GPS w MIO180(brak sygnału)

• 5 Odpowiedzi
  • 601 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

« dnia: Luty 11, 2007, 21:50:59 »
Witam...Otóż wróciłęm do Polski po prawie roku czasu i nie uzywałęm pda mio 180. Po powrocie zakupiłęm Automapę z najnowyszmi mapi ale... właśnie te ale.... Program odrazu sie zainstalowal z rejestracją map takżenie było problemu... jednak gdy juz urochomił sie program i wyszukał odbiornik GPS (port com 2 predkosc 4800) lecz bardzo długo szuka sygnału .... Także przy pomovy programu GpsInfo czy VisualGPSce nie widzi rzadnej satelity tzn jedna jest z numerem bodajże 26.... Czy jest to wina odbiornika? Ale z kolei raczej nie mógł ulec uszkodzeniu ponieważ nie był używany..... Czy poprostu trzeba dlugo czekac aż złapie sygnał po tak długim nieużywaniu????jesli tak to ile czasu to zajmie ?? Prosze o pomoc i porade... z góry bardzo dziekuje... Pozdrawiam

*

Offline bikekowal

• 13104
« Odpowiedź #1 dnia: Luty 11, 2007, 23:40:03 »
Jeśli długo nie był używany to może startować całkowicie na zimno. Czy miałeś wcześniej zainstalowany jakiś program do nawigacji? Dla pewności pytam, czy próbę sfixowania przeprowadzasz na zewnątrz budynku, na otwartej przestrzeni? Jeśli jednak nie potrafi niczego znaleźć przez dłużej niż 30min to spróbuj zrobić HR, może pomoże.
Bądźcie realistami, żądajcie niemożliwego...

« Odpowiedź #2 dnia: Luty 12, 2007, 00:05:07 »
Sprawa wygląda tak, że wczesniej była zainstalowana Automapa i odrazu znalazło sygnał i odrazu pokazywało pozycje... Nawet w mieszkaniu przy oknie (mieszkam na 3p. w bloku ostatnie pieto) i nawet wtedy miale mzianstalowny VisualGPSce i ładnie wszystko pokazywał satelity... ale to było po tym jak zakupiłem pda z automapa odrazu....później sam pda był używany jedynie do innych celów głównie jako organizer. Natomiast nie był uzywany jako nawigacja przez okres ok 9 miesięcy.... Myśle że raczej sie nie jest uszkodzony bo program automatycznie rozpoznaje go na porcie com2 i takze w programie VisualGPSce mryga kontrolka czerwona czyli cos sie dzieje taksamo w Gpsinfo pakiety ida ale brak zlokalizowania....czytałęm że nawet do kliku godzin może to trwać..czy to prawda? czy mozliwe jest uszkodzenie? Dziekuje za pomoc i zainteresowanie. Pozdawiam.

*

Offline bikekowal

• 13104
« Odpowiedź #3 dnia: Luty 12, 2007, 09:13:36 »
Możliwe jest uszkodzenie, ale narazie ja bym to wykluczał. Spróbuj z twardym resetem, jeśli nie pomoże to zostaw go na noc z włączonym visualem przy oknie, może to jest na niego rada.

« Odpowiedź #4 dnia: Luty 12, 2007, 12:10:40 »
Właśnie zostawiłęm na noc przy okniei nic.. :-( tak jak nie wykrywal tak nie wykrywa..... wiec nie wiem co robic.... jeśli to uszkodenie to ile mniej wiecej kosztuje taka naprawa? No ale jeszcze powalcze z tym.... wszystko wczesniej ładnie smigało a nagle nie... dziwna sprawa....

*

Offline bikekowal

• 13104
« Odpowiedź #5 dnia: Luty 12, 2007, 12:56:12 »
Nie mam pojęcia ile kosztuje naprawa, jeśli to wogóle jest uszkodzone. Może być wiele przyczyn, może to być źle działający ROM, chociaż jesli wczesniej wszystko działało bezproblemowo to już sam nie wiem co to moze być. Zapytaj w dziale serwisowanie, napisz do adziosa.