Wyswietlacz nie reaguje na stylusa w pewnym obszarze. Ktos t

• 5 Odpowiedzi
  • 547 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

« dnia: Czerwiec 28, 2004, 10:38:06 »
Witam!

Jestem od paru dni posiadaczem Tungsten E. Po pewnym czasie zauwazylem, ze po prawej stronie ekranu ekran nie reaguje miejscami na dotyk. Problem ten wystepuje mniej wiecej po srodku ekranu, "martwy" obszar ma wysokosc ok. 2 cm i szerokosc ok. 2 - 3 mm, akurat na tyle zeby bardzo skutecznie utrudniac korzystanie np. ze standardowych scrollerow. Ktos spotkal sie z takim problemem? A moze to po prostu "normalka", bo z tego co zauwazylem w niektorych programach (Acrobat Reader, WordToGo) prawy scroller jest przesuniety nieco w lewo w stosunku do standardu? (Kalibrowalem digitizer chyba z 50 razy wiec to nie to :))

Czytalem na roznych forach o problemach z digitizerem w modelu Tungsten T - tam podobno powszechnie wskutek niekontaktowania stykow zaczyna sie z kolei "rozjezdzac" digitizer - to znaczy kolo lewej krawedzi ekranu dotyk odczytywany jest duzo wyzej (ludzie pisali o 1 cm roznicy az do 1 cala roznicy, tzn. klikamy sobie w jakims punkcie, a klik odczytywany jest centymetr wyzej...), a po prawej stronie wszystko jest idealnie. Oczywiscie zadna kalibracja nic nie pomaga, trzeba rozkrecic i poprawic styki.

*

Offline miklo

• **
  • 116
  • Sprzęt: BB9810
« Odpowiedź #1 dnia: Czerwiec 28, 2004, 12:49:05 »
A nie masz przypadkiem folii naklejonej? Mi kiedyś Brando źle założona napsuła troszkę nerwów :)
Psion Siena 1mb -> DOT 320 -> SEP800 -> Palm Tungsten T3 -> HP Ipaq 4150 -> Nokia 770 -> Nokia E50 -> Nokia E71 -> BB9700 -> BB9810 & BB9900

« Odpowiedź #2 dnia: Czerwiec 28, 2004, 16:44:46 »
Nie, nie mam folii... Palma kupilem jako uzywany, wiem ze poprzedni wlasciciel mial Brando, ja dopiero bede nakladal Brando, moze to poprawi sytuacje...

A z innej beczki chcialem dodac, ze wspomniany wyzej problem "rozjezdzania" sie digitizera TEZ u mnie wystepuje, tyle ze w niewielkim stopniu (ok. 2 mm ku gorze w lewej dolnej czesci wyswietlacza)

*

Offline Kusiu

• 3968
« Odpowiedź #3 dnia: Czerwiec 28, 2004, 17:17:02 »
Cytat: bet0n
Nie, nie mam folii... Palma kupilem jako uzywany, wiem ze poprzedni wlasciciel mial Brando, ja dopiero bede nakladal Brando, moze to poprawi sytuacje...

A z innej beczki chcialem dodac, ze wspomniany wyzej problem "rozjezdzania" sie digitizera TEZ u mnie wystepuje, tyle ze w niewielkim stopniu (ok. 2 mm ku gorze w lewej dolnej czesci wyswietlacza)
Założenie folii nie rozwiąże Twoich problemów, ja bym się raczej rozejrzał za jakimś serwisem bo digitalizer nie powinien się tak zachowywać.

« Odpowiedź #4 dnia: Czerwiec 28, 2004, 18:24:32 »
Serwis raczej odpada, bo nie mam gwarancji. A jezeli to nie jest problem np. zle kontaktujacej tasmy od wyswietlacza (co moge sam naprawic), to jedyne co moga zrobic to pewnie wymienic caly wyswietlacz... Koszt bedzie zapewne taki, ze juz lepiej sie z tym jakos borykac (stwarza to problemy praktycznie tylko przy scrollu, no a "od biedy" da sie ten scroller zlapac za sam brzeg... Zawsze tez jest klawiaturka...

Naczytalem sie dzis tyle o tragicznym wykonaniu palmow (glownie nowszych modeli, w tym oczywiscie rowniez T|E), ze i tak wydaje mi sie ze ta "awaria" nie jest taka zla :) Znalazlem posta goscia ktory mial taki sam problem w T|E, niestety nie znalazlem sposobu na rozwiazanie, z poprawianiem tasmy ekranu chce jeszcze sie wstrzymac (tym bardziej ze jak sadze niewiele to da)...

Tak wiec czekam, a noz ktos cos bedzie wiedzial :)

« Odpowiedź #5 dnia: Czerwiec 29, 2004, 23:20:11 »
Ha, dzis odkrylem, ze wyswietlacz w owej "martwej" czesci reaguje np. na nacisniecie palcem, czy ogolnie czyms wiekszym... Dziwne...