POMIAR PRZYSPIESZENIA POJAZDU PRZY UŻYCIU GPS

• 10 Odpowiedzi
  • 2208 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

« dnia: Styczeń 27, 2005, 16:44:02 »
Czytając forum motoryzacyjne, a dokładnie forum.subaru.pl natknąłem się na informację, że jeden z użytkowników zmierzył przyspieszenie swojego pojazdu 0-100km/h urządzeniem specjalistycznym opartym na GPS.

Czy istnieje możliwość takiego pomiaru przy pomocy Pocket'a?
Czy istnieją takie gotowe programy (szukałem,nie znalazłem) umożliwiające taki pomiar?

*

Offline knoxville

• 260
  • Sprzęt: NavRoad 430BT
« Odpowiedź #1 dnia: Styczeń 27, 2005, 16:51:41 »
Moim zdaniem to błąd pomiaru może być zbyt duży. Nie wiem czy pomiar prędkości w Automapie jest dobrym przykładem, ale zauważyłem, że zaniża faktyczną prędkośc o ok.10km/h

« Odpowiedź #2 dnia: Styczeń 27, 2005, 16:53:54 »
Obawiam się,że wcale Automapa nie zaniża o 10km/h,tylko Twój licznik w samochodzie zawyża. Większość samochodów ma wyskalowane liczniki "do góry"

*

Offline timokie

• 610
  • Sprzęt: Loox C550
« Odpowiedź #3 dnia: Styczeń 27, 2005, 22:36:50 »
Z tego co wiem, to odbiorniki GPS obliczaja pozycje (a tym samym aktualna predkosc) co sekunde. Dlatego bedzie trudno uzyskac wyniki z dokladnoscia do dziesiatych sek.

« Odpowiedź #4 dnia: Styczeń 27, 2005, 22:39:33 »
W najgorszym wypadku taka dokładność wystarcza. Liczę,że na tym forum znajdą się tacy, którzy pomogą mi znaleźć rozwiązanie

*

Offline cassiopeia

• 293
  • Sprzęt: Xperia X1, HTC Touch, Toshiba Tecra M7 TabletPC (Vista Bussines)
« Odpowiedź #5 dnia: Styczeń 27, 2005, 22:56:34 »
Apropo predkosci to wydaje mi sie ze podawana predkosc przez np automape jest bardzo dokladna. Pomiar ten opiera sie na danych uzyskiwanych i przeliczanych chyba z 5 satelitow.

« Odpowiedź #6 dnia: Styczeń 27, 2005, 23:07:13 »
pomiar z gpsa moze byc wysoce niedokladny. nie zawsz jest optymalna konfiguracja i milion innych czynnikow moze nam skopac pomiar....moze to zrobic na 2 gpsach(+ algorytm usredniajay i wylicz wekt ruchu) albo wrzucic akcelerometr (i to jest njalepsze rozwiazanie do pomiaru przyspieszenia) nie za drogi i wyniki w miare dobre przy niewysokich nakladach nawet....na priva moge podrzuci linki

« Odpowiedź #7 dnia: Styczeń 27, 2005, 23:09:29 »
Cytat: khann
pomiar z gpsa moze byc wysoce niedokladny. nie zawsz jest optymalna konfiguracja i milion innych czynnikow moze nam skopac pomiar....moze to zrobic na 2 gpsach(+ algorytm usredniajay i wylicz wekt ruchu) albo wrzucic akcelerometr (i to jest njalepsze rozwiazanie do pomiaru przyspieszenia) nie za drogi i wyniki w miare dobre przy niewysokich nakladach nawet....na priva moge podrzuci linki
Proszę o szczegóły na
platis@kki.pl

*

Offline elita

• **
  • 161
    • http://gg.overwap.net
« Odpowiedź #8 dnia: Styczeń 28, 2005, 00:26:56 »
jeśli chodzi o przyspieszenie (czyli przyrost prędkości w czasie, jednostka
m/(s^2)) na podstawie gps jest możliwy. trzeba wykonać aż 3 pomiary ponieważ potrzebujemy 2 prędkości. Na podstawie 1 pomiaru znamy pozycje  A na podstawie drugiego pomiaru znamy pozycje B i znając różnice odległości i czas między pomiarami znamy jedną z prędkości, następna pozycja C i droga między B i C i róznica w czasie da nam drugą prędkość.
I teraz różnica tych prędkości da nam przyspieszenie :)

*

Offline jasztol

• 278
  • Sprzęt: iPaq 3950, Zaurus SL 5500, GPS Heicom 303MMF
« Odpowiedź #9 dnia: Styczeń 28, 2005, 03:06:43 »
Cytat: elita
jeśli chodzi o przyspieszenie (czyli przyrost prędkości w czasie, jednostka
m/(s^2)) na podstawie gps jest możliwy. trzeba wykonać aż 3 pomiary ponieważ potrzebujemy 2 prędkości. Na podstawie 1 pomiaru znamy pozycje  A na podstawie drugiego pomiaru znamy pozycje B i znając różnice odległości i czas między pomiarami znamy jedną z prędkości, następna pozycja C i droga między B i C i róznica w czasie da nam drugą prędkość.
I teraz różnica tych prędkości da nam przyspieszenie :)

Roznica tych ostatnich predkosci nie da Ci przyspieszenia, bo nadal jednostke bedziesz mial
[m/s]. Trzeba jeszcze podzielic przez interwal czasowy aby dostac [m/s^2]. Najlepiej byloby obliczyc druga pochodna uzywajac formuly trojpunktowej:
f''(x)=[f(x+h)+f(x-h)-2*f(x)]/[h^2].
Ale w tym przypadku przyrost h nie jest taki sam z obu stron punktu x, wiec druga pochodna po czasie mozna przyblizyc przez taka roznice skonczona:

f''(x)=[f(x+h1)+f(x-h2)-2*f(x)]/[h1*h2]

Nie?
Pozdro

*

Offline Kusiu

• 3968
« Odpowiedź #10 dnia: Luty 17, 2005, 22:57:44 »
Może trochę odkopie temat, ale natrafiłem na pewną ciekawostkę.

Firma Race Technology produkuje półprofesjonalne systemy pomiarowe, w modelu AX22 w celu polepszenia dokładności dodano odczyt z GPS-a co w połączeniu z akcelerometrem i odczytem z komputera samochodu powinno dać dobre rezultaty.

http://www.race-technology.com/WebPage2/Products/AX22/AX22Home.html