Automatyczne włączanie GPS na bluetooth w samochodzie

• 9 Odpowiedzi
  • 1536 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline fatboyx

• 35
    • Home Page
  • Sprzęt: Nokia E90 + Rikaline-GPS 6033
« dnia: Październik 24, 2006, 23:10:54 »
Witam,

Zastanawiam się nad instalacją odbiornika GPS na Bluetooth w nowym samochodzie na tylnej półce - jest to spowodowane fotochromatyczną przednią szybą, któa baardzo ogranicza sygnał GPS. Problem polega na tym, że jeżeli GPS znajdzie się z tyłu auta będę miał problem z jego włączaniem. Czy jest jakiś GPS, który włącza się, gdy na złączu zasilania pojawi się napięcie? Gdyby tak było doprowadziłbym zasilanie 12V do odbiornika a z przodu zamontował jakiś switch. Chciałbym uniknąć rozbierania odbiornika i przylutowywania zdalnego włącznika do pinów oryginalnego włącznika (utrata gwaranciji, miniaturowa elektronika)

Pozdrawiam
Michał Gałuszka
Pozdrawiam
Michał Gałuszka

*

Offline RAMA

• *
  • 91
« Odpowiedź #1 dnia: Październik 25, 2006, 08:20:38 »
Jak wyjmiesz aku z GPS-a i zostawisz podłączone pod zasilanie ze stacyjki /tak jak radioodbiornik kiedy wyłącza się po wyjęciu kluczyka/ to powinno Ci pasować takie coś :-)

*

Offline bikekowal

• 13104
« Odpowiedź #2 dnia: Październik 25, 2006, 08:53:31 »
Cytat: "RAMA"
Jak wyjmiesz aku z GPS-a i zostawisz podłączone pod zasilanie ze stacyjki /tak jak radioodbiornik kiedy wyłącza się po wyjęciu kluczyka/ to powinno Ci pasować takie coś :-)

No dobrze, ale nie każdy odbiornik rusza z zasilania zewnętrznego bez baterii. Sprawdź to najpierw, bo dla niektórych odbiorników wyjęta bateria oznacza otwarty obwód.
Bądźcie realistami, żądajcie niemożliwego...

*

Offline jas_pik:: Janusz Piwiński

• 7793
    • https://www.facebook.com/mediapik/
  • Sprzęt: Athena &amp iPhone
« Odpowiedź #3 dnia: Październik 25, 2006, 09:01:07 »
A dlaczego nie może być podpiete caly czas?
U mnie ( Ford Mondeo) popięte jest na stałe już ponad 2 lata - pobór prądu jest w sumie identyczny jak przy zasilaniu czasowym ( przecież uklad ładujący aku pobiera prąd tylko wtedy gdy jest potrzebny)
W związku z tym iż parkuję w garażu podziemnym zalaczanie zasilania bez aku powodowałoby Cold start czyli łapanie fix-a po minucie jazdy co staje się bezsensowne.
W moim przypadku złapanie fix-a następuje na pochylni wyjazdowej ( GSpace 238).
Nie mam nowego akumulatora w samochodzie ( 7 letni ) ale nie zauważyeł żadnych problemów - ponieważ pobór mocy jest podobny do poboru prądu przez auto alarm.Zdarzały się już postoje po około 20 dni.
Podsumowując - stałe podpięcie pod zasilanie jest OK a ma same zalety. :))
potrzebna zgoda

*

Offline pita62m

• **
  • 160
  • Sprzęt: 1940, 6033, N80
« Odpowiedź #4 dnia: Październik 25, 2006, 09:04:03 »
Ja używam Rikaline 6033, jeździ w schowku i startuje po włączeniu zapłonu,
ale podejrzewam, ze nie jest to jedyny odbiornik posiadający taką funkcję.
P.

*

Offline bikekowal

• 13104
« Odpowiedź #5 dnia: Październik 25, 2006, 09:08:07 »
Cytat: "jas_pik"
A dlaczego nie może być podpiete caly czas?
pobór prądu jest w sumie identyczny jak przy zasilaniu czasowym ( przecież uklad ładujący aku pobiera prąd tylko wtedy gdy jest potrzebny)

Ładowanie jest cały czas, niezależnie czy go używamy czy nie, musimy uwzględnić takie małe prądy na elementach stratnych. Są one jednak pomijalnie małe w porównaniu do pojemności akumulatora w samochodzie.
Bądźcie realistami, żądajcie niemożliwego...

*

Offline fokstrot

• 949
  • Sprzęt: BB 9780 pin: 26791dc9
« Odpowiedź #6 dnia: Październik 25, 2006, 11:02:07 »
fatboyx
na podszybiu mocowac gpsa? nie boisz sie o szybe?
Dell X50v/Bt-359 --> BB

*

Offline jas_pik:: Janusz Piwiński

• 7793
    • https://www.facebook.com/mediapik/
  • Sprzęt: Athena &amp iPhone
« Odpowiedź #7 dnia: Październik 25, 2006, 13:02:50 »
Bardzo dobrym pomyslem jest wstawienie odbiornika w obudowę tylnego światła stop ( trzeciego - wewnętrznego) - nie widać a zasięg GPS-a bez problemu.
potrzebna zgoda

*

Offline fatboyx

• 35
    • Home Page
  • Sprzęt: Nokia E90 + Rikaline-GPS 6033
« Odpowiedź #8 dnia: Październik 25, 2006, 13:44:16 »
Pomysł z GPSem cały czas włączonym jest niezły i dość prosty. Wcześniej korzystałem z BT-338 (popsuł się) i tam jeżeli nie było baterii GPS działał bez problemu, ale nie włączał się automatycznie po pojawieniu się zasilania, trzeba było nacisnąć przycisk. Problem też byłby z nim jeżeli chciałbym pozostawić go włączony cały czas - po jakimś czasie gdy nie ma połączonia bluetooth odbiornik sam się wyłącza.

Najbardziej pasowałoby mi rozwiązanie jakie jest w Rikaline 6033 ale chciałbym chyba jednak coś na SIRF STAR III. Czy ktoś zna jeszcze jakiś odbiornik z auto-startem??

Pozdrawiam
Michał Gałuszka
Pozdrawiam
Michał Gałuszka

*

Offline kwieto

• 2785
« Odpowiedź #9 dnia: Październik 29, 2006, 20:54:57 »
Cytat: "fatboyx"
Najbardziej pasowałoby mi rozwiązanie jakie jest w Rikaline 6033 ale chciałbym chyba jednak coś na SIRF STAR III. Czy ktoś zna jeszcze jakiś odbiornik z auto-startem??

Mysle ze RFMD (czyli to co jest w Rikaline 6033 i paru innych odbiornikach) bedzie nie gorszy od SiRF III (uzywalem obu, i choc obecnie mam SiRF III w sumie nie mialbym nic przeciwko powrotowi do RFMD)

Jesli to Ci nie pasuje to zostaja trzy wyjscia:

1. Podlaczona na stale Nokia LD-3W, ktora po wylaczeniu komunikacji BT z palmtopem wchodzi w stan uspienia (nie szuka sygnalu, pobiera bardzo malo mocy = male obciazenie akumulatora samochodu (ostatnio pojawila sie wersja "v.2")

2. kablowa "mysz" GPS schowana gdzies w samochodzie (ja mialem pod deska rozdzielcza, ale mozna np. pod plastikowym podszybiem miedzy szyba a maska samochodu (o ile taki fragment jest w Twoim pojezdzie), tudziez na dluzszym kablu przeciagnac na tyl samochodu - rozwiazanie mialem, w przypadku Palma dzialalo swietnie, natomiast mocno kulalo z pocketem (Asus A730W)

3. Podlaczyc zasilanie GPS'a pod instalacje radia, pod PIN ktory odpowiada za automatyczne wylaczenie radia po wyjeciu kluczyka ze stacyjki (takie rozwiazanie mam w tej chwili u siebie.) przy czym IMO najlepiej to dziala albo w zestawieniu z GPS ktory dziala rowniez przy podlaczonym zasilaniu ale bez baterii, albo w przypadku rozwiazania takiego jak w GPS z p.1.
Ludzie zazdroszczą ci nie tego, że coś zrobiłeś, ale tego że ci się chciało to zrobić.