Aktualizacja POI w AM

• 22 Odpowiedzi
  • 1812 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Aktualizacja POI w AM
« dnia: Czerwiec 22, 2004, 12:13:11 »
Czy jest możliwe aktualizowanie bazy POI w programie Automapa v3?
Ewentualnie czy można jakoś dodawać własne i edtytować istniejące ?

*

Offline Claude

• 2086
  • Sprzęt: htc hd7, ipad2, acer iconia tab w501,
Aktualizacja POI w AM
« Odpowiedź #1 dnia: Czerwiec 22, 2004, 12:40:40 »
Jakbys napisal w jakim programie to byloby fajnie ;) TTN3 ?
1942, irgendwo im Nordatlantik - "Alaaarm!"....

*

Offline Poklik

• 2379
    • http://www.poklik.yoyo.pl
  • Sprzęt: eee... 901
Aktualizacja POI w AM
« Odpowiedź #2 dnia: Czerwiec 22, 2004, 13:16:48 »
Cytat: radez
...w programie Automapa v3...

Radez napisał w jakim programie:).

Aktualizacja POI w AM
« Odpowiedź #3 dnia: Czerwiec 22, 2004, 14:17:50 »
Napisałem - ale dopiero po uwadze kolegi claude....

*

Offline Poklik

• 2379
    • http://www.poklik.yoyo.pl
  • Sprzęt: eee... 901
Aktualizacja POI w AM
« Odpowiedź #4 dnia: Czerwiec 22, 2004, 14:51:53 »
Aaaa... w takim razie przepraszam:)

Aktualizacja POI w AM
« Odpowiedź #5 dnia: Czerwiec 22, 2004, 15:08:54 »
No tak - ale co z tymi POI ?

....... bo te "fabryczne" POI to biedne strasznie.....

*

Offline Claude

• 2086
  • Sprzęt: htc hd7, ipad2, acer iconia tab w501,
Aktualizacja POI w AM
« Odpowiedź #6 dnia: Czerwiec 22, 2004, 16:12:59 »
Ok, bo juz myslalem, ze czas mi na jakis urlop ;)
1942, irgendwo im Nordatlantik - "Alaaarm!"....

Aktualizacja POI w AM
« Odpowiedź #7 dnia: Czerwiec 22, 2004, 16:18:28 »
No to jest to jeden z glownych postulatow do autorow Automapy wymieniany juz wielokrotnie na tym forum razem z pelna definicja klawiszy do wszelakich mozliwych funkcji, dodawanie POI w trakcie jazdy (tez przy uzyciu np jednego klawisza) i mozliwoscia nanoszenia innych poprawek (np. numerow domow).

Aktualizacja POI w AM
« Odpowiedź #8 dnia: Czerwiec 22, 2004, 18:45:49 »
Na ten temat mozna by bylo powiesc napisac
oraz jakis list otwarty do autorow AM

no i moze mala pikiete przed biurem AM w czasie kampani wyborczej :)

Aktualizacja POI w AM
« Odpowiedź #9 dnia: Czerwiec 22, 2004, 22:58:40 »
Można by spróbować jakiegoś lobbingu w tej sprawie. Może ktoś ma pomysł jaki sposób by tu zastosować - tak całkiem powaznie..
Może zorganizujemy akcję "wyslij maila na support@automapa.com.pl o treści:
Chcielibyśmy aby.....
Podpis: obecni użytkownicy automapy

Co o tym myślą forumowicze  ?????

*

Offline prozor

• 1089
  • Człowieku, nie irytuj siebie i mnie. Zgoda?
  • Sprzęt: ZTE Blade
Aktualizacja POI w AM
« Odpowiedź #10 dnia: Czerwiec 23, 2004, 09:49:20 »
Ja tam jestem za, bo odpowiedzi typu "jest na liście to do w bliżej nie określonej kolejności (na ogół o niskim priorytecie, to ciekawe co jest ma wysoki priorytet?!)" dobijają. Gdyby jeszcze szanowny producent AM był łaskaw taką listę wywiesić na swojej witrynie. Marzenia...
Jeśli chcesz się o coś zapytać, zadaj jasne i konkretnie pytanie. Ale pamiętaj żeby sprawdzić, czy wcześniej już nikt o to się nie zapytał i nie udzielił odpowiedzi... Przed zadaniem pytania, najpierw przeczytaj to: http://rtfm.killfile.pl/

Aktualizacja POI w AM
« Odpowiedź #11 dnia: Czerwiec 23, 2004, 11:38:18 »
Ja też jestem za i się chętnie do takiej akcji przyłączę. Żeby to jednak nie bylo chaotyczne, proponuję wykonanie jakiejś ankiety czy podsumowania naszych dotychczasowych postulatów, które obecnie sa w formie długich wątków, ciężkich do szybkiego ogarnięcia?
IMHO trzeba by też je podzielic na kilka kategorii, np.:
a) zmiany w działaniu oprogramowania
- usunięcie błędów w działaniu programu
- zmiany i rozszerzenia w funkcjonalności programu
- nowe opcje, plug-in, edycja POI
b) zmiany w mapach
- stworzenie stałego,ogólnie dostępnego wykazu zgłaszanych błędów i braków na stronie AM lub delegowanie tego np. na to forum :)
- dorobienie kawałka kodu w programie pozwalającego na łatwy zapis zauważonych w trakcie jazdy błędów i późniejsze i automatyczne zgłaszanie do producenta w taki sam sposób, jak rejestracja map

*

Offline Cat^

• 1017
    • http://www.catsoft.com.pl
  • Sprzęt: iPhone 4S/32, iPad 2 64/3G, TomTom GO 1005 LIVE
Aktualizacja POI w AM
« Odpowiedź #12 dnia: Czerwiec 23, 2004, 11:45:50 »
Bardzo dobry pomysł! :)

*

Offline prozor

• 1089
  • Człowieku, nie irytuj siebie i mnie. Zgoda?
  • Sprzęt: ZTE Blade
Aktualizacja POI w AM
« Odpowiedź #13 dnia: Czerwiec 24, 2004, 18:09:22 »
No, tylko kto do roboty się weźmie? Jakiś ochotnik jest może?
Jeśli chcesz się o coś zapytać, zadaj jasne i konkretnie pytanie. Ale pamiętaj żeby sprawdzić, czy wcześniej już nikt o to się nie zapytał i nie udzielił odpowiedzi... Przed zadaniem pytania, najpierw przeczytaj to: http://rtfm.killfile.pl/

Aktualizacja POI w AM
« Odpowiedź #14 dnia: Czerwiec 27, 2004, 20:40:42 »
----------------- NOWA INICJATYWA - TUTAJ !!! --------------------------------

Panowie (i Panie?)- trzeba ustalic zawartosc naszej listy życzen. Przy czym badzmy realistami - w innym przypadku nie będziemy mogli nawet liczyć na powazne potraktowanie ze strony producenta (sam pracuje w firmie informatycznej podobnego profilu więc znam specyfikę tej branży...)
Poza tym zyczenia muszą być precyzyjne

Ja rozpoczynam listę swoim zyczeniem:
1. dodawanie POI, edycja istniejących, import export do pliku (tak jak z ulubionymi)

Proszę o dodawanie kolejnych REALNYCH I PRECYZYJNYCH zyczen.
Jak się uzbiera tego trochę to JA się zobowiazuję do sklecenia z tego sensownego maila, który kazdy z forumowiczów wysle w swoim imieniu do AM (z wyraźnym podpisem i emailem uzytym do rejestracji programu - tak aby producent mógł w razie watpliwości stwierdzic że maile otrzymał od rzeczywistych, legalnych uzytkowników AM...)

Pewnie rewolucji AM nie wywołamy - ale może ewolucję przyśpieszymy...

Aktualizacja POI w AM
« Odpowiedź #15 dnia: Czerwiec 28, 2004, 21:21:06 »
Mnie osobiście bardzo brakuje w AM funkcji "Unikaj punktu/obszaru". Korzystam z niej w MS AutoRoute i Mapie Polski Cartalla. Funkcja bardzo przydatna kiedy chce się uniknąć przejazdu np. przez zakorkowane centrum miasta.

Aktualizacja POI w AM
« Odpowiedź #16 dnia: Czerwiec 28, 2004, 21:59:28 »
Cytat: radez
----------------- NOWA INICJATYWA - TUTAJ !!! --------------------------------

Ja rozpoczynam listę swoim zyczeniem:
1. dodawanie POI, edycja istniejących, import export do pliku (tak jak z ulubionymi)
...

To jest rownie nierealne jak pozostale zyczenia.
POI to 50% ceny mapy danego miasta.
Jesli bedziesz mial mozliwosc importowania POI
to nie bedziesz chcial kupic mapy miasta,
bo nawet z brakiem niektorych ulic sobie poradzisz.

A jesli chodzi o zyczenia , to proponuje nowy temat
w ktorym skrotowo podamy swoje zyczenia
z ew. odnosnikami do postow w ktorych jest caly opis.

Aktualizacja POI w AM
« Odpowiedź #17 dnia: Czerwiec 28, 2004, 22:13:14 »
ad1. Musi byc tez opcja laczenia/importu i zapisu takich plikow wynikowych co pozwoli na stworzenie wspolnej bazy - w innym wypadku bedziemy mogli tylko sami sobie definiowac te punkty.
2. Wpelni definiowalne klawisze. Dla zwiekszenia uzytecznosci proponuje albo wprowadzic opcje podwojnych funkcji (press/hold) albo duze ekranowe  menu w stylu TT z duzymi ikonami 3x2 ktore mozna wciskac palcem na ekranie. Powinna byc mozliwosc zdefiniowania wiekszosci funkcji (wlaczanie GPS, wylaczanie programu, wlaczanie informowania o zakretach itp poniewaz ciezko jest dogodzic wszystkim).

W polaczeniu np z pkt.1 powinna byc mozliwosc w trakcie jazdy po wcisnieciu klawisza zaznaczenia tego miejsca na mapie by pozniej okreslic je jako np. nowa stacja benzynowa albo fotoradar.

3. Pojawila sie tu kiedys ciekawa propozycja ktora wydaje sie byc OK czyli funkcja 'Wracaj do domu'.
4. Funkcja przeciwdzialajaca wylaczaniu PPC nawet jesli w Settings mamy wylaczanie po np. 3 minutach.
5. Dodawanie wlasnych komunikatow w zewnetrznych plikach np. .wav

Moje kolejne uwagi sa juz troche z innej beczki:
- autorzy powinni wprowadzic osobne oznaczenie na planie miasta dla drog polnych i zabronienia mapie wyznaczania przez nie trasy. Niby jest ale nie ma to odbicia w praktyce - mam mape Trojmiasta gdzie Automapa bardzo czesto prowadzi mnie przez polne sciezynki wydeptane przez ludzi ewentualnie wysypane zuzlem ale nie mozna tego porownywac ze zwykla droga jesli jedzie sie z jednego konca miasta na drugi ... z tego powodu nie uzywam jej zbyt czesto bo mija sie to z celem - nie mam samochodu terenowego.
- zdaje sobie ze to trudne zadanie - stworzenie narzedzia umozliwiajacego prosta edycje map i wrzucania poprawek gdzies na serwer - dzieki temu uzytkownicy mogliby tworzyc wersje Beta map autoryzowanych lub Nie przez automape ale za to najbardziej aktualna. Przeciez kazdy z nas moglby usiasc i w ciagu godziny naniesc kilkanascie poprawek chociazby w numeracji budynkow, zakazach wjazdu albo jednokierunkowosci  czego ekipa automapy nie zrobi nigdy. (na marginesie ciekawe jak chca sie wyrobic z 3 aktualizacjami w tym roku - wersja .D map tylko dostosowala je do programu).

Aktualizacja POI w AM
« Odpowiedź #18 dnia: Lipiec 06, 2004, 11:13:40 »
6. Funkcja omijania korkow - czyli stoje na koncu kolejki samochodow a przed samochodem po horyzont widze korek i tak dlugo wciskam (oczywiscie konfigurowalny ;) ) przycisk az wybierze alternatywna podobajaca mi sie trase - automapa powinna znajodowac rozne alternatywne drogi od punktu w ktorym sie akutalnie znajduje do docelowego do ktorego zmierzalem. Powinna to robic wmiare 'inteligentnie' omijajac np najblizszy odcinek np 1-2 km by powrocic na stara trase.
7. Przydalby sie sklepik automapy online z mozliwoscia placenia przelewem z bankow internetowych albo MTransferem gdzie natychmiast AUTOmatycznie otrzymywalibysmy np SMSem albo Emailem numer Licencji.
8. Mozliwosc wykupienia licencji np. na tydzien/miesiac adekwatna do ceny pelnej wersji AutoMapy. Jak ktos jezdzi sporadycznie to zakup XL jest bezsensowny a tak zaplacilby pare pare % na wycieczke. To wychodzi jakies 60 zl na miesiac albo 15 na tydzien ...

*

Offline korrek

• 346
Aktualizacja POI w AM
« Odpowiedź #19 dnia: Lipiec 06, 2004, 13:25:55 »
Do MaćkaP
Chłopie, Ty chyba z Księżyca spadłeś. Ja od prawie dwóch lat nie mogę się doprosić, aby AutoMapa sama co chwilę się nie przełączała na inne programy w moim Loox-ie, a Ty chcesz takich wodotrysków.

Aktualizacja POI w AM
« Odpowiedź #20 dnia: Lipiec 06, 2004, 14:27:13 »
Ma powstac lista zyczen no to pisze - wydaje mi sie ze moje sa realne i wcale nie trudne do spelnienia w dodatku jak ktos pomysli to sa korzystne dla producenow AutoMapy. Nikt nie zabrania Ci dopisac swoich propozycji - a to ze AutoMapa nie spelni ich nastepnego dnia to wiadomo ale umiescimy gdzies na podstronie PDA i bedziemy mogli obserwowac jak na przestrzeni czasu (LAT ;) ) rozwija sie program.

Aktualizacja POI w AM
« Odpowiedź #21 dnia: Lipiec 14, 2004, 09:33:01 »
No cóż - chyba producent AM był szybszy od naszej inicjatywy.

Wobec faktu pojawienia sie wersji 3.5 wątek ten zostaje zamknięty...

Aktualizacja POI w AM
« Odpowiedź #22 dnia: Lipiec 14, 2004, 10:07:38 »
No i ciekawie wyglada wobec ostatniej wypowiedzi Korrka.