Acer n35 a GPS

• 7 Odpowiedzi
  • 751 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Acer n35 a GPS
« dnia: Grudzień 27, 2005, 09:39:43 »
Witam,

mam nastepujacy problem: zainstalowalem TomTom'a w wersji 5.00 i po konfiguracji: prędkość 9600, 'GPS ON Navigator' nie łapie sygnału (nie widzi satelit). Pokazuje natychmiast, że utracił połączenie xx sek. temu. Przy zmianie ustawień na inny sposób łączenia z anteną pokazuje, że nie ma GPS, więc chyba tylko opcja "GPS ON NAVIGATOR" jest prawidłowa. Może ktoś pomóc??

pozdrawiam
ploosh

*

Offline lechupe

• 781
  • Sprzęt: MDA C3, MDA III, Mio p550, jakies gpsy...
Acer n35 a GPS
« Odpowiedź #1 dnia: Grudzień 27, 2005, 10:09:18 »
uruchom TTN5, ustawienia GPS , tam masz wizualizacje widzialnosci satelit. Wyjdz z Acerem na dwor, ustaw antene poziomo i zobacz co sie dzieje.

Acer n35 a GPS
« Odpowiedź #2 dnia: Grudzień 27, 2005, 12:52:50 »
dzięki za pomoc - pomogło. Szkoda tylko, że ten złom nie łapie sygnału w samochodzie z wbudowanej anteny :[ W recenzji na PDAGold jest napisane, że nawet odsunięcie PDA od szyby przedniej nie przerywa sygnału. U mnie w ogóle nie łapie sygnału w samochodzie :( załamka....

pzdr
ploosh

Acer n35 a GPS
« Odpowiedź #3 dnia: Grudzień 27, 2005, 15:32:44 »
U mnie w ogóle nie łapie sygnału w samochodzie

A jaki masz samochód? Może winna jest szyba?

Acer n35 a GPS
« Odpowiedź #4 dnia: Grudzień 27, 2005, 15:42:27 »
...stara toyka 'carina e' bez elektrycznego podgrzewania przedniej szyby (grzana nawiewem)...Może jakoś to ustrojstwo trzeba skonfigurowac inaczej, ale już próbowałem różne prędkości transmisji danych i to samo :[

pzdr
ploosh

*

Offline Moi (Adam Kubicki)

• 6498
    • Moje linki do stron o GPS (i nie tylko)
  • Sprzęt: SGS2, iP3GS, Lumia 800, Note 3
Acer n35 a GPS
« Odpowiedź #5 dnia: Grudzień 27, 2005, 19:51:15 »
Możesz podłączyć zewnętrzną antenę i np. wyrzucić ją na dach.
Antena kosztuje ok. 60 zł.

*

Offline lechupe

• 781
  • Sprzęt: MDA C3, MDA III, Mio p550, jakies gpsy...
Acer n35 a GPS
« Odpowiedź #6 dnia: Grudzień 28, 2005, 09:08:58 »
Cytat: "ploosh"
...stara toyka 'carina e' bez elektrycznego podgrzewania przedniej szyby (grzana nawiewem)...Może jakoś to ustrojstwo trzeba skonfigurowac inaczej, ale już próbowałem różne prędkości transmisji danych i to samo :[

pzdr
ploosh

Jezeli TTN5 widzi sie z GPSem (komunikat sygnal zostal utracony xx sek temu) to mamy jedynie problem z ustaleniem pozycji a nie komunikacja GPS-program i nie ma potrzeb y niczego ustawiac.

Z moich niewielkich doswiadczen z tym sprzetem, wynika ze jest on dosc czuly na ustawienie anteny (powonna byc poziomo) oraz na tlumienie sygnalu przez przednia szybe.

testowalem go w P307, gdzie faktycznie nie mogl zlapac fixa w aucie, ale wystawienie go przez okno na chwile, natychmiast skutkowalo ustaleniem pozycji - i nastepnie trzymaniem fixa juz w samochodzie.

(ale np. we wszystkich truckach Volvo dziala bez problemu :-)

Acer n35 a GPS
« Odpowiedź #7 dnia: Grudzień 28, 2005, 19:37:15 »
dzieki za pomoc:) rzeczywiście problemem był w braku zasięgu. Na zewnątrz wszystko działa i lechupe: antena musi być poziomo:)

Dodatkowo zauważyłem, że Automapa ma mniej problemow ze znalezieniem sygnału:)

pzdr
ploosh