ACER n35 czy MIO 168 lub coś innego?

• 12 Odpowiedzi
  • 1458 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline radoskur

• 1921
    • http://allegro.pl/show_user_auctions.php?uid=414522
« dnia: Lipiec 12, 2005, 18:46:56 »
Witam,

mój przyjaciel myśli o zainstalowaniu "mobilnej" nawigacji do Auta. Wszystko ma się zmieścić w około 2000zł (może wyjść lekki haczyk na plus). Wybór padnie między Acer n35 a MIO 168 + karta SD 256 Jako program będzie używana Automapa. I tutaj moje pytanie, który z w/w pocketów będze lepszy? Czytałem że Acery mają problemy z Automapą i dość często gubią satelity przez co mogą podawać niedokładną  pozycję. MIO 165 ma szybszy procesor ale nie wiem jakiej jakości jest odbiornik GPS. Może znacie także inne pockety z wbudowanym GPS w podobnej cenie. Proszę o jakieś sugestie. Pozdrawiam, Radek.

*

Offline kanczug

• 19211
    • http://www.pdaclub.pl
« Odpowiedź #1 dnia: Lipiec 12, 2005, 18:58:32 »
Mio 168 albo 169 (lepiej ten drugi bo ma SiRF III, czyli najnowszy chipset GPS). Niech ten znajomy poczeka do sierpnia, a bedzie wiekszy wybor urzadzen z wbudowanym SiRF III w rozsadnej cenie - a nawigacja z SiRF III jest bez porownania do tego co potrafi obecne Mio lub Acer. W 2000zl sie zmiesci....

« Odpowiedź #2 dnia: Lipiec 12, 2005, 22:41:24 »
Wiele osob pisze na forum o problemach z Acer n35. U mnie jak na razie, odpukac w niemalowane :) ,wszystko smiga idealnie. Jestem chyba jednym z niewielu szczesliwych posiadaczy tego ppc, w ktorym wszystko dziala bez zarzutu. Nie mialem nigdy problemu z kartami pamieci, a uzywalem ich juz chyba z 10 (od 128 MB do 1GB). Nigdy tez nie przytrafily mi sie tez zadne problemy z GPS. Dodam jeszcze ze w swoim aucie mam zaistalowanego palmika wcale nie bezposrednio pod przednia szyba ale w glebi auta - pod dachem. Zero problemow z nawigacja a sygnal gubi bardzo zadko. Caly czas widoczne sa przynajmniej 6 satelitow. Jeszcze jednym ciekawym spostrzezeniem jest ze gps lapie sygnal u mnie na biurku w pokoju, ktore oddalone jest od okna o jakie 30 cm.

Takze jesli ktos trafi taki sam "udany" model jak moj na pewno sie nie zawiedzie

*

Offline kanczug

• 19211
« Odpowiedź #3 dnia: Lipiec 13, 2005, 12:03:15 »
Ogolnie Acer n35 trzyma slabiej sygnal GPS od Mio 168. Roznica moze nie jest olbrzymia ale zauwazalna, wiecej info juz wkrotce.

*

Offline donulung

• *
  • 68
  • Sprzęt: i900
« Odpowiedź #4 dnia: Lipiec 13, 2005, 16:21:59 »
Cytat: Jakub Kańczugowski
Ogolnie Acer n35 trzyma slabiej sygnal GPS od Mio 168. Roznica moze nie jest olbrzymia ale zauwazalna, wiecej info juz wkrotce.

Z moich obserwacji wynika coś zupełnie odwrotnego, tam gdzie Yakumo miał kłopoty Acer radził sobie całkiem nieźle. Może zalezy to w jakimś stopniu od egzemplarza? Jedyną przypadłością Acera jaka stwierdziłem to czasami z niewyjaśnionych przyczyn upierdliwe zmienianie skali mapy podczas jazdy co praktycznie uniemozliwia obserwację trasy i trzeba polegać na komunikatach głosowych.

*

Offline Antonio

• *
  • 86
  • Sprzęt: GC 5066 & NavRoad AURO S6
« Odpowiedź #5 dnia: Lipiec 13, 2005, 17:12:48 »
Nie wiem jak jest w Acerze, ja mam MIO 168 i widzę, że jeśli chodzi o elektronikę jest OK. Bardzo dobrze trzyma sygnał GPSu, np po wyjeździe z długiego tunelu w ciągu 2-3 s. jetem już namierzony. Natomiast nie podoba mi się sprawa wtyku jaki on posiada. Mam go już ok. 3 miesiące i traci styk przy ładowaniu, trzeba poruszać kabelkiem, a w samochodzie dzieje się to dość często. Jest on b. delikatny - mogli zrobić osobny wtyk do ładowarki.

*

Offline irwi

• 33
« Odpowiedź #6 dnia: Lipiec 13, 2005, 19:31:34 »
Cytat: yazoo22
Wiele osob pisze na forum o problemach z Acer n35. U mnie jak na razie, odpukac w niemalowane :) ,wszystko smiga idealnie. Jestem chyba jednym z niewielu szczesliwych posiadaczy tego ppc, w ktorym wszystko dziala bez zarzutu. Nie mialem nigdy problemu z kartami pamieci, a uzywalem ich juz chyba z 10 (od 128 MB do 1GB). Nigdy tez nie przytrafily mi sie tez zadne problemy z GPS. Dodam jeszcze ze w swoim aucie mam zaistalowanego palmika wcale nie bezposrednio pod przednia szyba ale w glebi auta - pod dachem. Zero problemow z nawigacja a sygnal gubi bardzo zadko. Caly czas widoczne sa przynajmniej 6 satelitow. Jeszcze jednym ciekawym spostrzezeniem jest ze gps lapie sygnal u mnie na biurku w pokoju, ktore oddalone jest od okna o jakie 30 cm.

Takze jesli ktos trafi taki sam "udany" model jak moj na pewno sie nie zawiedzie

ja też nie narzekam

*

Offline radoskur

• 1921
    • http://allegro.pl/show_user_auctions.php?uid=414522
« Odpowiedź #7 dnia: Lipiec 13, 2005, 22:20:01 »

Jakubie, czyżby jakiś teścik porównawczy się szykował :)

Jeśli do tego dojdzie to proponuję także obydwa Palmy przetestować Pocket Hack Masterem 2005 w celu sprawdzenia podatności na overclocking - jakże popularny ostatnimi czasy :)

Pozdrawiam.

*

Offline ao

• **
  • 121
« Odpowiedź #8 dnia: Lipiec 13, 2005, 23:22:04 »
U mnie i Acer i Mio jeździły na przednim siedzeniu pasażera. Mimo, że były to zabawki znajomych przejechałem z nimi po kilkaset kilometrów (z AutoMapą - obydwa nie mają z nią najmniejszych problemów).
Podobnie jak pisze donulung - u mnie Acer trzymał sygnał trochę lepiej niż Mio. Natomiast znacznie lepszy był w ponownym odnalezieniu się podczas jazdy, po utracie sygnału (tunel, gęsta zabudowa). Mio potrafił w takich sytuacjach szukać sygnału nawet kilka minut, Acer znajdował prawie od razu.
Na tym forum było sporo uwag o kłopotach Acera z różnymi kartami pamięci (i tyleż uwag, że jednak z nimi działa) - u mnie działał od początku bez zarzutu (Sandisk 1 GB).
Mio dłużej działa na baterii (testowałem tylko przy używaniu GPS), natomiast również stwierdziłem kłopoty z kontaktem kabelka przy ładowaniu.

*

Offline kanczug

• 19211
« Odpowiedź #9 dnia: Lipiec 14, 2005, 00:05:39 »
To nie bedzie duzy test porownawczy. Po prostu bawilem sie tymi dwoma palmtopami przez okolo godzine + dodatkowo iPAQiem hw6515, by zobaczyc jak dzialaja. No i Acer trzymal najgorzej sygnal GPS.

*

Offline donulung

• *
  • 68
  • Sprzęt: i900
« Odpowiedź #10 dnia: Lipiec 14, 2005, 03:32:26 »
To nie bedzie duzy test porownawczy. Po prostu bawilem sie tymi dwoma palmtopami przez okolo godzine + dodatkowo iPAQiem hw6515, by zobaczyc jak dzialaja. No i Acer trzymal najgorzej sygnal GPS.

A do testów używałeś moze Automapy? Z tego co zauważyłem Acer niezbyt dobrze radzi sobie z wesją 3.8.x.x, ciężko złapać fixa, czasem nie jest to mozliwe bez wcześniejszego soft resetu. Może to być jakiś kłopot z kompatybilnością Acera badź ewentualny błąd w działaniu najnowszej Automapy. Może ktoś miał podobny problem i udało mu się go rozwiązać? Będe wdzięczny za wszelkie sugestie. Wersja 3.7.x.x chodzi za to doskonale, Acer znajduje satelity nawet w otoczeniu wysokich budynków gdzie Mio ma spore problemy. Do tego Acer jest zauważalnie szybszy od Mio. Tak czy owak gdybym miał wybierać kupił bym jednak Mio właśnie ze względu na bezproblemową współpracę z Automapą, nie bez znaczenia jest również dłuzszy czas pracy i lepszy wyświetlacz w Mio. :)

*

Offline kanczug

• 19211
« Odpowiedź #11 dnia: Lipiec 14, 2005, 06:45:42 »
Nie. Nie uzywalem Automapy. To byl programik VisualGPSce

*

Offline ao

• **
  • 121
« Odpowiedź #12 dnia: Lipiec 15, 2005, 10:38:33 »
Cytat: donulung
Z tego co zauważyłem Acer niezbyt dobrze radzi sobie z wesją 3.8.x.x, ciężko złapać fixa, czasem nie jest to mozliwe bez wcześniejszego soft resetu. Może to być jakiś kłopot z kompatybilnością Acera badź ewentualny błąd w działaniu najnowszej Automapy. Może ktoś miał podobny problem i udało mu się go rozwiązać? Będe wdzięczny za wszelkie sugestie. Wersja 3.7.x.x chodzi za to doskonale, Acer znajduje satelity nawet w otoczeniu wysokich budynków gdzie Mio ma spore problemy. Do tego Acer jest zauważalnie szybszy od Mio.

U mnie Acer działa bez zarzutu z AM 3.8.1.1. (3.8.2.2. nie instalowałem i po uwagach użytkowników tego forum nie będę). Ewentualne problemy może usunąć używanie programów Notification Checker & Notification Clear Fix.
Wyraźnej różnicy w znajdywaniu satelit w gęstej zabudowie czy szybkości pracy nie zauważyłem - Acer jest tu tylko nieznacznie lepszy. Co innego w ponownym namierzeniu pozycji po jej utraceniu - ale o tym pisałem powyżej.