BRAK SYGANŁU GPS

• 7 Odpowiedzi
  • 1383 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

BRAK SYGANŁU GPS
« dnia: Maj 24, 2006, 09:31:13 »
Problem jest taki, ze wgrana mam do Mitac Mio 168 Auto Mape. Kiedy wlaczam ja wyznaczam trace , wlaczam GPS wyswietla komunikat "brak sygnalu GPS" w domu na zewnatrz w samochodzie zawsze to samo. Zmienialem COM'y od 1-9, bity od 4800 -115200 w zadnej konfiguracji nie znajduje sygnalu, wszelkie opcje wlaczalem wylaczalem: otwieraj port tylko gdy uzywany, czyteaj bezposrednio z portu, probuj ukrywac blueatooth browser, rozpoznaj GPs, podlacz do portu : 1-9, bufor przeciw zerwaniu sygnalu, nic nie pomaga. czy cocs zle zrobilem, cos jeszce trzeba dograc, wbudowana antena za slaba? no nie wiem sam............

*

Offline Moi (Adam Kubicki)

• 6498
    • Moje linki do stron o GPS (i nie tylko)
  • Sprzęt: SGS2, iP3GS, Lumia 800, Note 3
BRAK SYGANŁU GPS
« Odpowiedź #1 dnia: Maj 24, 2006, 11:37:36 »
Jeśli to Mio 168 z systemem PalmOS, to problem jest bardzo poważny.  :lol:

Czemu wybierasz wszystkie możliwe porty, skoro działa tylko jeden - COM2.
Prędkość jest albo 4800, albo 9600 (może ktoś wie która z nich?).
Stań na dworze, pod gołym niebem, tak żeby nic Ci nie zasłaniało horyzontu (wysokie budynki, drzewa, etc.) i wypróbuj te dwie prędkości, na tym jednym porcie.
Poświęć na to po kilkanaście minut na każdą prędkość (jeśli pierwsza będzie nieskuteczna).

BRAK SYGANŁU GPS
« Odpowiedź #2 dnia: Maj 24, 2006, 13:36:51 »
w zadnym wypadku nie znajduje mi sygnalu, po 20 min poswiecilem na 4800 i 9600, zawsze to samo "Szukam sygnału gps" pilot mowi na zasiegu gps nie ma wogole zielonych paskow, moze jeszce wazne jest to ze ten model jest z niemiec sprowadzony i nie dizala w tym systemie satelitarnym, jest temat na tym forum opisujacy ten motyw, sciagnalem gpsmause do zmienienia systemu ale po zainstalowaniu nie da sie odpalic tego programu wogole

BRAK SYGANŁU GPS
« Odpowiedź #3 dnia: Czerwiec 13, 2006, 10:42:32 »
witam ja mam ten sam problem kupilem pare dni temu mio 169 i nie moze sie uruchomic
HELP!!

*

Offline kwieto

• 2785
BRAK SYGANŁU GPS
« Odpowiedź #4 dnia: Czerwiec 13, 2006, 13:19:07 »
Cytat: "krzyzyk"
witam ja mam ten sam problem kupilem pare dni temu mio 169 i nie moze sie uruchomic
HELP!!

Jakim cudem udalo Ci sie zainstalowac Palm OS na MIO?
Ludzie zazdroszczą ci nie tego, że coś zrobiłeś, ale tego że ci się chciało to zrobić.

BRAK SYGANŁU GPS
« Odpowiedź #5 dnia: Czerwiec 14, 2006, 09:03:06 »
wiesz ale ja nie wiem o czym do mnie mowisz poniewaz nie znam sie na tym co oznaczaja skroty OS i reszta po prostu kupilem mio i tyle na razie wiem o tym

*

lucass

BRAK SYGANŁU GPS
« Odpowiedź #6 dnia: Czerwiec 14, 2006, 10:14:58 »
przeniesione do odpowiedniego działu...staraj sie pisac w odpowiednim do tego miejscu.... lucass

*

Offline angler22

• Redaktor
  • 4803
  • Sprzęt: Blow 50YBT, Goclever 5010, Wayteq X960, AM XL
BRAK SYGANŁU GPS
« Odpowiedź #7 dnia: Czerwiec 14, 2006, 14:52:28 »
Cytat: "miklos"
w zadnym wypadku nie znajduje mi sygnalu, po 20 min poswiecilem na 4800 i 9600, zawsze to samo "Szukam sygnału gps" pilot mowi na zasiegu gps nie ma wogole zielonych paskow, moze jeszce wazne jest to ze ten model jest z niemiec sprowadzony i nie dizala w tym systemie satelitarnym, jest temat na tym forum opisujacy ten motyw, sciagnalem gpsmause do zmienienia systemu ale po zainstalowaniu nie da sie odpalic tego programu wogole

Po pierwsze zainstaluj program, który będzie się nadawał do sprawdzenia odbiornika (automapa zupełnie się do tego nie nadaje). Pobierz z netu Gpsinfo, lub winfast Cemonitor. W GPSinfo ustaw port na com2 i baud 9600 i daj start - natychmiast zobaczysz, czy coś działa, bo w okienku zaczną się pokazywać sekwencje z gps'u. Jeśli na 9600 nic się nie będzie działo, daj 4800 itd (sprawdź wszystkie).