BT vs. CB

• 15 Odpowiedzi
  • 1440 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

BT vs. CB
« dnia: Grudzień 16, 2005, 23:21:35 »
Witam,

W aucie używam radiotelefonu CB. W momencie zakupu AM i odbiornika GPS na BT zaczęły się problemy z CB. Kiedy GPS jest odpalony i zestawione jest połączenie po BT z moim iPAQ, na radiu pojawiają się potężne szumy, a rozmowa staje się w zasadzie niemożliwa. Wszystko wskazuje na to, że BT zakłóca CB. Co z tym fantem począć? Czy ktoś ma jakiś pomysł?

Pozdrawiam

BT vs. CB
« Odpowiedź #1 dnia: Grudzień 17, 2005, 13:46:04 »
Spróbuj odłączyć wszystkie ładowarki. U mnie nie BT jest problemem, tylko okrutnie szumiące, impulsowe ładowarki.
Właściwie były, bo iPAQ mój oślepł i stracił czucie ;(

*

Offline TOMAN

• 252
    • http://www.diagnoserwis.pl
BT vs. CB
« Odpowiedź #2 dnia: Grudzień 17, 2005, 13:58:53 »
Cytat: Sebian
Witam,

W aucie używam radiotelefonu CB. W momencie zakupu AM i odbiornika GPS na BT zaczęły się problemy z CB. Kiedy GPS jest odpalony i zestawione jest połączenie po BT z moim iPAQ, na radiu pojawiają się potężne szumy, a rozmowa staje się w zasadzie niemożliwa. Wszystko wskazuje na to, że BT zakłóca CB. Co z tym fantem począć? Czy ktoś ma jakiś pomysł?

Pozdrawiam

Myśle że to sprawa ładowarki a nie BT, ładowarki które zaprojektowałem zoptymalizowałem pod kątem zkłóceń i szumów ale to tylko teoria bo praktycznie nie sprawdzałem czy to nie zakłóca, jak chcesz to podjedź do mnie do firmy i sprawdzimy czy moje ładowarki faktycznie nie zakłócają czy to tylko moje pobożne życzenia.

Jeżeli nie będzie zakłucać to problem masz rozwiązany.

BT vs. CB
« Odpowiedź #3 dnia: Grudzień 17, 2005, 22:54:36 »
Dziś w te fantastyczne warunki drogowo-pogodowe pojechałem na Śląsk. Postanowiłem podpiąc i AM, i CB - problemu nie było. Podłączona była ładowarka od GPS Ricaline 6033 do mojego iPAQ. Kie licho? Muszę nad tym popracować. Dzięki:)

*

Offline rkolo

• *
  • 76
BT vs. CB
« Odpowiedź #4 dnia: Październik 13, 2006, 18:57:13 »
Witam

Chciałbym odświezyć temat bo niestety wczoraj zauważyłem ze mam ten sam problem  :worried:

Gdy CB jest włączone i Navigacja jest podpieta pod zasilanie wtedy wystepują b.duze zakłócenia
Gdy odepne zailanie problem znika

Help Me

*

Offline bartsam

• **
  • 249
    • http://sx1.pl
  • Sprzęt: htc hd2; htc kaiser; eten x500+; htc wildfire
BT vs. CB
« Odpowiedź #5 dnia: Październik 13, 2006, 19:12:02 »
Cytat: "rkolo"
Gdy odepne zailanie problem znika

Tzn. ładowarkę ?

Jeśli jest ona impulsowa, to musisz zastosować np. scalone stabilizatory.
- przykładowo LM7805 (5V, do 1,5A)
[mogą być 9V, 12V, 15..]

*

Offline Ar2ro

• **
  • 121
  • Sprzęt: Mio 168, MioMap3.2, MapaMap3.x
BT vs. CB
« Odpowiedź #6 dnia: Październik 13, 2006, 20:08:55 »
rkolo
Można jeszcze spróbować odsprzęgania po stronie zasilania, jeżeli zakłócenia rozchodzą się tą drogą. Tzn. nie jest to zakłócenie od ładowarki propagujące się drogą radiową, ale przez instalację zasilającą.
Wówczas należałoby zewrzeć dwoma kondensatorami około 22 - 100 nF plus zasilania z masą przy gnieździe zapalniczki i przy miejscu podłączenia radiotelefonu CB. Oczywiście świetnie byłoby jeszcze dołożyć w szereg z plusem zasilania przy zapalniczce spory dławik, ale trudno taki zdobyć, co 10A da radę przepuszczać.
Ogólnie kwestie zakłóceń zwykle wymagają poeksperymentowania.
Natomiast zmiana ładowarki z impulsowej na taką o pracy ciągłej na pewno będzie skutecznym rozwiązaniem. Kwestia, czy da się taką łatwo zakupić dla Twojego pocketa.

BT vs. CB
« Odpowiedź #7 dnia: Październik 13, 2006, 20:34:20 »
Mam ten sam problem. Wiem już, że to wina zasilaczy impulsowych. Zastanawia mnie dlaczego CB toto zbiera a "zwyke" radio nie? W dodatku jedne zasilacze sieją bardziej, inne mniej. Np zasilacz do Rikaline 6033 śmieci okrutnie, natomiast zasilenie tego GPS poprzez uchwyt (też Rikaline) - znacznie mniej.

Wałaśnie czekam na przesyłkę filtra odkłucającego. Zobaczymy czy pomoże. Jeśli tak -- dam znać.

*

Offline rkolo

• *
  • 76
BT vs. CB
« Odpowiedź #8 dnia: Październik 14, 2006, 12:21:08 »
ok dzieki za pomoc widze ze jednak nie obejdzie sie bez servisu bo w tym temacie jestem "zielony" i nie chce niczego zepsuc delikatnie mówiąc  ;)
Jak cos mia sie uda naprawic to oczywiscie dam znaka

BT vs. CB
« Odpowiedź #9 dnia: Październik 14, 2006, 12:28:51 »
Mi w serwisie CB pan powidział, żebym ... zmienił zasilacze na nieimpulsowe  :huh:

Odp: BT vs. CB
« Odpowiedź #10 dnia: Kwiecień 22, 2007, 22:07:16 »
Cytat: TOMAN link=topic=26460.  msg158882#msg158882 date=1134824333
Cytat: Sebian
Witam,

W aucie używam radiotelefonu CB.   W momencie zakupu AM i odbiornika GPS na BT zaczęły się problemy z CB.   Kiedy GPS jest odpalony i zestawione jest połączenie po BT z moim iPAQ, na radiu pojawiają się potężne szumy, a rozmowa staje się w zasadzie niemożliwa.   Wszystko wskazuje na to, że BT zakłóca CB.   Co z tym fantem począć? Czy ktoś ma jakiś pomysł?

Pozdrawiam

Myśle że to sprawa ładowarki a nie BT, ładowarki które zaprojektowałem zoptymalizowałem pod kątem zkłóceń i szumów ale to tylko teoria bo praktycznie nie sprawdzałem czy to nie zakłóca, jak chcesz to podjedź do mnie do firmy i sprawdzimy czy moje ładowarki faktycznie nie zakłócają czy to tylko moje pobożne życzenia. 

Jeżeli nie będzie zakłucać to problem masz rozwiązany. 

Sorki, że odgrzewam kotleta, ale w takiej sytuacji gdzie taka nieimpulsową ładowarke np.   do MIO zdobyć. 
Jakiś link adres czy coś podobnego.

*

Offline bikekowal

• 13104
« Odpowiedź #11 dnia: Kwiecień 22, 2007, 22:09:42 »
ładowarkę, jeśli jest typowa dostaniesz np. na allegro...z mojej strony doradzam zakup ładowarek transformatorowej, nie impulsowej...chociaż wielu się pewnie ze mną nie zgodzi...
Bądźcie realistami, żądajcie niemożliwego...

*

Offline gader

• 1455
    • gader - Play - Nowi znajomi
  • Sprzęt: Magic  & i200
« Odpowiedź #12 dnia: Kwiecień 22, 2007, 22:34:59 »
ja bym polecil zapiecie na koncu (blizej pocketa lub bt) przewodu dlawika ferrytowego.
sa dostepne za 3-7 pln w wersji do zapiecia na kabel, bez ciecia. trzeba tylko kupic o odpowiedniej srednicy jak do naszego kabla.
druga sprawa to ze zaklocenia moga isc po masie wtedy dlawik moze byc mniej skuteczny.
Be more digital.
pıoɹpuɐ

« Odpowiedź #13 dnia: Kwiecień 23, 2007, 09:15:23 »
Cytat: bikekowal link=topic=26460. msg433095#msg433095 date=1177272582
ładowarkę, jeśli jest typowa dostaniesz np.  na allegro. . . z mojej strony doradzam zakup ładowarek transformatorowej, nie impulsowej. . . chociaż wielu się pewnie ze mną nie zgodzi. . .

Tylko większość ładowarek na allegro to impulsówki

*

Offline bikekowal

• 13104
« Odpowiedź #14 dnia: Kwiecień 23, 2007, 09:31:49 »
dlatego lepiej przejść się do porządnego sklepu z elektroniką i tam zapytać...chociaż na allegro też się zdarzają transformatorówki
Bądźcie realistami, żądajcie niemożliwego...

*

Offline Gufer-posepny

• **
  • 195
« Odpowiedź #15 dnia: Maj 19, 2007, 19:51:02 »
Zwykłe radio nie zbiera zakłóceń bo posiada wbudowany filtr przeciwzakłóceniowy ( dławik i kondensatorki ) .Bez tego wyłapywał by pracę alternatora ( jedziesz z radiem włączonym i masz wrażenie że jedziesz turbodieslem :P ) .

Transformatorowe ładowarki są tylko do gniazdka sieciowego . Transformator nie działa przy stałym napięciu . Ładowarki są impulsowe z paru względów : leżejsze , nie grzeją się w czasie pracy , wysoka sprawność . Dobrym pomysłem będzie wrzucenie kondensatorka między plus a masę w gniazdku zapalniczki . Takie 100 nf będzie dobre .

Navroad 350