antena gps

• 12 Odpowiedzi
  • 1228 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

antena gps
« dnia: Luty 02, 2006, 19:26:00 »
Witam
Jak będzie najlepsza antena zewnętrzna gps do Typhoona 3500. Dzięki za pomoc

*

Offline angler22

• Redaktor
  • 4803
  • Sprzęt: Blow 50YBT, Goclever 5010, Wayteq X960, AM XL
antena gps
« Odpowiedź #1 dnia: Luty 03, 2006, 10:32:19 »
Prawie każda się sprawdzi - pamiętaj tylko o właściwych złączach (MCX bądź MMCX). Porównywałem niedawno kupioną za 40 kilka zł antenkę NoName z inną, znacznie droższą (globalsata chyba) kupioną w sklepie - różnice nawet jeśli były to pomijalne.

antena gps
« Odpowiedź #2 dnia: Luty 10, 2006, 22:40:02 »
witam. a czy mozna kupic taka antene z a50 zl do ipaqa 4150? jesli nie to czy mozna kupic inna i odpowiednia ja przerobic np: wtyczke. no i czy trzeba bedzie miec jakies oprogramowanie do tej anteny

antena gps
« Odpowiedź #3 dnia: Luty 11, 2006, 00:15:09 »
Cytat: "pawlo55"
witam. a czy mozna kupic taka antene z a50 zl do ipaqa 4150?

Do ipaq 4150 przede wszystkim musisz kupić odbiornik GPS.
Antena - to z grubsza rzecz ujmując kawałek drutu zakończony kawałkiem blaszki, który podłączasz do odbiornika GPS w celu wzmocnienia sygnału. Taki odbiornik GPS siedzi fabrycznie wbudowany w Typhoona 3500 - stąd takie pytanie gibcia

*

Offline lipciopda

• 6801
antena gps
« Odpowiedź #4 dnia: Luty 11, 2006, 06:45:39 »
no i oprogramowanie do "anteny" tez by sie jakies przydalo ;)

pawlo55 - za darmo nic nie ma - chcesz miec nawigacje w 4150 to musisz do niego dolozyc kilkaset zl

antena gps
« Odpowiedź #5 dnia: Luty 11, 2006, 10:00:07 »
dzieki zawsze lepiej sie spytac niz wydac na darmo pieniadze :)
ale jeszcze Was pomecze na jednej z aukcji przy antenie gps byly takie parametry co one oznaczaja: GPS Chip SIRF Star III  
Position 10 meters, 2D RMS
5 meters, 2D RMS, WAAS enabled
jaka jest dokladnosc tej anteny ?

*

Offline angler22

• Redaktor
  • 4803
antena gps
« Odpowiedź #6 dnia: Luty 11, 2006, 10:12:30 »
dzieki zawsze lepiej sie spytac niz wydac na darmo pieniadze :)
ale jeszcze Was pomecze na jednej z aukcji przy antenie gps byly takie parametry co one oznaczaja: GPS Chip SIRF Star III  
Position 10 meters, 2D RMS
5 meters, 2D RMS, WAAS enabled
jaka jest dokladnosc tej anteny ?

Jeszcze raz przypominam różnicę wskazaną przez GPS maniaka : antena to tylko antena (kabel i panel odbierający sygnał wysokiej częstotliwości) i kosztuje 40 - 70 zł. Odbiornik natomiast to całe urządzenie, przetwarzające sygnał z satelitów na dane o pozycji itp. Najczęściej wewnątrz odbiornika jest również wbudowana antena. Ceny odbiorników zaczynają się od 200 zł. Do 4150 możesz podłączyć tylko odbiornik. Te dane które przytoczyłeś, odnoszą się do bardzo nowoczesnego odbiornika GPS na SIRF III - to obecnie najlepsze odbiorniki na rynku. Tak naprawdę jednak ich "dokładność" w dobrych warunkach nie odbiega od nawet najstarszych urządzeń na SIRF I. Na forum było już wiele dyskusji o dokładności gps - warto poczytać. Na trudne warunki natomiast (las, wysoka zabudowa i ciasne ulice) SIRF III nadaje się wyśmienicie.

antena gps
« Odpowiedź #7 dnia: Luty 11, 2006, 10:26:14 »
tak tak pomylilem sie chodzilo mi o odbiornik a dokladniej o ten http://allegro.pl/show_item.php?item=84934336 i jeszcze znalazlem ten http://allegro.pl/show_item.php?item=84676290 no i mam problem bo nie wiem ktory kupic. No i teraz to mnie jeszcze zastanawia po tym co napisales czy maja wbudowana antene czy musze dokupywac

*

Offline angler22

• Redaktor
  • 4803
antena gps
« Odpowiedź #8 dnia: Luty 11, 2006, 10:28:33 »
tak tak pomylilem sie chodzilo mi o odbiornik a dokladniej o ten http://allegro.pl/show_item.php?item=84934336 i jeszcze znalazlem ten http://allegro.pl/show_item.php?item=84676290 no i mam problem bo nie wiem ktory kupic. No i teraz to mnie jeszcze zastanawia po tym co napisales czy maja wbudowana antene czy musze dokupywac

Te mają antenę - tylko bardzo wysokiej klasy odbiorniki (najczęściej do rolnictwa czy żeglugi) nie mają wbudowanych anten. To co sprzedają na allegro zawsze posiada wbudowaną antenę:)

antena gps
« Odpowiedź #9 dnia: Luty 11, 2006, 11:55:47 »
a ktory z nich lepszy lub inaczej ktory z nich byscie kupili?

*

Offline papcio

• *
  • 97
  • HTC Leo HTC Magic HTC Diamond
antena gps
« Odpowiedź #10 dnia: Luty 11, 2006, 12:27:50 »
Jeśli chodzi o antenę, to wszystko zależy od typu odbiornika. IMHO do SrifStar III jest całkowicie zbędna o ile odbiornik nie jest jakoś szczególnie zabudowany.  W samochodzie używam garmina gpsmap 60 i antena znakomicie poprawia sygnał i g_space 232, który nawet w schowku odbiera sygnał znakomicie i podłączenie do niego anteny nic nie zmienia.
--

Papcio
SG Note II, HTC Leo NAND,  HTC Magic, HTC Diamond, HX 4700, p990i, p910i, Palm m500 itd...

antena gps
« Odpowiedź #11 dnia: Luty 11, 2006, 13:06:42 »
ja mam hp 4150 i automape i potrzebuje gps glownie  do jazdy po Krakowie znalazlem na allegro dwa w miare tanie odbiorniki gps i nie wiem ktory kupic, nie znam sie na tym. linki sa powyzej, sadze ze jest to to samo i takie same maja wlasciwosci odbiorcze tylko sa w roznych obudowach co o tym sadzicie?

*

Offline angler22

• Redaktor
  • 4803
antena gps
« Odpowiedź #12 dnia: Luty 11, 2006, 14:21:15 »
ja mam hp 4150 i automape i potrzebuje gps glownie  do jazdy po Krakowie znalazlem na allegro dwa w miare tanie odbiorniki gps i nie wiem ktory kupic, nie znam sie na tym. linki sa powyzej, sadze ze jest to to samo i takie same maja wlasciwosci odbiorcze tylko sa w roznych obudowach co o tym sadzicie?

Oba są jednakowo dobre - możesz zwracać mniejszą uwagę na producenta i model, ważne by był to sirf III. No i czas pracy na baterii jest istotny. Ja jeżdżę po Krakowie z Sirf II kablowym za 1/3 ceny tamych odbiorników i axiomem za 40 zł + (antenka drugie tyle) i gubię sygnał tylko w ekstremalnych przypadkach (tunel, wąskie uliczki podgórza :).