Palm OS,Pocket PC,Windows CE czyli z czym to się je?:)

• 5 Odpowiedzi
  • 632 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

« dnia: Kwiecień 26, 2006, 17:58:03 »
Witam

Nie wiedziałem w jakim dziale napisać tego posta więc daję go tu jeśli źle robię to przepraszam i wybaczcie:)Trafilem tu przez przypadek:) Nigdy nie interesowalem sie palmtopami. Jak przeczytałem co one potrafią to też chcę to mieć! Wszedłem na forum a tu jest pare działów:Palm OS,Pocket PC,Windows CE. Czy ktoś może mi napisać czym one się różnią bo nie mam zielonego pojęcia czytałem posty ale nie ma tam za dużo o tym.Najbardziej oblegany temat to chyba :OPINIE UŻYTKOWNIKÓW TUNGSTENA TX. Na allegro kosztuje 750zl. Czy warto?
Będę wdzięczny jeśli ktoś mi wyjaśnie różnice między nimi lub chociaż da link do jakiegoś artykułu dla amatorów:)

*

Offline Kusiu

• 3968
« Odpowiedź #1 dnia: Kwiecień 26, 2006, 18:33:01 »
Dzisiaj już był podobny temat: http://pdaclub.pl/forum/viewtopic.php?t=38433

Od siebie mogę dodać, że TX w takiej cenie to bardzo dobry sprzęt. Za tyle cięzko by było kupić go w USA, gdzie teoretycznie powinno być znacznie taniej.

Do czego chcesz używać PDA?

« Odpowiedź #2 dnia: Kwiecień 26, 2006, 18:47:24 »
Dzieki za tak szybka odpowiedz. Z tego rozumiem ze Palm OS jest bardziej zaawanswanym urzadzeniem od PPC. Hmm do czego bym chcial go uzywac mysle ze do wsyzstkiego po troszku:) Mp3 jakies filmiki jesli sie da,mysle ze szczegolnie rozrywka.

*

Offline RoNi

• 815
  • Sprzęt: TX, Tungsten E, Treo 680, Huawei P20
« Odpowiedź #3 dnia: Kwiecień 26, 2006, 19:27:55 »
Cytat: "Edekkk"
Dzieki za tak szybka odpowiedz. Z tego rozumiem ze Palm OS jest bardziej zaawanswanym urzadzeniem od PPC. Hmm do czego bym chcial go uzywac mysle ze do wsyzstkiego po troszku:) Mp3 jakies filmiki jesli sie da,mysle ze szczegolnie rozrywka.

Hehe nie można tak powiedzieć, wszystko zależy od wymagań użytkownika, jeden potrzebuje korzystać z Automapy, innym zależy na PIM! No i zasobność portfela to kolejna sprawa...

*

Offline KarolP

• 839
« Odpowiedź #4 dnia: Kwiecień 28, 2006, 18:28:52 »
Może znowu napiszę przeciw Palmom, ale jak chcesz go do rozrywki to polecam jednak Windows. Wiem, że można mieć trochę niezbyt dobre wspomnienia (z PC), ale na PPC ten system jest o niebo lepszy. Ale jak to mówi kwieto "Każdemu wg potrzeb". Aha zobacz se emulator Windows 2003 SE i zobacz co on ma i czy ci pasuje (nie zwracaj uwagi na szybkość, naprawdę pda działa z 10 razy szybciej).

« Odpowiedź #5 dnia: Kwiecień 28, 2006, 19:17:45 »
Przede wszystkim to dwie różne platformy. Różnic jest bardzo wiele, podobnie jak pomiędzy komputerami PC i Apple (tak dla zobrazowania). Oprogramowanie jest oczywiście niekompatybilne pomiędzy platformami. Co do wyboru to warto przejrzeć dostępne oprogramowanie i na tej podstawie zdecydować co będzie lepsze. Wiadomo, że to co jest standardowo dostarczane z urządzeniem nie wystarczy. Moje uwagi na temat obu platform są takie: PalmOS - bardzo stabilny, szybki system. Niestety większość dostępnego oprogramowania nie wykorzystuje możliwości ostatnich modeli z szybkimi procesorami. Mam wrażenie, że na ten system od jakiegoś czasu pojawia się coraz mniej zaawansowanych i rozbudowanych programów (szkoda).
Pocket PC jest mniej stabilny, ale bardziej wszechstronny. Dostępna jest bardzo szeroka gama programów i akcesoriów (szczególnie w modelach z gniazdem Compact Flash). Wybór jest dosyć trudny. Dla mnie optymalny jest PPC. Na początek poleciłbym jednak chyba palma TX. Szczególnie w takiej cenie. Oferuje bardzo dużo (Bluetooth, WiFi, HiRes, szybki procesor) w dobrej cenie. Wszystko zależy od zastosowań. Zdecydowanie zachęcam do zapoznania się z oprogramowaniem dostępnym na obie platformy i podjęcie decyzji na tej podstawie.