BT 338 jak i co?

• 15 Odpowiedzi
  • 1229 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

mik39

BT 338 jak i co?
« dnia: Sierpień 31, 2005, 22:58:19 »
W jaki sposob sprawdzic jaka wersje softu ma BT 338 nie uzywajac do tego celu PC?
W jaki sposob wlaczyc na stale WAAS/EGNOS nie uzywajac PC?
W jaki sposob wlaczyc na stale SIRF np. w Destinator nie uzywajac PC?
Info: mam ponoc wersje 3.1.1
Aloha

*

Offline Moi (Adam Kubicki)

• 6498
    • Moje linki do stron o GPS (i nie tylko)
  • Sprzęt: SGS2, iP3GS, Lumia 800, Note 3
BT 338 jak i co?
« Odpowiedź #1 dnia: Sierpień 31, 2005, 23:09:27 »
Jeżeli masz serial # 28000+, to masz 3.1.1 (WAAS/EGNOS capable).
Włączyć (wyłączyć) WAAS/EGNOS możesz (amatorsko) tylko przy użyciu programu narzędziowego z poziomu PC-ta (np. SiRFdemo).

Ale być może o czymś nie wiem...?

*

mik39

BT 338 jak i co?
« Odpowiedź #2 dnia: Sierpień 31, 2005, 23:22:07 »
Serial 038997.
Moge zatem wlaczyc "amatorsko"? Co to oznacza? Z poziomu PDA wiec sie nie da?

*

Offline lipciopda

• 6801
BT 338 jak i co?
« Odpowiedź #3 dnia: Sierpień 31, 2005, 23:37:17 »
gdzies czytalem, ze nie zalecaja grzebania starymi programami i ustawiania WAAS/EGNOS na SiRF Star III ale moze to tylko plotka...

jesli ktos sprawdzal to odwoluje slowa :)

*

Offline Moi (Adam Kubicki)

• 6498
    • Moje linki do stron o GPS (i nie tylko)
  • Sprzęt: SGS2, iP3GS, Lumia 800, Note 3
BT 338 jak i co?
« Odpowiedź #4 dnia: Wrzesień 01, 2005, 00:23:29 »
THIS FIRMWARE UPGRADE WILL:

* Allows the SiRF III chipset to be WAAS capable and activated via the  “SiRF DEMO” utility software along with other minor firmware changes.

http://www.usglobalsat.com/item.asp?itemid=82

*

Offline lipciopda

• 6801
BT 338 jak i co?
« Odpowiedź #5 dnia: Wrzesień 01, 2005, 02:19:23 »
a przepraszam... to w takim razie bylo o Holuxie 236:

"Note:
SiRF Demo is not recommended."

http://www.semsons.com/hogpwigpsres.html

*

mik39

BT 338 jak i co?
« Odpowiedź #6 dnia: Wrzesień 01, 2005, 07:47:57 »
PANOWIE!
Ja skromnie ponawiam moje wczesniejsze pytania i nie chce aby te "dialogi" wykolejaly ta dyskusje a takie mam wrazenie.

1.W jaki sposob wlaczyc na stale WAAS/EGNOS nie uzywajac PC?
2.W jaki sposob wlaczyc na stale SIRF np. w Destinator nie uzywajac PC?

*

Offline lipciopda

• 6801
BT 338 jak i co?
« Odpowiedź #7 dnia: Wrzesień 01, 2005, 08:00:51 »
1. programem Sirf Demo - wymieniony zostal kika razy
2. w Destinatorze wchodzisz w opcje ustawien GPS i wybierasz rodzaj transmisji SIRF zamiast NMEA

*

mik39

BT 338 jak i co?
« Odpowiedź #8 dnia: Wrzesień 01, 2005, 08:18:10 »
Lipciopda:jesli przeczytasz uwaznie moj post to: zaznaczylem ze NIE interesuje mnie grzebanie za pomoca PC. Jasne? Czy mam inaczej wyrazic swoje prosby bo juz czasami na tym forum nie wiem jak pisac i wydaje mi sie ze albo JA nie umiem czytac albo.... . Bez urazy tylko prosze:)
W Destinatorze jak to robie to mam komunikt ze nie znalazl GPS.

*

Offline lipciopda

• 6801
BT 338 jak i co?
« Odpowiedź #9 dnia: Wrzesień 01, 2005, 08:31:07 »
CEMonitor, CruxView, GPSTweak, GPSMaus - wszystkie aplikacje na Pocket PC

[Dodano: 2005-09-01 08:33:25]
a co do Destinatora... sa dwie mozliwosci komunikacji  program-GPS - dwa protokoly - SIRF i NMEA - domyslnie wiekszosc GPS'ow (rowniez BT338) pracuje w NMEA (nie szkodzi, ze chipset nazywa sie SiRF) - zeby zadzialal program na protokole SIRF to musisz w taki tryb przelaczyc GPS - to zupelnie co innego niz aktywacja WAAS/EGNOS

*

mik39

BT 338 jak i co?
« Odpowiedź #10 dnia: Wrzesień 01, 2005, 08:40:17 »
Wspomniane aplikacje uruchamiaja WAAS/EGNOS jesli programy sa te aktywne czy na stale? To wazne pytanie poniewaz dam przyklad:
Uruchamiam np.GPSTweak, zanaczam WAAS/EGNOS i programik dziala, podaje inne satelity. Wylaczam programik i uruchamiam go ponownie i okienko WAAS/EGNOS znowu jest nie aktywne jak rowniez nie widze roznicy w odbieranych satelitach. Takze prosze o inne pomysly:)
Skoro ty masz taki sprzet i soft jak ja to zapewne sprawdziles to, to znaczy komunikacje pomiedzy softem a GPSem. Zadzialal DestPN (GPS) jak przelaczyles na protokol Sirf? Watpie ale bede milo zaskoczony jesli komus w DestPN to sie udalo.

*

Offline lipciopda

• 6801
BT 338 jak i co?
« Odpowiedź #11 dnia: Wrzesień 01, 2005, 08:49:32 »
Cytat: mik39
jak rowniez nie widze roznicy w odbieranych satelitach.
czy ty wiesz co to jest system WAAS/EGNOS?  jaka roznice w odbieranych satelitach chcesz zobaczyc? to zwykle jest jeden widoczny satelita (a czasem go wogole nie ma tak na marginesie bo w Europie na dzien dzisiejszy jest chyba wylaczony), ktory robi korekte danych - wiec co do tego maja wszystkie satelity?

poczytaj troszke o tym zamiast sprawiac wrazenie obrazonego, ze wogole ktokolwiek chce ci pomoc - ludzie zastanowcie sie... zachowujecie sie jakby to byl czyjs obowiazkiem pomagac i odpowiadac komus na pytania...

Cytat: mik39
Zadzialal DestPN jak przelaczyles na protokol Sirf?
nie programowywalem odbiornika BT338 na komunikacje w protokole SIRF wiec ci nie odpowiem na to pytanie - uzywam go w formie w jakiej dostalem z fabryki czyli w komunikacji NMEA

ZACZNIJ ROZROZNIAC SIRF - CHIPSET I SIRF RODZAJ TRANSMISJI - TO DWIE ROZNE, NIE MAJACE ZE SOBA NIC WSPOLNEGO RZECZY

*

mik39

BT 338 jak i co?
« Odpowiedź #12 dnia: Wrzesień 01, 2005, 09:00:14 »
Drogi Adminie:nie czytaj miedzy wierszami prosze bo ja nie pisze o emocjach tylko o faktach. Naprawde nie musisz odpowiadac jesli czujesz sie w obowiazku strofowac tutaj kogos. Jesli pisze ktos "chyba sa wylaczone" to "chyba" nie powinno sie odpowiadac bo to wprowadza zamieszanie w merytoryczna dyskusje.
Wiem co to jest WAAS/EGNOS (extra satelity to symulacja naziemnego nadajnika korygujacego odleglosc) i moje posty tutaj maja na celu uzyskanie odpowiedzi na pytania na ktore ja nie mam odpowiedzi i moze ktos rowniez, ma podobne pytania i watpliwosci.
Co do drugiej czesci mojego pytania to pisanie duzymi literami nie zmienia faktu ze jesli Ty lub ktos inny ma inna wiedze lub doswiadczenie to nie nalezy uwazac tego za slabosc lub niedoleznosc osoby pytajacej. Troche pokory a dialogi tutaj beda sluzyly wszystkim a nie "pokazywanie ze mam wiekszego......". Znowu prosze bez urazy ale mam nie odparte wrazenie ze jesli ktos czegos nie rozumie lub nie moze uzyskac informacji to osoby "wszechwiedzace" szydza z osoby ktora sie pyta. Odwrocmy sprawe:zadaj mi pytanie na temat transmisji radiowej w pasmie 2.4GHz, propagacji, symulacji i BER i tez bede "madry" ale nie przemadrzaly. Bez urazy ONE MORE TIME PLS. Dla mnie ta dyskusja jest zamknieta.

*

Offline kanczug

• 19211
    • http://www.pdaclub.pl
BT 338 jak i co?
« Odpowiedź #13 dnia: Wrzesień 01, 2005, 10:45:31 »
mik39 opanuj sie troche... nie za bardzo sie zagalopowales?

*

Offline paweu

• 19
BT 338 jak i co?
« Odpowiedź #14 dnia: Październik 05, 2005, 19:52:46 »
no dobrze a jaka jest prawidłowa odpowiedź w przypadku g-space gs-r238? :) jakie nastawy wpisać w CruxView? I jak to jest - czy włączenie jest trwałe czy do wyłączenia odbiornika ?
pozdro
Paweł

*

Offline derek

• 27
BT 338 jak i co?
« Odpowiedź #15 dnia: Październik 06, 2005, 07:16:12 »
Na mój stan wiedzy i doświadczeń nie mamy możliwości włączenia na stałe odbioru sygnału dgps w 338. Ustawienie tego typu jest niestety  w RAMie urządzenia. Takie są fakty.