WordSmith i OpenOffice

• 4 Odpowiedzi
  • 458 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline Atlantis

• 1036
  • Sprzęt: Samsung Galaxy Note 4, ThinkPad Tablet 2
WordSmith i OpenOffice
« dnia: Grudzień 26, 2007, 13:48:14 »
Czy da się jakoś synchronizować ten program z PC, na którym nie ma MS Worda, a OO.o Writer?
Pięknie obsługuje polskie czcionki, ale co z tego, skoro plików przesyłać nie mogę... :/

*

Dino_Zaurus

Odp: WordSmith i OpenOffice
« Odpowiedź #1 dnia: Grudzień 26, 2007, 16:06:48 »
przeciez wordsmith ma swoj wlasny konwerter ktory przerabia pliki doc i rtf na pdb i wysyla do urzadzenia...wiec po co ma sie z oo czy officem synchronizowac...polecam relase i stronke bluenomada dokladnie przeczytac... instalujesz wordsmith na pc i juz...

*

Offline Atlantis

• 1036
« Odpowiedź #2 dnia: Grudzień 26, 2007, 17:42:06 »
Niestety - chyba nie jest tak różowo.
Kiedy plik ma format DOC dostaję pod koniec synchronizacji loga z błędem, w którym pisze, że nie może mi przekonwertować pliku z powodu braku Worda w systemie. Gdy zmienię format na RTF przechodzi, ale pojawia się kolejny problem - przy synchronizacji w drugą stronę gubione są przypisy i polskie literki, a na miejsce tych drugicj wchodzą krzaczki...

*

Dino_Zaurus

« Odpowiedź #3 dnia: Grudzień 26, 2007, 18:04:13 »
nie korzystam z windowsa wiec nie pomoge :P na maczku potrzebny jest program Palm Encoding Setup czy jakos tak...

*

Offline Atlantis

• 1036
« Odpowiedź #4 dnia: Grudzień 26, 2007, 23:53:30 »
Może ktoś zna sposób na XP? Bo to samo miałem na DocumentsToGo...
Przy transferze PC->Palm nie ma strat, w drugą stronę jednak gubią się polskie znaki i są zastępowane krzaczkami.
Czy ktoś z was w ogóle używa Palma do edycji dokumentów Worda lub RTF PO POLSKU?!

UPDATE:

Problem poniekąd rozwiązany. Z żalem niestety muszę przyznać, że chyba jednak na dzień dzisiejszy mocno przesadzone są głosy mówiące o 100% obsłudze formatu DOC przez mój ulubiony OpenOffice. Po zainstalowaniu starego Worda (początkowo jedynie z zamiarem sprawdzenia, czy WordSmith Desktop faktycznie potrzebuje go do synchronizacji) sprawdziłem, czy pliki, które przechodzą przez ten program, a nie Writera będą miały takie problemy. Okazuje się, że nie... Nie gubi załączników...

Teraz jeszcze kilka drobnych pytań:

1) Da się jakoś ustawić, żeby WordSmith zawsze domyślnie pisał czcionką CE, czasem coś się przełączy i człowiek uświadami to sobie dopiero widząc krzaczki na dekstopie. :)
2) Można ustawić czcionkę w przypisach dodawanych na palmie?
« Ostatnia zmiana: Grudzień 27, 2007, 22:35:16 wysłana przez Atlantis »