Mopopolis - problem z wyznaczeniem trasy.

• 11 Odpowiedzi
  • 883 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

« dnia: Lipiec 13, 2005, 01:17:38 »
Dobry :)
Dostałem do celów testowcyh (porównawchych) palma z aplikacja mapopolis. Przyznaję że bardzo ciekawe rozwiąznie, chyba największy plus to prostota narysowanych ulic. Mam problem, już prawię wszystko wiem, prócz wyznaczenie trasy (punktów "start" i "koniec")

Jeśli ktoś używa/używał tego oprogramowania, może będzie wiedział.
Powiem co robię; Tools>Navigation>Find Route....
i teraz jak widzę muszę wybrać punkt początkowy (choose Starting Point)
No i tu klikam w miejsce wybrania>wybieram dajmy na to "Select on Map" i klikam na jakąś ulicę (aby uaktywnił się punkt=start    , lecz ku mojemu zdziwieniu występuję problem "Selected Map does not support Driving Direction"
Czy ktoś może wie czemu występuje ten błąd?

Pozdrawiam

*

Offline Kusiu

• 3968
« Odpowiedź #1 dnia: Lipiec 13, 2005, 01:43:04 »
Mapy Polski dla Mapopolis nie obsługują routingu. Niestety wydawca nic nie robi by ten stan rzeczy zmienić. Ten problem występuje na wszystkich systemach na których działa Mapopolis (POS, PPC, Smartphone).

« Odpowiedź #2 dnia: Lipiec 13, 2005, 02:03:46 »
Aha, czyli wszystko jasne nie ma co drążyć tematu. Dzięki na informację oddaje "szrota" :D

*

Offline darekz

• **
  • 100
« Odpowiedź #3 dnia: Lipiec 13, 2005, 02:20:54 »
istnieja dwa rodzaje map
jedne wspomagaj routing inne nie
w wersji dla pocket pc "podobno" daje sie dosyc latwo
zmienic mapy bez routingu na te ktore go wspomagaja
to nie sama mapa jest temu winna tylko pare bajtow zapisanych w pliku mapy
powoduje ze program wyladza obsluge routingu

« Odpowiedź #4 dnia: Lipiec 13, 2005, 02:31:46 »
Czyli, mam spędzić noc w "googlach" czy szkoda czasu?

« Odpowiedź #5 dnia: Lipiec 14, 2005, 01:33:56 »
Cytat: darekz
w wersji dla pocket pc "podobno" daje sie dosyc latwo
zmienic mapy bez routingu na te ktore go wspomagaja
to nie sama mapa jest temu winna tylko pare bajtow zapisanych w pliku mapy
powoduje ze program wyladza obsluge routingu
Jakoś sformułowania "podobno" i "dosyć łatwo" do siebie nie pasują.
Gdyby było tak łatwo, to już ktoś by na grupie ten sposób opisał. Skoro nikt nie opisał to chyba jednak nie tak łatwo :) Dodam tylko (z innej platformy - Garmin), że różnica w danych wyjściowych między zwykłymi mapami a mapami routowalnymi to nie kilka bajtów, ale całkowicie odmienny sposób defincji ulic i dróg, a przede wszystkim konieczność definicji węzłów (punktów wspólnych).

Być może w Mapopolis wygląda to inaczej, ale chyba jednak nie.

Wracając do Garmina: odrębnym zagadnieniem jest fakt, że w prawidłowo wykreślonej mapce dane do routingu można przed kompilacją mapy wygenerować odpowiednim softem automatycznie. Nie zmienia to jednak faktu że to jednak nie jest ....... kilka bajtów, a mapa musi być inaczej wykreślona - czego dowodem jest to, że kolejna edycja GPS Nawigatora (2005) dla Garmina (to ten sam produkt co Nawigator na Mapopolis w PPC) nadal routingu (nawet w Garminie) nie obsługuje.

*

Offline darekz

• **
  • 100
« Odpowiedź #6 dnia: Lipiec 16, 2005, 00:41:26 »

Sam tego nie probowalem gdyz udalo mi sie zdobyc potrzebne dla mnie mapy bez potrzeby otwierania ich w hex edytorze
ale widzialem instrukcie ktore mowily ktore znaki zamienic w mapie aby ona dzialala
na pewno byla to linia w ktorej byla mowa o "copyrights"
poszukajcie na alt.binaries.warez.pocketpc.gps i tam zapewna wam ktos dokladnie odpowie

« Odpowiedź #7 dnia: Lipiec 16, 2005, 13:36:56 »
Tak jak pisałem wyżej - nie wiem jak to działa w Mapopolis, ale z moich doświadczeń  na tym polu (w końcu jestem autorem kilku map z routingiem) to nie może być tylko kwestia paru bajtów.

Te mapy muszą być inaczej kreślone ! Dlaczego ? Wyobraź sobie skrzyżowanie dwóch dróg. W dwóch wariantach:

1. Wiadukt nad inną szosą, ale bez możliwości wjazdu na tę drugą szosę
2. Skrzyżowanie dróg na których można zmienić kierunek jazdy (wjechać na inną szosę).

Zastanów się. Tego problemu żaden soft sam nie rozwiąże !
To jak to ma działać - jak to wygląda w rzeczywistości czy jest możliwość skrętu, czy nie ma takiej możliwości musi zadeklarować autor mapy !!!

W pierwszym przypadku muszą to być linie bez wspólnych punktów, a w drugim wręcz przeciwnie - drogi muszą mieć wspólny węzeł. Jest też możliwe, że jedna z ulic jest jednokierunkowa i jest w nią zakaz wjazdu (np. w lewo) ale już w prawo skręcić można.

Uważasz że zmiana kilku bajtów w mapie opisane przeze mnie problemy rozwiąże ? Nonsens - ta mapa musi być inaczej kreślona, a wspólne węzły muszą być odpowiednio ponumerowane, aby soft "wiedział" że tam można przeskoczyć z drogi na drogę (skręcić).

Oczywiście (znam to również z Garmina) można sobie wyobrazić sytuację, w której mapa jest zrobiona z danymi do routingu ale te dane są przez producenta z (z takich czy innych powodów) zablokowane - wówczas przyznaję może być możliwe "złamanie" takiej mapy poprzez zmianę kilku bajtów.

« Odpowiedź #8 dnia: Lipiec 16, 2005, 16:16:41 »
Masz 100% racji.Mapopolis wydaje dwa rodzaje map platynium i
nawigator.Platynium to mapy cos ala mapquest daja ci dyrekce oraz
mape. Nawigator suportuje GPS.
Wszystkie mapy sa do pobrania na stronie MAPAPOLIS jako demo.
W wersi demo dzialaja przez 9 dni.
Mapy ktore mozna pobrc dzialaja tylko z mapopolis V4.
Dostepne mapy Polski to mapy do poprzedniej wersji.
Ktos wymyslil te slynne bity ktore nalezy zmienc i dostac mape bez
limitu czasowego.

*

Offline darekz

• **
  • 100
« Odpowiedź #9 dnia: Lipiec 16, 2005, 19:29:35 »
Cytat: gps maniak
Tak jak pisałem wyżej - nie wiem jak to działa w Mapopolis, ale z moich doświadczeń  na tym polu (w końcu jestem autorem kilku map z routingiem) to nie może być tylko kwestia paru bajtów.

Oczywiście (znam to również z Garmina) można sobie wyobrazić sytuację, w której mapa jest zrobiona z danymi do routingu ale te dane są przez producenta z (z takich czy innych powodów) zablokowane - wówczas przyznaję może być możliwe "złamanie" takiej mapy poprzez zmianę kilku bajtów.

Jednak ciagle wydaje mi sie ze mapy mapopolis maja jedynie zablokowana obsluge gps w tanszej wersji
http://mapopolis.com/features.jsp?s=1121535004453254&p=&q=7
oba rodzaje map potrafia generowac "Quickly generate driving directions between any two addresses " wiec informacja o miejscach gdzie drogi sie "naprawde" krzyzuja jest zawarta takze w tanszej wersji map. Byc moze pamiec mnie juz zawodzi i gdy uda mi sie znalezc wiecej info to dam znac

« Odpowiedź #10 dnia: Lipiec 16, 2005, 20:27:49 »
Tak na maginesie to moze ktos wie gdzie mozna dostac mape
Warszawy dzialajaca z MApopolis V4.

« Odpowiedź #11 dnia: Lipiec 16, 2005, 21:31:07 »
Cytat: darekz
oba rodzaje map potrafia generowac "Quickly generate driving directions between any two addresses " wiec informacja o miejscach gdzie drogi sie "naprawde" krzyzuja jest zawarta takze w tanszej wersji map.
Jeżeli "logika" działania Mapopolis i Garmin jest zbliżona, to te dwie rzeczy nie mają nic wspólnego. Mapka z nazwami ulic może być obsługiwana przez funkcję: zajdź ulicę czy znajdź skrzyżowanie, ale to wcale nie oznacza że posiada dane do routingu. To są zupełnie różne sprawy. Już rok temu napisałem na mojej www na temat Nawigatora taki oto tekst:
Wyszukiwanie ulic i skrzyżowań dla aktywnego arkusza oraz zwiększona ilość POI zdecydowanie podnosi funcjonalność mapy i miejmy nadzieję jest pierwszym krokiem w kierunku autoroutingu .......
Jak widzisz dla mnie wyszukiwanie skrzyżowań i autorouting to "od zawsze" dwa różne zagadnienia.

A w ogóle, to oboje piszemy o różnych rzeczach :)
Ja nie neguję tego (bo nic nie wiem na ten temat) że obie wersje map - Platinium i Navigator dla Mapoplis zawierają to samo i tylko niektóre funkcje są zablokowane przez producenta. Zatem być może jest prosta możliwość odblokowania map Platinium. Ja tego nie neguję ! Ja tylko (idąc za wypowiedzią Kusiu) stwierdzam, że mapy Polski (czyli Nawigator !) danych do autorutingu nie zawierają.

Oczywiście byłoby miło gdyby ktoś mapy Nawigatora zmusił do wytyczania trasy. Osobiście jednak za bardzo na to bym nie liczył, bo jak pisałem o tym w moim pierwszym poście - już ktoś by to rozpracował i ... opublikował. Skoro na ten temat jest cisza - to na moje ..... nie da się.