Który szybszy, sprytniejszy (program po Europie)?

• 12 Odpowiedzi
  • 929 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline Luc__

• *
  • 55
« dnia: Wrzesień 16, 2005, 09:41:30 »
Mam prodpozycję porównania eurpoejskich programów nawigacji. Wzorem testu użytkowników AM można by wyznaczyć jakąś trasę po Europie (np. Gorlitz-Paryż) i porównać zarówno między tymi samymi pogramami jak i konkurencyjnymi:
- czas wytyczenia trasy,
- dystans, czas przejazdu,
- inne ???
Co Wy na to?

[Dodano: 2005-09-16 09:43:50]
Dodatkowo możnaby wybrać jakąś pipidówkę czyli zjazd z głównych dróg.

*

Offline Claude

• 2086
  • Sprzęt: htc hd7, ipad2, acer iconia tab w501,
« Odpowiedź #1 dnia: Wrzesień 16, 2005, 09:56:57 »
Obawiam sie, ze taki test mialby sens, gdyby konkurencyjne programy testowane byly na jednym sprzecie, inaczej wyniki nie beda miarodajne.
Podejrzewam, ze wytyczenie tej samej trasy np w TTN5 na roznych pda da rozne czasy
1942, irgendwo im Nordatlantik - "Alaaarm!"....

« Odpowiedź #2 dnia: Wrzesień 16, 2005, 10:30:16 »
Obiecałem kiedyś dorzucić do porównania szybkości AM kilka kart CF i SD, ale jakoś wątek usnął a i ja nie mam za dużo czasu/chęci* i nie moge dobrnąć do końca, choć wyniki np. formatowania 1 GB CF Kingsotna zwykłego i Elite 50x są szokujące - ten szybki jest kilka razy wolniejszy, ale już kopiowanie plików przez czytnik jest oczywiście kilka razy szybsze!

Ale do rzeczy - tak naprawdę to czas wytyczania takiej sztucznie skomplikowanej trasy po Polsce dla AM czy trasy z Warszawy do Madrytu przez Rzym i Helsinki dla TT/Destinatora nie jest żadna miarą wyznacznikiem funkcjonalności PDA/programu/kart pamięci.
Jak planuje trasę, którą będę jechał przez 3 dni to mogę te 5 minut poczekać. Jak się spieszę, to wyznaczam trasę do najbliższego dużego punktu i w czasie jazdy lub lepiej na najbliższym postoju na siusiu, przelicze sobie cała trase jak trzeba.

Dla mnie najważniejsza jest szybka reakcja na rzeczywiste zjechanie z trasy i błyskawiczna rekalkulacja. Tego niestety raczej się nie da powtarzalnie pomierzyć i przetestować "grupowo" dla różnych konfiguracji sprzetu i programów, jedyny sposób to prawdziwe testy porównawcze jakie robi Jakub.

* - niepotrzebne skreślić

*

Offline Luc__

• *
  • 55
« Odpowiedź #3 dnia: Wrzesień 16, 2005, 11:46:18 »
Niezależnie od wypowiedzi poprzedników, z którymi częściowo się zgadzam, podaję moje wyniki:

Wyjazd: Gorlitz, E40 A4 (z oczywistych względów nie z Warszawy)
Lon. 15.00873 E
Lat. 51.18080 N

Cel: 1, Avenue de Wagram Paris (Łuk Tryumfalny)
Lon. 2.29543 E
Lat. 48. 87431 N

Czas wyliczenia 4min29sek
Wyliczył (przez Saarbrucken):
Do celu:  1158,55 km
Czas: 10h07

Destinator PN w na dysku, mapy na karcie SD 1GB GoodRam.

*

Offline Claude

• 2086
« Odpowiedź #4 dnia: Wrzesień 16, 2005, 11:53:38 »
No to roznice sa duze (oczywiscie moge wynikac z wielu powodow)
Te same punkty startowe (trasa najszybsza) i:

Czas wyliczenia: 39s
Do celu: 1030km
Czas: 09:43

TTN5.1 , soft na karcie cf , mapy na karcie sd (toshiba e830)

« Odpowiedź #5 dnia: Wrzesień 16, 2005, 13:21:47 »
Na Mio 168 (512 Mb Kingston ElitePro), program w pamięci pocketa i mapy na karcie, Destinator PN (v.5.1.80):
Te same punkty co w poście wyżej, najszybsza trasa

Trasa do celu : 1125
Czas : 10h 03 min

Czas wyliczenia przy optymalizacji poboru energii (smart Battery)ustawionej na auto wyniósł 43 sek.
Czas wyliczenia przy optymalizacji poboru energii (smart Battery)ustawionej na superior performance wyniósł 32 sek.

-----------------------------------------------------------------------------
Pozdrówka!

*

Offline Luc__

• *
  • 55
« Odpowiedź #6 dnia: Wrzesień 16, 2005, 15:23:07 »
Cytat: muszyn
Czas wyliczenia przy optymalizacji poboru energii (smart Battery)ustawionej na auto wyniósł 43 sek.
Czas wyliczenia przy optymalizacji poboru energii (smart Battery)ustawionej na superior performance wyniósł 32 sek.

-----------------------------------------------------------------------------
Pozdrówka!

Wow!
Co to jest smart Battery?
Dzięki

« Odpowiedź #7 dnia: Wrzesień 16, 2005, 17:54:55 »
To jakiś "magiczny" programik, dołączany do systemu w Mio 168, który pomaga w oszczędzaniu energii.
Ponoć, bo oczywiście nie ja toto napisałem, ale programiści (sza...) ze wschodu nawet dwukrotnie wydłuża czas pracy na "bakterii". Można sobie nawet wybrać ... 4 tryby pracy:auto, Low ( obniża częstotliwość procka), High (zwiększa częstotliwość procka) i uwaga ... Superior ( tego strach próbować, bo może wybuchnąć ... śmiechem).
Faktem jest, że na "auto" wszystko działa OK i pockecik się nie grzeje w normalnym użytkowaniu (poza nawigacją z TTN5 :) oczywiście) .
------------
Pozdrówka !

*

Offline Claude

• 2086
« Odpowiedź #8 dnia: Wrzesień 16, 2005, 20:04:26 »
Moze ma to znaczenie, trasa byla wyznaczana na podstawie mapy D-A-CH-CZ-PL z pozwoleniem na korzystanie z platnych odcinkow

*

Offline cin2000

• 509
« Odpowiedź #9 dnia: Wrzesień 16, 2005, 20:08:12 »
Mnie tam liczy różnie DestiPN od 23s do 35s ale z tym 4,5 minuty, to chyba kolega Luc__ przesadza. Sprawdził kolega, czy w tle nie chodził jakiś program do wykrywania cywilizacji pozaziemskich np. SETI? ;) No może jakby wyznaczać przez mapy Niemiec-MRoE-Francji, to by było troszkę dłużej... ale góra parę sekund.

1125km 10:03h
"Istnieją 3 typy ludzi: Ci co umieją liczyć i Ci co nie umieją liczyć."

« Odpowiedź #10 dnia: Wrzesień 16, 2005, 20:41:13 »
Drogi Jacku_wo, właśnie trochę jestem złośliwy wobec TTN5 bo przeczytałem instrukcję i bardzo nie lubię, jak ktoś mi kit wciska. Chciałem dobrze, nawet program kupiłem! Ale w trakcie kilku dni użytkowania bardzo mnie zdenerwował. Producent chwali się integracją TTN5 z Outlookiem - okazuje się - nie działa. Przecież nie chodzi o to, że w menu kontekstowym pojawiają się dwa wpisy a kliknięcie na nich powoduje tylko obwieszczenie błędu. Producent nic nie wspomina o zwiększonym zużyciu energii przy korzystaniu z nawigacji a jest ono w przypadku mojego pocketa niebagatelne - Mio 168 jest dość popularnym urządzeniem i nie wierzę, że takiej firmy nie stać na zrobienie kilku testów. Producent nie spomina, że program nie radzi sobie z przywracaniem ustawień usypiania urządzenia po jego zamknięciu, czym naraża mnie na utratę być może ważnych danych. Czy to jeszcze mało???  A może powinienem mu dziękować za to, że miałem trochę emocji i zawracania głowy?
Dzięki Bogu w świecie obsługiwanym przez TTN5 jest konkurencja, nie tylko w postaci Destinatora PN i nikt nie zmusi mnie do użytkowania rzeczy w której nie działają funkcje o których obwieszczają reklamy. Chyba, że to forum stawia sobie za cel "propagandę sukcesu", wtedy sorki za zawracanie głowy!

Pozdrówka!  ( Mapki z TTN5 naprawdę bardziej mi się podobały niż te z Destinatora a muszę jeszcze zgodnie z sugestią claude_szz gdzieś obejrzeć te z Navigona. Kto wie może kiedyś .... Na razie świeżo kupiony Desti PN jest super, a przynajmniej wszystko o czym napisali w instrukcji działa)

Pozdrówka!

*

Offline TOMAN

• 252
    • http://www.diagnoserwis.pl
« Odpowiedź #11 dnia: Wrzesień 17, 2005, 01:56:56 »
Cytat: jacek_wo
Obiecałem kiedyś dorzucić do porównania szybkości AM kilka kart CF i SD, ale jakoś wątek usnął a i ja nie mam za dużo czasu/chęci* i nie moge dobrnąć do końca, choć wyniki np. formatowania 1 GB CF Kingsotna zwykłego i Elite 50x są szokujące - ten szybki jest kilka razy wolniejszy, ale już kopiowanie plików przez czytnik jest oczywiście kilka razy szybsze!

Ale do rzeczy - tak naprawdę to czas wytyczania takiej sztucznie skomplikowanej trasy po Polsce dla AM czy trasy z Warszawy do Madrytu przez Rzym i Helsinki dla TT/Destinatora nie jest żadna miarą wyznacznikiem funkcjonalności PDA/programu/kart pamięci.
Jak planuje trasę, którą będę jechał przez 3 dni to mogę te 5 minut poczekać. Jak się spieszę, to wyznaczam trasę do najbliższego dużego punktu i w czasie jazdy lub lepiej na najbliższym postoju na siusiu, przelicze sobie cała trase jak trzeba.

Dla mnie najważniejsza jest szybka reakcja na rzeczywiste zjechanie z trasy i błyskawiczna rekalkulacja. Tego niestety raczej się nie da powtarzalnie pomierzyć i przetestować "grupowo" dla różnych konfiguracji sprzetu i programów, jedyny sposób to prawdziwe testy porównawcze jakie robi Jakub.

* - niepotrzebne skreślić

Ja przetestowałem sporo pocketów i nadal testuje bo dziennie do serwisu trafia mi kilka sztuk, czasem trzy czasem jedna i te które udaje się naprawić i mają zainstalowaną nawigacje zawsze testuje czasy różnych tras i obsługi całości tak w celach poznawczych jak i porównawczych itp.

Powiem Ci jedno, ten pocket który wylicza szybko trasy, takie sztuczne, skąplikowane które Ci się nie podobają robi błyskawiczne rekalkulacje po zjeździe z trasy, czyli właśnie to co Cie interesuje, a taki który długo wylicza trasy ma poważne kłopoty z rekalkulacjami, jadąc miastem jakąś główną ulicą gdzie  jest dużo odchodzących bocznych uliczek i jeżeli musisz skręcić w pierwszą z brzegu ale    
ją przegapisz nawigacja robi rekalkulacje i chce wskazać Ci następną do skrętu ale w tym czasie ty właśnie już minołeś lub mijasz ją więc robi znowu rekalkulacje trasy ale w tym czasie ty jedziesz dalej do przodu oczekując na informacje gdzie skręcić w momencie gdy rekalkulacja zrobiona znowu minołeś uliczkę którą dopiero co wyliczył program więc liczy dalej i dopuki nie wyjedziesz z obszaru gęsto poukładanych bocznych uliczek będzie próbował wyliczyć ale twój ruch do przodu miesza szyki programowi nawigacyjnemu bo szybciej mijasz uliczkę którą on Ci wylicza więc rekalkulacja musi działać szybko bo inaczej żeby wiedzieć gdzie skręcić będziesz musiał się zatrzymać na chwile gdy czas rekalkulacji nie będzie nadążał za Twoim ruchem.

Taka sytuacja może wystąpić głównie w mieście  szczegulnie przy długiej i skąpikowanej trasie  z wieloma punktami pośrednimi na wolnym pockecie.

Ten pocket który szybko liczy takie trasy sztuczne, testowe, robi szbko rekalkulacje trasy bo rekalkulacja to nic innnego jak ponowne obliczenie jakiegoś odcinka trasy.

Na to zjawisko natknołem się w AL. Krakowskiej gdy jechałem do hurtowni a miałem na próbę LOOX'a 600 , miałem też HP1940 ale gdy zobaczyłem ten cyrk z rekalkulacją to jechałem dalej żeby to poobserwować pomimo że dzięki HP1940 wiedziałem gdzie skręcić ale chciałem zobaczyć ile jeszcze LOX600 będzie się męczył, przejechałem ze 2 km i zatrzymałem auto i loox w kilka sekund przeliczył i wskazał prawidłowo ale ten czas kilku sekund był na tyle długi że w trakcie jazdy co obliczył skręt to ja już byłem za i musiał od nowa liczyć i gdybym się nie zatrzymał to dowiedział bym się o skręcie dopiero gdy minoł bym blisko siebie położone uliczki umożliwiające alternatywny skręt czyli można nadrobić czasem kilka kilometrów a czasem kilometr ale to dyskwalifikuje takiego pocketa z nawigacji po mieście w gęstej sieci uliczek zwłaszcza gdy jedziemy główną dość szybką arterią.

Teraz jest po wakacjach i są takie korki że ten loox 600 nadążył by bez problemu z rekalkulacją na tej samej trasie bo prędkość jazdy zbliżona jest do pieszego.

*

Offline Luc__

• *
  • 55
« Odpowiedź #12 dnia: Wrzesień 18, 2005, 14:43:36 »
Cytat: cin2000
Mnie tam liczy różnie DestiPN od 23s do 35s ale z tym 4,5 minuty, to chyba kolega Luc__ przesadza. Sprawdził kolega, czy w tle nie chodził jakiś program do wykrywania cywilizacji pozaziemskich np. SETI? ;) No może jakby wyznaczać przez mapy Niemiec-MRoE-Francji, to by było troszkę dłużej... ale góra parę sekund.

1125km 10:03h

Niestety tak to wygląda. U mnie po 35 sek pojawia się mapa z punktem startowym ale trasa (zaznaczenie drogi na niebiesko) dopiero po 4min30sek. Co ciekawe, przez ten czas można mapę swobodnie przesuwać po ekranie. Na początku (po zakupie) myślałem że w ogóle nie liczy tras...
W praktyce ponowne przeliczanie trasy, przy zjechaniu z niej, działało normalnie.
(Nie, nie mam żadnego szpiegowskiego oprogramowania).

Poradźcie coś. Może Hard reset? A może mój Acer jest do kitu?