alternatywa bez GPS

• 16 Odpowiedzi
  • 2294 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline marx

• 640
  • Sprzęt: Samsung Galaxy Note II
alternatywa bez GPS
« dnia: Listopad 15, 2004, 14:40:14 »
Poszukuje mapy Gliwic na PPC
Nie posiadam GPS wiec niepotrzebna mi funkcjonalnosc z nim związana, przydaloby sie natomiast wyszukiwanie ulic.
Kupowanie automapy czy handmap to jak strzelanie z armaty do wrobla.
Moze ktos zna jakies tansze rozwiazanie?

W ostatecznosci sam sobie poskanuje kupiona mape i wrzuce jako gif/jpg, ale wtedy nie bede mial wyszukiwania :(

alternatywa bez GPS
« Odpowiedź #1 dnia: Listopad 15, 2004, 14:49:10 »
Dobra mapa dowolnego miejsca to mapa wektorowa. Najwiecej czasu przy jej projektowaniu zajmuje samo tworzenie mapy, nanoszenie poprawek, uwzglednianie zmian zwiazanych z budowa nowych drog, zmiana kierunkowosci starych itp. Dlatego dobry soft jest drogi, funkcjonalnosc GPS niewiele ma do tego.
Mimo wszystko polecam AutoMape, dla calego GOPu nie jest to takie strasznie drogie, bo kosztuje troche ponad 100 PLN...

*

Offline marx

• 640
alternatywa bez GPS
« Odpowiedź #2 dnia: Listopad 15, 2004, 15:07:09 »
moze zle sie wyrazilem, ale nie potrzebuje tej mapy do nawigacji samochodowej, ale np aby znalezc jakis sklep czy biuro (niepotrzebny mi wiec autorouting, komedy glosowe, wyznaczanie tras, baza POI itp). Nazwy ulic juz sie tak czesto nie zmieniaja, nowych tez tak wiele sie nie buduje, zeby support mial dla mnie znaczenie.
Bede jej uzywal moze ze dwa razy na tydzien, wiec szukam jakiegos taniego rozwiazania.
Ktory produkt zawiera najlepsza mape Gliwic? jak to sprawdzic, skad sie tego dowiedziec?

alternatywa bez GPS
« Odpowiedź #3 dnia: Listopad 15, 2004, 15:21:37 »
A moze zastanow sie nad Emapa jest  tansza od Automapy zawiera wiecej planow miast bo okolo 217 ale moge sie mylic  i nie ma polecen glosowych i autoroutingu. Nie mozna nabyc jednego miasta jak w Automapie masz juz cala Polske ! cena jej to okolo 200zl zaleznie od miejsca kupowania.

*

Offline Kusiu

• 3968
alternatywa bez GPS
« Odpowiedź #4 dnia: Listopad 15, 2004, 15:32:19 »
Cytat: tygger
cena jej to okolo 200zl zaleznie od miejsca kupowania.
Jeszcze niedawno można było ją kupić w MediaMarkt za 99zł, może promocja trwa nadal.

alternatywa bez GPS
« Odpowiedź #5 dnia: Listopad 15, 2004, 15:57:59 »
Tak, mozna pomyslec o Emapie. Tyle, ze mi sie nie podoba jej wyglad, jest malo czytelny, moim zdaniem.
Ciekaw jestem, jak z wydajnoscia, testowal ktos ??

PS. A w ogole jestem z okolic Gliwic, wiec gdybys cos wymyslil, to jestem bardzo zainteresowany :D Podziel sie wnioskami.

*

Offline marx

• 640
alternatywa bez GPS
« Odpowiedź #6 dnia: Listopad 16, 2004, 08:42:49 »
wiem, ze HandMap ma mape Gliwic, chyba niezlej jakosci, bo program jest chwalony

*

Offline jacol

• 400
  • Sprzęt: całe pudło złomu
alternatywa bez GPS
« Odpowiedź #7 dnia: Listopad 16, 2004, 12:01:38 »
Jeżeli miałbym wybierać pomiędzy Handmap za prawie 100 PLN ($25 + VAT) a AutoMapą GOP za 155 PLN to bez wątpienia brałbym AM.

alternatywa bez GPS
« Odpowiedź #8 dnia: Listopad 16, 2004, 22:04:03 »
Widzisz wszedłeś na złą grupę. Tu koledzy używają w Polsce  AutoMapę to innych produktów nie znają.

Chcesz Gliwice wektorowe za free ???

Wejdź tu:  http://www.jmb.pl/index.html

Tam masz dwa programy DEMO z ograniczeniem czasowym 10 min - po tym czasie program się zamyka i musisz ponownie go uruchomić.

Program: nie rozwijany już cmap v.2.49 - to jest ten o który się Polska biła, bo poza mapą Polski niezbędnej do pracy wersji demo otwiera również mapę o nazwie Katowice.mp5  :)) Tam jest aglomeracja katowicka z Gliwicami (działa wyszukiwanie ulic).

Nie zrażaj się tym, że mapa Katowic jest w części "komercyjnej" po prostu ją zainastaluj i zobacz co się dzieje.

Instalując obie wersje programu możesz mieć atlasy 4 miast ( bo nowsza wersja zamiast Katowic otwiera Wrocław.)

Gdybyś miał jakieś problemy, to pisz na priv.

Lechu

O darmowych mapach wektorowych na Pocket PC możesz poczytać na mojej www w sekcji mapy. Zapraszam.

alternatywa bez GPS
« Odpowiedź #9 dnia: Listopad 17, 2004, 17:45:27 »
Lechu: gratuluje, teraz Twoja strona wyglada profesjonalnie, bardzo mi sie spodobala, poprzednia byla nijaka ;)

marx: jesli znajdziesz chwilke i potestujesz soft, o ktorym wspomnieli koledzy, podziel sie wnioskami - tu na forum. Dzieki z gory.

*

Offline marx

• 640
alternatywa bez GPS
« Odpowiedź #10 dnia: Listopad 19, 2004, 09:06:00 »
Lechu, dzieki
Wiem ze to dzial o automapie, ale lepszego nie znalazlem :)
Na razie testowalem mapy z emapy Navigatora 2003, dziala ok na mapopolis (po konwersji), oraz na PocketMV (nie zapisuje stanu mapy wiec sie nie nadaje). Russa nie otwiera tak duzej mapy wiec tez sie nie nadaje.

alternatywa bez GPS
« Odpowiedź #11 dnia: Listopad 19, 2004, 09:43:22 »
marx: Jesli znajdziesz chwilke, wyslij mi na adrian@ade.pl skonwertowana mape i soft ktory to otwiera. Z mila checia potestuje, a brakuje mi czasu... Jesli jestes zajety, to nie ma problemu, odpusc... ;)

*

Offline marx

• 640
alternatywa bez GPS
« Odpowiedź #12 dnia: Listopad 19, 2004, 09:47:48 »
Adrian -> priv

alternatywa bez GPS
« Odpowiedź #13 dnia: Listopad 19, 2004, 11:52:33 »
Cytat: marx
Na razie testowalem mapy z emapy Navigatora 2003, dziala ok na mapopolis (po konwersji), oraz na PocketMV (nie zapisuje stanu mapy wiec sie nie nadaje). Russa nie otwiera tak duzej mapy wiec tez sie nie nadaje.

GIS-RUSSA przede wszystkim nie posiada opcji wyszukiwania ulic, więc dla Twoich potrzeb jest to programik zupełnie nie przydatny.

Zupełnie inaczej wygląda to w takiej "lekkiej-turystyce". Na wiosnę, mam zamiar opublikować uaktualnione mapki dla polskich gór. Myślę, że będzie to 5, może nawet 6 rejonów, a to już coś.  Wiem, że wielu miłośników OziCe i tak nie przekonam, ale zarówno fakt, że nie trzeba skanować i kalibrować mapek (co jednak jest pracochłonne i ... upierdliwe) jak też fakt, że 1  region - nawet tak obszerny jak Bieszczady zajmuje w pamięci pocketa tylko 100kb może skłonić chociaż parę osób do używania GIS-RUSSA.

A jak tam program Marka Baranowskiego ? Próbowałeś ? Uruchomiłeś te Katowice.mp5 ?
Mam do tego programiku lekki sentyment, bo ..... był to pierwszy program tego typu na pocketPC - bawiłem się nim, zanim ktokolwiek słyszał o AutoMapie :) Co prawda nie ma POI (jak np. Nawigator na Mapopolis), ale grafika jest jakby to powiedzieć: "w miarę sympatyczna". Mapopolis (w tej darmowej wersji) jest moim zdaniem trochę jeżeli chodzi o grafikę "tandetny". No ale to moje prywatne odczucia.

Lechu

*

Offline marx

• 640
alternatywa bez GPS
« Odpowiedź #14 dnia: Listopad 19, 2004, 13:21:24 »
bede testowal w domu
Mapopolis faktycznie nie powala wygladem, ale jest bardzo szybki (duzo szybszy niz np PocketMV, a pocketMV wydaje sie byc lepszy od Russy).
Czytajac newsy najciekawszym rozwiazaniem wydaje sie byc GMap3.0 (czy jakos tak) - w tescie iQue mapa ta zostala oceniona lepiej niz Automapa.
Jestem ciekaw jak Russa czy PocketMV poradza sobie z ta mapa, i czy beda obslugiwac routing

alternatywa bez GPS
« Odpowiedź #15 dnia: Listopad 19, 2004, 13:50:02 »
Wątpię. GPMapa 3.0 najprawdopodobniej będzie kodowana w połączeniu z ID odbiornika. Tak jest przynajmnej w przypadku innych produktów Garmina z autoroutingiem. Nawet jeżeli uda się komuś (co jest oczywiście nielegalne) przerobić te pliki na "otwarty" format img, dane z auotorutingu znikną bezpowrotnie.

Co do porównania GIS-RUSSA i PMV. Nie chcę się z Tobą spierać, ale póki co GIS-RUSSA oferuje znacznie więcej funkcji niż PMV. Ma funkcje nawigacyjne na waypoint - ta jak jest to w normalnym GPSie (Goto), ma opcje importu i exportu waypointów, jest moim zdaniem szybszy, ma w chwili obecnej kilkadziesiąt (!!!) "datczików" - w prostym tłumaczeniu to liczniki, ale my garminowcy nazywamy to: pola danych. Wśród pól danych masz wszystkie pozycje typowego komputera podróży np: odległość do celu, hipotetyczny czas dojścia do celu, i mnóstwo, mnóstwo innych. Po prostu w wolnej chwili się nim pobaw :)

PocketMV w zasadzie (na dzień dzisiejszy) tylko wyświetla mapkę i kursor GPS. Na tym to się kończy.

GIS-RUSSA to jest jedyny program na pocketPC, pracujący na mapach wektorowych, który w turystyce upodabnia pocketa do klasycznego odbiornika Garmina. Oczywiście jeżeli patrzysz na funkcjonalność programu do nawigacji samochodowej, to się nie spieram - on się do tego nie bardzo nadaje.

Ciebie może też zrażać ograniczenie wielkości mapek do 100Kb, ale to przecież dotyczy wyłącznie wersji DEMO.

Lechu

PS. Podaj mi swojego maila, to napiszę coś na priv.

*

Offline marx

• 640
alternatywa bez GPS
« Odpowiedź #16 dnia: Listopad 19, 2004, 14:19:47 »
Russy w zasadzie nie testowalem bo nie mialem takiej malej mapy.
Mysle ze trzeba poczekac i ktorys z tych programow rozwinie skrzydla
W sumie to moznaby zaproponowac spolszczenie Russy w zamian za darmowa licencje ;) - jest to czesto stosowana praktyka
Ciekawe czy Russa bedzie miala wyszukiwanie?

Ps. napisalem do ciebie na mail z profilu