antena zewnetrzna Acer n35

• 8 Odpowiedzi
  • 1128 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

« dnia: Lipiec 14, 2005, 10:58:35 »
Witam,
Czy ktos moze mi powiedziec czy MIO 168 ma takie samo zlacze anteny co n35? Mam mozliwosc zakupienia anteny MMCX ktora na 100% pasuje do MIO ale nie jestem pewny czy bedzie do Acera pasowala. Moze ktos juz przerabial cos podobnego?
Dzieki wielkie za wszystkie podpowiedzi
pozdr
Maciek

*

Offline donulung

• *
  • 68
  • Sprzęt: i900
« Odpowiedź #1 dnia: Lipiec 14, 2005, 15:22:05 »
Gniazda wyglądają na identyczne, nie mam wprawdzie anteny żeby podpiąć i sprawdzić ale na 99% powinno pasować :)

« Odpowiedź #2 dnia: Lipiec 14, 2005, 23:57:32 »
Witam
Posiadam Acera n35 i kupiłem antenę zew. od Mio jak mieli napisane na stonie (GlobalSat AT-65 MMCX) i pasuje do niego, gniazdo jest takie same na 100%.

Pozdrawiam Bobas122

*

Offline anatidus

• *
  • 72
  • Sprzęt: HTC TOUCH PRO
« Odpowiedź #3 dnia: Kwiecień 21, 2006, 22:44:08 »
Witam!

Posiadam OptiPada 300 (mio 168) bez wbudowanego modułu GPS i chciałbym zakupić do niego antenę. Niestety nie mam pojęcia jak wygląda łącze MMCX i gdzie się ono znajduje? Czy to jest inaczej wejście SD/MMC co  w praktyce oznaczałoby że konieczne jest wyjęcię karty SD by ją podpiąć?

Pozdrawiam

« Odpowiedź #4 dnia: Kwiecień 21, 2006, 23:11:22 »
Tak jak sama antena do radia nie spowoduje, że usłyszysz audycję radiową (potrzebny jest radioodbiornik), tak sama antena zewnętrzna do GPS (czyli obrazowo rzecz ujmując - trochę bardziej skomplikowany kawałek "drutu") nie spowoduje że będziesz miał nawigację.

Antenę zewnętrzną podpinamy do odbiornika GPS, a nie do pocketa. Oczywiście jeżeli pocket jest wyposażony w moduł GPS to może (nie musi) mieć gniazdo do anteny zewnętrznej. Pocket bez modułu GPS zapewne takiego gniazda nie ma, bo i po co ?

*

Offline anatidus

• *
  • 72
« Odpowiedź #5 dnia: Kwiecień 21, 2006, 23:18:44 »
Słuszna odpowiedz, to pozwole sobie w tym wypadku zadać dodatkowe pytanie: Czy istnieje jakiś sposób by podpiąć odbiornik GPS do PPC bez wbudowanego modułu GPS. Mowa oczywiście o Optipadzie 300.

« Odpowiedź #6 dnia: Kwiecień 21, 2006, 23:47:07 »
Cytat: "anatida"
Czy istnieje jakiś sposób by podpiąć odbiornik GPS do PPC bez wbudowanego modułu GPS.

Oczywiście że tak
Mowa oczywiście o Optipadzie 300.

No, tu już klapa. W zasadzie jedyne co mi przychodzi do głowy to rozwiązania oparte na SDIO
zobacz np:
http://www.pdaclub.pl/view.php?news_id=8897
http://pc.emarket.pl/pricelist/item.aspx?PID=C6205145
Tyle, że jak GPSem zajmiesz slot SD to gdzie wówczas wgrasz mapy ?

Inne rozwiązanie to jakiś odbiornik z konwerterem sygnału na port podczerwieni. Chyba czytałem o tym na PDA Club. Sa jakieś takie uchwyty samochodowe z GPSem na Irdę. Tak przynajmniej mi się wydaje. Ale bij zabij nie pamiętam co i jak.

A tak poważnie, to wydaje mi się, że najlepszym pomysłem będzie sprzedanie Optipada, dołożenie tej kasy którą i tak wydałbyś na odbiornik GPS i po prostu kupienie pocketa zinegrowanego z GPSem.

*

Offline anatidus

• *
  • 72
« Odpowiedź #7 dnia: Kwiecień 22, 2006, 01:37:44 »
Hmmm dziękuje uprzejmie za odpowiedz. Zaiste patrząc na ceny takich zewnętrznych odbiorników GPS nasuwa się tylko jedno rozwiązanie ;) Sprzedać i kupić nowy który ma zintegrowany odbiornik. Na szczęście nie jest mi to w tej chwil niezbędne do życia więc pozostanę narazie przy moim Optipadziku do którego zdążyłem się już przywiązać.

Pozdrawiam

*

Offline angler22

• Redaktor
  • 4803
  • Sprzęt: Blow 50YBT, Goclever 5010, Wayteq X960, AM XL
« Odpowiedź #8 dnia: Kwiecień 22, 2006, 20:50:22 »
Hmmm dziękuje uprzejmie za odpowiedz. Zaiste patrząc na ceny takich zewnętrznych odbiorników GPS nasuwa się tylko jedno rozwiązanie ;) Sprzedać i kupić nowy który ma zintegrowany odbiornik. Na szczęście nie jest mi to w tej chwil niezbędne do życia więc pozostanę narazie przy moim Optipadziku do którego zdążyłem się już przywiązać.

Pozdrawiam

Zaraz zaraz - a Kolega ma optipada pochodzącego od Palmaxa czy mio? Jeśli od Mio, to bez problemu podłączysz kablowe GPS'y (wszystkie typu mio, medion itp). Jeśli Palmaxowego to jest troszkę więcej kombinacji, ale da się zrobić (chodzi o sygnał TTL).