Upgrade Os 4.0 do 4.1 na Palm M500

• 5 Odpowiedzi
  • 895 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

« dnia: Luty 06, 2003, 14:06:48 »
Sciagnalem z palmpage.pl upgrade systemu z 4.0 na 4.1 dla m500 wersja angielska ale podczas instalacji wyrzuca mi blad ze jest to zly upgrade dla mojego palma. Palm ma 8MB wiec jest wersja europejska i nie powinno byc problemu a jednak... Ktos moze wie czego dotyczy ten blad???

« Odpowiedź #1 dnia: Luty 12, 2003, 14:26:01 »
Udal mi sie upgrade do nowszej wersji. a mianowicie:
palm M500 system sciagniety ze strony Palma, System w PC Win 2000
Podlaczenie poprzez kabel USB
Ok - UWAGA KAZDY ROBI TO NA WLASNA ODPOWIEDZIALNOSC !!! PRZED PROCESEM ZMIANY SYSTEMU WARTO ZROBIC BACKUP WSZYSTKICH DANYCH NP PROGRAMEM BACKUPBUDDY..
Jak juz rozpakujecie ten plik instalacyjny systemu i podlaczycie Palma do komputera i wlaczycie synchronizacje to wyskoczy blad (ze wersja systemu jest inna niz wersja palma - bo zazwyczaj palm jest Multilingua czyli francusko niemiecko angielsko cos tam)
W kazdym razie nie zalamujac sie przechodzicie do katalogu do ktorego skopiowal sie program flashujacy (zazwyczaj jest to katalog gdzie jest zainstalowany Palm Desktop)
Uruchamiacie go i na ekranie klikacie przycisk ADVANCE.
W tym momencie podłaczacie palma do komputera ( czy to przez podstawke czy przez kabel) i przelaczacie go w tryb DEBUG MODE (przy wylaczonym Palmie i trzymajac przycisk scroll down resetujecie palma - czasami nie dziala gdy ma sie wlaczony program SECURITY ktory pyta o haslo, trzeba go WYLACZYC) Na ekranie pojawia sie jakies znaczki, krzaczki itp. nie martwcie sie to zdrowa oznaka ze palm jest w trybie Debug Mode.
Teraz klikacie dalej na programie flashujacym i powinien zaczac flashowac sie system. Na ekranie beda latac krzaczki az do samego konca. Moze sie tez zdarzyc ze przy 98% sie zatrzyma ale spokojnie poczekajacie PRZERWANIE W TRAKCIE FLASHOWANIA SYSTEMU MOZE SPOWODOWAC ZE PALM SIE NIE URUCHOMI PONOWNIE.
Po zakonczeniu procesu palma trzeba bedzie zresetowac i od tej chwili mamy nowy system Palm OS 4.1 oraz wiecej miejsca w ROMie.
Pozdrawiam i zycze udanej zmiany systemu....

« Odpowiedź #2 dnia: Luty 12, 2003, 15:08:04 »
Czy mozna cos zrobic w podobny sposob na Palmie Vx? Po upgradzie do 4.1 zjadlo mi polowe flashu - czy istnieje jakis "mniejszy" upgrad-e?

« Odpowiedź #3 dnia: Luty 13, 2003, 10:17:14 »
PORADA ! Jesli zaladujecie flash w wersji wielojezykowej zmniejszy sie ilosc dostepnego Flash romu. Uzyjcie programu Jack Sprat i wywalcie inne wersje niz wam potrzebna. Tym programem usunac mozna takze niechciane aplikacje zaszyte w romie ! Powodzenie

*

Offline Manex

• 26
« Odpowiedź #4 dnia: Luty 14, 2003, 15:34:21 »
enem515 napisał:

PORADA ! Jesli zaladujecie flash w wersji wielojezykowej zmniejszy sie ilosc dostepnego Flash romu. Uzyjcie programu Jack Sprat i wywalcie inne wersje niz wam potrzebna. Tym programem usunac mozna takze niechciane aplikacje zaszyte w romie ! Powodzenie

Ja i tak mam wersję wielojęzykową. Czyli mogę tylko zyskać jeśli coś wywalę. Albo uwalę - bo to chyba też możliwe ?

« Odpowiedź #5 dnia: Luty 17, 2003, 10:42:39 »
Miejsce sie zwolnilo w ROMie bo wywalilo wszystkie wersje jezykowe a wgralo tylko amerykanska. ogolnie zauwazylem ze program Today dziala teraz wolniej ale ogolnie reszta oprogramowania dziala szybciej... malo zauwazalnie ale jednak, poza tym z widocznych "bajerow" Ekran w Megalauncherze zrobil sie bardzije trojwymiarowy itp podobne %#@#$^@#%&$%#$ki...
Jakby ktos cos jeszcze zauwazyl to dajcie znac..