Acer N35 i OziExplorerCE

• 4 Odpowiedzi
  • 1047 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline ao

• **
  • 121
Acer N35 i OziExplorerCE
« dnia: Marzec 20, 2005, 00:15:50 »
Witam.
Czy ktoś wie jak skonfigurować GPS w programie OziExplorerCE na Acerze N35. Sprawdziłem wszystkie dostępne ustawienia (nie jest ich zbyt wiele) i zawsze dostaję komunikat, ż inny program lub urządzenie korzysta z tego portu (tego, który ustawię). Oczywiście żaden inny program nie jest uruchomiony - sprawdzałem w zakładce „Running Programs”.
Pytałem producenta (oziexplorer.com) i... odpisali że nie wiedzą.
Pytanie podobne do mojego widziałem na jakimś czeskim czy niemieckim forum (nie pamiętam) - odpowiedzi tam jednak nie ma.

*

Offline Maku

• **
  • 187
    • http://maku.avx.pl
Acer N35 i OziExplorerCE
« Odpowiedź #1 dnia: Marzec 20, 2005, 11:05:01 »
Niestety nie mam dostępu do Acera, żeby to sprawdzić osobiście. Jedyne co mi przychodzi do głowy to uruchomienie programu GpsGate www.franson.biz uruchomienie w nim wirtualnego portu com i sprawdzenie czy Ozi będzie widział i potrafił czytać z tego portu.

*

Offline ao

• **
  • 121
Acer N35 i OziExplorerCE
« Odpowiedź #2 dnia: Marzec 20, 2005, 17:16:35 »
Wielkie dzięki - działa!

Znaczy to ni mniej ni więcej tylko tyle, że fachowcy na naszym forum są lepsi od jakichś tam zagranicznych (szkoda, że nie pamiętam na jakim forum ktoś pytał o to samo, bo można by mu pomóc), ba nawet od pracowników samego producenta softu.

*

Offline Maku

• **
  • 187
    • http://maku.avx.pl
Acer N35 i OziExplorerCE
« Odpowiedź #3 dnia: Marzec 20, 2005, 17:22:44 »
Polecamy się na przyszłość ;)

Acer N35 i OziExplorerCE
« Odpowiedź #4 dnia: Marzec 20, 2005, 17:56:29 »
To dziwne, że Acer N35 miał z tym jakieś problemy. Mój Yakumo komunikuje się z odbiornikiem GPS na COM2 bez problemu i żadnego wspomagającego programu.
A przy okazji. Chciałem powitać i serdecznie pozdrowić wszystkich użytkowników forum, a szczególnie części poświęconej GPS. Jestem młodym (w maju skończę 55 lat, niestety) użytkownikiem pierwszego w życiu Pocketa (lepiej późno niż wcale) i od dwóch tygodni śledzę forum. Zarejestrowałem się i odezwałem by nie robić tego "z ukrycia", a nie znajdując działu gdzie przedstawiają się nowi forumowicze, pozwoliłem sobie "doczepić się" do tego tematu.