Bluetooth GPS+HF

• 9 Odpowiedzi
  • 961 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Bluetooth GPS+HF
« dnia: Maj 29, 2005, 17:15:02 »
Czy podczas używania GPS.AM.BT (np.port6 MDA III jak to jest u mnie) jednocześnie pracuje zestaw HF NOKIA HS-4 czy mogą pracować razem czy może to powodować zakłócenia ....?

*

Offline kanczug

• 19211
    • http://www.pdaclub.pl
Bluetooth GPS+HF
« Odpowiedź #1 dnia: Maj 29, 2005, 17:31:46 »
Nie napisales o na jakim PDA chcesz z tego korzystac. Teoretycznie jesli urzadzenia pracuja na dwoch roznych profilach to nie powinno byc problemu z jednoczesna komunikacja - tak jest m.in. w przypadku GPSa i zestawu Nokii.

*

Offline jadsadah

• **
  • 127
  • Sprzęt: Eten X800, HTC HD
Bluetooth GPS+HF
« Odpowiedź #2 dnia: Maj 29, 2005, 19:36:20 »
Jakub: napisal :>

a co do problemow - u mnie niestety wlasnie wystepuja, w troszke innej konfiguracji co prawda - przy wykorzystywaniu nokii 6310i jako GPRS i bt polaczenia do GPS BT, od czasu do czasu umiera jedno z polaczen.

Teoretycznie powinno pracowac wszystko razem bez najmniejszego problemu, o ile - tak jak wspomnial Jakub - urzadzenia wykorzystuja rozne profile polaczen BT ( w Twoim przypadku chyba AudioGateway i SerialBT, w moim SerialBT i Dial-UpBT), teoretycznie - bo jak widac nie zawsze.

Najlepiej sprawdzic ;/

*

Offline kanczug

• 19211
Bluetooth GPS+HF
« Odpowiedź #3 dnia: Maj 29, 2005, 20:06:59 »
Nie AudioGateway a Headset Profile lub Handsfree Profile. Sam musze zobaczyc jak to dziala na moim iPAQu 4150... Ale co to znaczy ze po jakims czasie jedno urzadzenie sie rozlacza? Po 10 sekundach czy moze po godzinie?

Bluetooth GPS+HF
« Odpowiedź #4 dnia: Maj 29, 2005, 21:11:47 »
Słuchawka pracuje na Hands-Free a GPS na Serial port ..
W momęcie połączenia obu urządzeń w zakładce stan połączenia wskaźnik( djodki ) skacze od czerwonej do pełnego zakresu co objawia się trzeszczeniem w słuchawce i ciągłym komunikatem o szukaniu sygnału GPS
Niema określonego czasu może być to 30s. minuta lub godzina

*

Offline kanczug

• 19211
Bluetooth GPS+HF
« Odpowiedź #5 dnia: Maj 29, 2005, 21:21:16 »
No tak... to moze byc po prostu zbyt slaba przepustowosc interfejsu BT. Sam glos wykorzystuje pewnie cala dostepne pasmo... a sygnal GPS tez musi jeszcze gdzies leciec. O tym jakos nie pomyslelismy :)

Bluetooth GPS+HF
« Odpowiedź #6 dnia: Maj 29, 2005, 21:31:12 »
Dodam jeszcze ze podczas pracy GPS i HF nie można oddalić się na więcej niż 30-60 cm..!!!!!! Gdy prasują pojedynczo zakres się zwiększa do około 2m.
Sprawdzałem słuchawkę i sam Odbiornik GPS działają prawidłowo do około 7-8m
Próbowałem parować przydzielać nr. dostępowy  i.t.d.
Zaczynam myśleć o GPS na kabelku :wkurzony:

[Dodano: 2005-05-29 21:37:27]
Cytat: Jakub Kańczugowski
No tak... to moze byc po prostu zbyt slaba przepustowosc interfejsu BT. Sam glos wykorzystuje pewnie cala dostepne pasmo... a sygnal GPS tez musi jeszcze gdzies leciec. O tym jakos nie pomyslelismy :)

Raczej nie bo np. zestawy są podłączone ale rozmowy jeszcze niema. :)

*

Offline kanczug

• 19211
Bluetooth GPS+HF
« Odpowiedź #7 dnia: Maj 29, 2005, 22:45:32 »
Moze on rezerwuje sobie od razu jakis zakres pasma.

Bluetooth GPS+HF
« Odpowiedź #8 dnia: Maj 31, 2005, 22:03:09 »
Zainspirowny tym wątkiem postanowiłem przetestować połącznie z Internetem przez GPRS  Nokii 6230, jednocześnie korzystając z Socket BT GPS - ku memu zaskoczeniu działa :)

Reasumując - do Pocketa przez BT można mieć jednocześnie podłączone więcej niż 1 urządzenie - na tym zresztą opiera się działanie np. TT Trafic ;)

Pytanie 2 - czy do telefonu np Nokii można w tej samej chwili podłączyć i korzystać z 2 innych urządzeń BT??

Bluetooth GPS+HF
« Odpowiedź #9 dnia: Maj 31, 2005, 22:37:20 »
Mam Nokie 6600 i podczas poł. z słuchawką i przesyłaniem na PC też działa OK. problem jest w BT MDA III i widze czytaąc posty ze 99% uzytkowników  ma  ten sam problem ....?