeś jej szansy, by się naładowała :) Jaki to model GPS? Zostaw gps podłączony na dłużej do źródła zasilania i zobacz czy to pomoże.

« Odpowiedź #2 dnia: Grudzień 12, 2005, 18:53:42 »
Podłaczenie na dłuzej nic nie daje może cos żle robie w programie WinFast Navigator aby zaprogramować ten odbiornik. Sam nieweim a model odbiornika to dokładnie Leadtek 9531 na tej stronie http://www.worldofppc.com/HWTests/leadtek.htm jest dokładne zdjecie.

*

Offline angler22

• Redaktor
  • 4803
« Odpowiedź #3 dnia: Grudzień 12, 2005, 19:47:28 »
Nigdy nie używałem TT, ale słyszałem, że on potrafi sam coś przestawić w odbiorniku GPS (niech mnie ktoś poprawie jeśli się mylę).
Jak przestawisz odbiornik Winfast navigatorem i bez odpalania TT wyłączysz pocketa i gps, to po ponownym uruchomieniu i odpaleniu Winfasta nie zachowuje parametrów?

*

Offline Moi (Adam Kubicki)

• 6498
    • Moje linki do stron o GPS (i nie tylko)
  • Sprzęt: SGS2, iP3GS, Lumia 800, Note 3
« Odpowiedź #4 dnia: Grudzień 12, 2005, 20:02:25 »
Karolu, a nie dziwisz się, że telewizor gubi sygnał jak mu odłączysz zasilanie?
Ten odbiornik musi być podłączony do gniazda zapalniczki, aby działał.
Na 5550 w każdym programie ustawiaj COM1 i prędkość 9600. Lecz nie licz na to, że przetestujesz w domu (chyba, że masz prostownik na 12V).

« Odpowiedź #5 dnia: Grudzień 12, 2005, 20:40:38 »
Rozumiem aluzje z telewizorem jednak jak zaprogramujesz w telewizorze jekis programy dajmy nato TVP1 to po odłaczeniu kabla z zasilania i poniwnym podłaczeniu telewizora pamięta ze ustawiłes mu ten kanal Tak i własnie mi o to chodz. Moze opisze jeszcze raz.

Wsiadam do auta odpalam poketa podłaczam GPS uruchamiam Winfast Navigator ustawim wszytskie parametry i ok wykrywa satelitki i jest OK potem uruchamiam TOMTOM-a i  wszytko działa bez problemu. Problem zaczyna sie gdy na chwile odłacze zasilanie z zapalniczki i ponownie podłacze  po chwili sygnal gps zanika i znowu na ekranie pokazuje sie brak sygnału gps i dopuki nie odpale ponownie Winfasta Navigatora to za diabla odbiornik nieruszy a chodzi mi o to czy moge tak zaprogramowac odbiornik ze po odłaczeniu i ponownym podłaczeniu zebym nie musiał konfigurować odbiornika tylko wsiadam odpalam auto podłaczam gps i jade a nie ze za kazdym razem musze ustawiać od nowa wszystkie pramatry przeciez musi być na to jakiś sposób

Pozatym tego gps-a wykrywa winfast na 38400 na innej nieidzie

*

• 6498
« Odpowiedź #6 dnia: Grudzień 12, 2005, 22:24:23 »
Cytat: karol625
Rozumiem aluzje z telewizorem jednak jak zaprogramujesz w telewizorze jekis programy dajmy nato TVP1 to po odłaczeniu kabla z zasilania i poniwnym podłaczeniu telewizora pamięta ze ustawiłes mu ten kanal Tak i własnie mi o to chodz. Moze opisze jeszcze raz.
Te ustawienia powinien pamiętać program do obsługi GPS, ale nieco bardziej zaawansowany od WinFast Navigatora. Np. TomTom z pewnością nie musi mieć parametrów GPS wpisywanych za każdym razem.

Wsiadam do auta odpalam poketa podłaczam GPS uruchamiam Winfast Navigator ustawim wszytskie parametry i ok wykrywa satelitki i jest OK potem uruchamiam TOMTOM-a i  wszytko działa bez problemu.
Teraz nie rozumiem. Mam nadzieję, że zamykasz WinFasta przed uruchomieniem TomToma (nie zawieszasz, tylko wychodzisz przez Tools/Exit, albo "ubijasz" w Running Programs)? Inaczej GPS w TTN nie zadziała (chyba, że masz GPSGate).

Problem zaczyna sie gdy na chwile odłacze zasilanie z zapalniczki i ponownie podłacze  po chwili sygnal gps zanika i znowu na ekranie pokazuje sie brak sygnału gps i dopuki nie odpale ponownie Winfasta Navigatora to za diabla odbiornik nieruszy a chodzi mi o to czy moge tak zaprogramowac odbiornik ze po odłaczeniu i ponownym podłaczeniu zebym nie musiał konfigurować odbiornika tylko wsiadam odpalam auto podłaczam gps i jade a nie ze za kazdym razem musze ustawiać od nowa wszystkie pramatry przeciez musi być na to jakiś sposób
Tak, jak powiedziałem, TomTom zapamiętuje ustawienia odbiornika. Wcześniejsza parametryzacja połączenia w WinFast nie ma tu znaczenia - nie przenosi się ona do TomToma.

Pozatym tego gps-a wykrywa winfast na 38400 na innej nieidzie
Producent podaje od 4800 do 38400 - dowolnie ustawialne. 9600 jest zwykle bezpieczną prędkością.

Pamiętaj o podstawowej sprawie w związku z tym odbiornikiem - to jest bardzo stara konstrukcja, oparta na chipsecie Sirf I. Jego funkcjonowanie dalece odbiega od tego, co osiągają współczesne modele.

*

Offline angler22

• Redaktor
  • 4803
« Odpowiedź #7 dnia: Grudzień 12, 2005, 23:07:43 »
Kolego Karolu - napisz dokładnie jak wygląda sytuacja - robisz soft reset i uruchamiasz WinFasta - jakie parametry połączenia podajesz by się połączył (Sirf czy NMEA) i jaki Baudrat'e? Dokonujesz przeprogramowania na (jaki standard?) zamykasz WinFasta i wyłączasz Gps na chwilę. Znowu soft reset PDA i uruchamiasz Winfasta - czy łączy się na parametrach pierwotnych, czy tych ustalonych przy programowaniu? Takie informacje mogą już coś powiedzieć o naturze problemu.  

« Odpowiedź #8 dnia: Grudzień 13, 2005, 10:38:55 »
Kurcze czy to jest naprawde tak skomplikowane?
Słuchajcie w czym jest problem.

Właczam Pocketa podłaczam gps-a do pocketa i do gniazda zapalniczki .
Kolejno otwieram Win Fast Navigator
Toole>Port seting
Ustawienia NMEA  port com1 i badurate 38400
potem Tools > Command zakladka NMEA klikam Ok z domyślymi ustawieniami czyli GSA i GSV z 5 Reszta jest albo 1 albo 0
i wszystko rusza satelitki wykrywa jst pieknie.
Kolejno naciskam Tools > Exit
Urucamiam TomTom-a i wszystko pieknie chodzi.
W tym momecie wuciagam z gniazda zapalniczki zasilanie na dosłownie 1 sek. i wkładam spowrotem i w tym momencie odbiornik gubi sygnali tomtom pokazuje brak urzdzenia gps. Nieweim czy to jest nrmalne czy nie wydaje mi sie to toche dziwne.Wiec pytam na formu moze ktoś wie w czym jest problem i mial taka sytuację i wie jak sobie z tym poradzić. A skoro "Moi (Adam Kubicki)" pisze ze "Te ustawienia powinien pamiętać program do obsługi GPS" to dlazcego tomtom gubi sygnał gps po odłaczeniu z zapalniczki i ponownym podłaczeniu nie rusza dopiero ponowna konfiguracja Winfast Navigator pomaga???

*

Offline angler22

• Redaktor
  • 4803
« Odpowiedź #9 dnia: Grudzień 13, 2005, 11:39:58 »
Kurcze czy to jest naprawde tak skomplikowane?
Słuchajcie w czym jest problem.

Właczam Pocketa podłaczam gps-a do pocketa i do gniazda zapalniczki .
Kolejno otwieram Win Fast Navigator
Toole>Port seting
Ustawienia NMEA  port com1 i badurate 38400
potem Tools > Command zakladka NMEA klikam Ok z domyślymi ustawieniami czyli GSA i GSV z 5 Reszta jest albo 1 albo 0
i wszystko rusza satelitki wykrywa jst pieknie.
Kolejno naciskam Tools > Exit
Urucamiam TomTom-a i wszystko pieknie chodzi.
W tym momecie wuciagam z gniazda zapalniczki zasilanie na dosłownie 1 sek. i wkładam spowrotem i w tym momencie odbiornik gubi sygnali tomtom pokazuje brak urzdzenia gps. Nieweim czy to jest nrmalne czy nie wydaje mi sie to toche dziwne.Wiec pytam na formu moze ktoś wie w czym jest problem i mial taka sytuację i wie jak sobie z tym poradzić.
Witam.
Po pierwsze - na pewno wiesz, że wyłączenie zasilania GPS-u nawet na sekundę powoduje utratę "fix'u", który jednak powinien być dość szybko złapany (w sirf I nawet 20 sek. w dobrych warunkach). Rozumiem że z TomTomem czekałeś dużo dłużej i nie zaskakiwał. Tylko proszę nie obrażaj się za takie oczywiste pytania - czasem człowiek coś przypadkiem przegapi:)

Po drugie - dlatego że nie używam TT prosiłem, żebyś sprawdził jak jest bez uruchamiania tego programu (tylko winfast, programowanie (zmień baud na przykład na 4800) i wyłączenie zasilania a po włączeniu sprawdzasz czy baudrate się zmienił). Specjalnie precyzyjnie napisałem, żeby informacje były dokładne - w ten sposób ewidentnie pokazywało by się niedomaganie bateri podtrzymującej, a nie jakieś podejrzane komendy TomToma. Spotkałem się już z takim problemem w odbiorniku royalteka - zupełnie nie trzymał parametrów po wyłączeniu zasilania.

Tyle odemnie w kwesti "sprzętowej" - może ktoś kto ma do czynienia z TT wpadnie na jakiś inny pomysł.

« Odpowiedź #10 dnia: Grudzień 13, 2005, 11:49:25 »
Tu juz nie chodzi nawet o TomToma sprawdziłem to przed chwila na Automapie i jest to samo po odłaczeniu gps-a od zasialnia i podłaczeniu powtornie (odlaczenie trwa conajwyżej 1sek. nawet moze mniej) sygnal gps zanika. Czekałem po podłaczeniu nawet dłuzej niz minute i niezlapał wiec raczej to nie ma znaczenia Rozkreciłem nawet ten odbiornik GPS i niestty nie zauwazyłem tam zadnej bateri wiec nieiem co jest grane czy czy gps musi byc cały czas podlaczony do zasilania czy to kwestia zaprogramowania tego badziewia.

« Odpowiedź #11 dnia: Grudzień 13, 2005, 12:14:48 »
No własni co to jest ten Cold start lub hot start bo jest takie ustawienie w programie winfast navigator jak trzeba ustawić to zeby po odlaczeniu od zasilania startowal czy hot czy cold start

*

Offline angler22

• Redaktor
  • 4803
« Odpowiedź #12 dnia: Grudzień 13, 2005, 12:54:24 »
No własni co to jest ten Cold start lub hot start bo jest takie ustawienie w programie winfast navigator jak trzeba ustawić to zeby po odlaczeniu od zasilania startowal czy hot czy cold start
To nie tak - Cold start to uruchomienie odbiornika GPS po dłuższym niż kilkanaście minut odłączeniu od zasilania - Trwa on zwykle najdłużej, bo odbiornik odświeża sobie różne dodatkowe informacje. Dla Sirf I był to czas rzędu 2 minut.
Hot start - jest wtedy gdy przerwa w zasilaniu była bardzo krótka i odbiornik "pamięta" jeszcze co widział przed wyłączeniem (powinien trwać kilka - kilkanaście sekund). Tyle że zdarzają się odbiorniki które jakoś marnie korzystają z Hot startu - spotkałem się z takim, że jeśli w czasie niedziałania (tych kilka sekund) zniknęła mu z pola widzenia chociaż jedna satelita, to głupiał i startował baaardzo długo.
Te ustawienia które masz w Winfast (cold, hot, factory start) to moim zdaniem tylko informacja dla programu jaki start ma przeprowadzić po programowaniu, a nie żadne dodatkowe instrukcje dla gps, jak ma startować zawsze.
Próbowałeś poczekać dłuższy czas na złapanie fiksa (na próbę przynajmniej 5 -10 minut)? Odłączanie zasilania GPS w czasie pracy, to nie jest dla niego normalna sytuacja i ma prawo się trochę buntować.

« Odpowiedź #13 dnia: Grudzień 13, 2005, 13:05:42 »
OK Pokombinuje jeszcze z tym odbirnikiem moze coś z niego wycisne tylko mnie to wkurza bo chce wsiąć do samochodu podlaczyc poketa i właczyc nawke i stratować. To troche głupie siedziec 10min w samochodzie az zastartuje gps. Ae trudno skoro takma być

*

• 6498
« Odpowiedź #14 dnia: Grudzień 13, 2005, 13:45:58 »
To jeszcze trzy pytania.
Pierwsze: czy jeśli uruchomisz najpierw (nie używając wcześniej WinFasta) TTN lub AM (COM1, 38400), to nie ma szans by odbiornik został wykryty?

I drugie - czy zmieniasz cokolwiek w ustawieniach parametrów GGA, GLL, GSA, GSV, RMC, VTG? Czy startujesz WinFasta z ustawieniami defaultowymi? Jakie są te wartości? Powinny być wszystkie po 1s, tylko GSV 5s. Resztę powinno się wycinać (ustawiać na 0), żeby nie obciążać bez potrzeby portu. Tak twierdzi facet z supportu z SiRFa.

Na koniec trzecie - jak długo trwa łapanie fixa (na tym WinFast), po podłączeniu zasilania?

Moim zdaniem:
- musisz wymienić baterię (ona gdzieś jest, bo coś musi podtrzymywać pamięć z danymi pozyskanymi z satelitów - almanach, efemerydy, czas, etc.). Brak tej baterii powoduje, że cały czas masz cold start (cold start jest wtedy, kiedy albo brak tych danych z satelitów w pamięci odbiornika, albo są one na tyle nieaktualne, że trzeba je w całości, dla każdego satelity odświeżyć).
- jeśli byłoby tak, że za każdym razem musisz ustawiać parametry NMEA (GGA, GLL, GSA, GSV, RMC, VTG) WinFastem, to być może jest tu właśnie przyczyną brak/niesprawna bateria. TomTom czy AutoMapa tych parametrów nie ustawią, one ich tylko wymagają (GLL nie jest konieczny, to alternatywa dla GGA).

Jeśli to nie bateria, to ja się poddaję.

« Odpowiedź #15 dnia: Grudzień 13, 2005, 18:53:37 »
Czy tym programem moge jakos na stałe zapisać ustawienia GPS tak abym nie musial za kazdym razem wsiadajac do auta konfigurowac GPS-a ?? jesli ktos ma na to sposób to prosze o jakies wsakzowki

Maila dostałem, wcześniej nie mogłem odpisać, ale chyba już naprawdę wszystko Koledzy napisali - więcej też nie pomogę :(

*

Offline angler22

• Redaktor
  • 4803
« Odpowiedź #16 dnia: Grudzień 13, 2005, 20:50:47 »
Cytat: kwieto

Zmien odbiornik na dzialajacy przez BT (widac w managerze BT zaimplementowali obsluge zerwania polaczenia), albo (zlosliwie mowiac) zmien system na Palm OS - tam sie takie rzeczy nie dzieja.
To nie bateria, to po prostu Windows :"P
Z tego co widze z kablowymi odbiornikami WM sobie kompletnie nie radzi, zapewne jest to glowna przyczyna tego, ze na rynku pewnie z 90-pare % odbiornikow to urzadzenia dzialajace przez bluetooth :"PP
A to ciekawe - u mnie co bym nie zrobił, Automapa nie ma problemów z odnowieniem połączenia. Odłączałem zasilanie gps, wyłączałem wtyczkę z palmtopa, wyłączyłem nawet palmtopa (na krótko) i po włączeniu w kilka sekund działa z powrotem bez zająknięcia. Dopiero jak wyłączyłem na dłużej (ok 2 godzin) to po włączeniu AM się zawiesiła. To musi zależeć od palmtopa.

[Dodano: 2005-12-13 20:53:08]
Sprawdzałem na obu kablowych odbiornikach: Holuxie i Royalteku.

*

• 6498
« Odpowiedź #17 dnia: Grudzień 13, 2005, 21:56:47 »
Dwa lata przejeździłem z 5550 i z TomTomem (3 i 5), i z AutoMapą, w tym zamiennie na kablu/BT/CF (rok wyłącznie z myszką)
Z kablem nigdy nie miałem problemu, w skrajnych przypadkach restart aplikacji czy nawet reset systemu w zupełności wystarczały. Mało tego, uważam rozwiązanie kablowe za znacznie przewyższające pozostałe, jeśli odbiornik ma stałe zasilanie z akumalatora i permanentny fix.
Ale takie historie, jak ta opisywana przez Karola, mi się nie przydarzały nigdy.

*

Offline jarekt

• 755
  • na stanie Wizard, Uni, TouchHD, HTCHero, Milestone
  • Sprzęt: THD, Hero, Milestone
« Odpowiedź #18 dnia: Grudzień 20, 2005, 00:11:33 »
A nie mozna zamontowac go na stale zamiast przekladac kable z zapalniczki? Wepnij go bezposrednio do akumulatora to przestanie Ci sie resetowac. Najwidoczniej urzadzenie to nie ma baterii podtrzymujacej i resetuje sie do ustawien defaultowych. Takie rozwiazanie poza wysoka estetyka i uproszczonym uzytkowaniem ma te zalete, ze fix jest caly czas i poniewaz GPS jest stale wlaczony nie trzeba czekac na zimny start. Od strony technicznej nie ma AFAIK zadnych przeciwskazan zeby GPS chodzil non-stop 24h na dobe.

*

• 6498
« Odpowiedź #19 dnia: Grudzień 20, 2005, 00:50:14 »
Mój działał rok i był rozłączany tylko w serwisie, kiedy był odłączany akumulator auta. Nigdy się nie zmęczył....