[Medion MD7200 GPS WM2003] problem z anteną

• 1 Odpowiedzi
  • 1450 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

[Medion MD7200 GPS WM2003] problem z anteną
« dnia: Czerwiec 24, 2008, 11:47:16 »
Witam!

Posiadam PDA (jak w temacie) z anteną GPS na kabel do ładowarki. Antena na magnes przypomina taka niebieska kopułkę.

Pyt1. Po co magnes w tej antenie skoro są kable?
Nawet jeśli już wystawie na zewnątrz samochodu np. na dach to
Pyt2. Czy drogówka nie przyczepi się, że mam na dachu coś w rodzaju niebieskiego mini koguta?

Główny problem w tym, że na automapie 4 czasami działa a czasami nie
Pyt3. Czy możliwe, że antena w tanim sprzęcie jest na tyle kiepska aby nie znaleźć satelity nawet po 30 min jazdy trasą?

Od nowości jak potrząsnę anteną to coś tak jak by w niej latało, ale mimo to jak znajdzie GPS ( czasami zaraz po włączeniu) to nawet na wielkich wybojach ten sygnał sie nie traci- wniosek nie jest to  wina styków (chyba).
Pyt4. czy jest możliwe, że nie łapie GPS z powodu tego, że bateria jest w PDA za słaba
 i wymaga podładowania, albo sama antena wymaga podładowania?
Gdzieś przeczytałem na Google, że antena wymaga 2,5 godziny ładowania ale jakoś wątpię w to.

Pytania kieruję głównie to posiadaczy Mediona 7200, z ciekawości jak jest z tym u was.

*

Offline angler22

• Redaktor
  • 4803
  • Sprzęt: Blow 50YBT, Goclever 5010, Wayteq X960, AM XL
Odp: [Medion MD7200 GPS WM2003] problem z anteną
« Odpowiedź #1 dnia: Czerwiec 24, 2008, 23:07:58 »
Ta antena (a tak naprawdę odbiornik GPS) to RGM-2000. Sprawuje się ccałkiem nieźle, choć to sirf II. Miałem go przez jakiś rok i był niezawodny. Być może problem wynika z tego, że nie czekasz na złapanie pozycji, zanim ruszysz w trasę. Dla odbiornika GPS złapanie pozycji "w locie" jest bardzo trudne (szczególnie dla starszych odbiorników). Dlatego zawsze powinno się odczekać tą minutę z groszami, aż sygnał zostanie złapany i dopiero ruszać. W odbiorniku faktycznie siedzi bateryjka podtrzymująca ustawienia, i ona może się ładować dość długo. Jeśli jest uszkodzona (rozładowana) to odbiornik GPS za każdym razem startuje od zera (factory rreset) i ustalenie pozycji trwa nawet do 10 minut (i tak musi być).