Wordsmith - działaja tylko niektóre polskie znaczki

• 9 Odpowiedzi
  • 463 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

« dnia: Październik 04, 2006, 08:50:20 »
Witam na forum!

Mam: T3, Wordsmitha, PPK z polskim layoutem, zainstalowane na Palmie czcionki Arial CE i Verdana CE.

Problem jest następujący: tworzę na Palmie nowy dokument, ustawiam czcionkę Verdana CE i zamiast znaków "ś", "ź" i "ą" wyświetlają się krzaki. Inne znaki ("ó", "ż". "ł", "ń", "ę") wyświetlają się OK. Po synchronizacji z PC sytuacja wygląda tak samo: znaki które wyświetlały się dobrze są OK, natomiast te skrzaczone takimi pozostały;-))

Jakieś sugestie?

Dzięki i pozdrawiam

*

elektryk

« Odpowiedź #1 dnia: Październik 04, 2006, 08:54:54 »
a poszukaj czcionek do wordsmitha na stronie janka muzykanta. niestety przy synchronizacji beda sie gubily i doc wymaga reedycji na pc. nie da sie wszystkiego zrobic na palmie. chyba, ze ktos jeszcze cos dopowie :)

« Odpowiedź #2 dnia: Październik 04, 2006, 09:07:01 »
Tych czcionek również próbowałem, ale mimo że na Palmie wszystko jest OK, to po synchronizacji nadal brakuje tych trzech znaków.

Na pewno w jakiś sposób można sobie z tym poradzić, bo kiedyś na TT mi się to udało, ale jak - tego nie pamiętam;-))) Bo to chyba niemożliwe, że na TT działa, a na T3 nie?

Pozdrawiam

*

Offline Kusiu

• 3968
« Odpowiedź #3 dnia: Październik 04, 2006, 10:09:19 »
Ustalmy jedno - chodzi o synchronizację z edytorem tekstu np. MS Wordem czy synchronizację z Palm Desktop?

« Odpowiedź #4 dnia: Październik 04, 2006, 10:33:13 »
Cytat: "Kusiu"
Ustalmy jedno - chodzi o synchronizację z edytorem tekstu np. MS Wordem czy synchronizację z Palm Desktop?

Synchronizację z Wordsmith Desktop - po Hot Sync dokumenty z Palma przenoszone są do wskazanego przeze mnie katalogu - zmieniane są na format .DOC

Ale to ma mniejsze znaczenie, bo już na Palmie jest źle (przy ustawionych czcionkach FineType jest to widoczne, bo gdy je wyłącze, to na Palmie wszystko jest OK - choć po synchronizacji nadal te 3 znaczki są skaszanione)

Pozdrawiam,
Michal

*

Offline viposki

• 45
  • Sprzęt: HTC HD2, BlackBerry 9000
« Odpowiedź #5 dnia: Październik 05, 2006, 14:37:43 »
Witam!

Mialem podobny problem tylko ze ze wszystkimi znakami. Skorzystalem z programu YAHM i FontHackV i jakos poszlo. Jesli chcesz szczegoly co i jak daj znac postaram sie to naswietlic bardziej. Moze mi sie uda ;).

pozdrawiam

viajpi
Wszyscy jesteśmy psychiczni ale nie wszyscy zdiagnozowani.

*

Offline Kusiu

• 3968
« Odpowiedź #6 dnia: Październik 05, 2006, 15:46:19 »
Może takie rozwiązanie będzie dla Ciebie wystarczające:
http://pdaclub.pl/view.php?news_id=8421

« Odpowiedź #7 dnia: Październik 08, 2006, 20:07:22 »
Cytat: "viposki"
Witam!

Mialem podobny problem tylko ze ze wszystkimi znakami. Skorzystalem z programu YAHM i FontHackV i jakos poszlo. Jesli chcesz szczegoly co i jak daj znac postaram sie to naswietlic bardziej. Moze mi sie uda ;).

pozdrawiam

viajpi

Chyba nie o to chodzi - YAHM i FontHackV pozwala na wyświetlanie liter i wpisywanie w różnych programach - jako czcionkę podstawową. To mam i działa. Mnie interesuje jednak problem polskiej czcionki w edytorze tekstu (Wordsmith). Chyba że w jakiś sposób używasz tego także pod WS.

Pozdrawiam

« Odpowiedź #8 dnia: Październik 08, 2006, 20:12:24 »
Cytat: "Kusiu"
Może takie rozwiązanie będzie dla Ciebie wystarczające:
http://pdaclub.pl/view.php?news_id=8421

Miałem problem z uruchomieniem tego makra, ale spróbowałem stworzyc swoje, ale też nie działa. To makro polega na tym, że zamienia znaki "krzaczkowe" na polskie tak? No więc mój problem polega na tym, że zamiast bodajże "ś" jest znak "odwrócone P", to które w Wordzie oznacza łamanie linii jeśli dobrze pamiętam. I ten znak nie poddaje się "kopiuj, wklej".

Pozdrawiam

« Odpowiedź #9 dnia: Październik 08, 2006, 20:25:18 »
Problem rozwiązany;-)). Okazało się, że miałem wgrany polski layout Cezexa - ale ISO, pod WIN zadziałało jak trzeba;-)

Dzięki wszystkim za odpowiedzi!

Pozdrawiam