Przede wszystkim to dwie różne platformy. Różnic jest bardzo wiele, podobnie jak pomiędzy komputerami PC i Apple (tak dla zobrazowania). Oprogramowanie jest oczywiście niekompatybilne pomiędzy platformami. Co do wyboru to warto przejrzeć dostępne oprogramowanie i na tej podstawie zdecydować co będzie lepsze. Wiadomo, że to co jest standardowo dostarczane z urządzeniem nie wystarczy. Moje uwagi na temat obu platform są takie: PalmOS - bardzo stabilny, szybki system. Niestety większość dostępnego oprogramowania nie wykorzystuje możliwości ostatnich modeli z szybkimi procesorami. Mam wrażenie, że na ten system od jakiegoś czasu pojawia się coraz mniej zaawansowanych i rozbudowanych programów (szkoda).
Pocket PC jest mniej stabilny, ale bardziej wszechstronny. Dostępna jest bardzo szeroka gama programów i akcesoriów (szczególnie w modelach z gniazdem Compact Flash). Wybór jest dosyć trudny. Dla mnie optymalny jest PPC. Na początek poleciłbym jednak chyba palma TX. Szczególnie w takiej cenie. Oferuje bardzo dużo (Bluetooth, WiFi, HiRes, szybki procesor) w dobrej cenie. Wszystko zależy od zastosowań. Zdecydowanie zachęcam do zapoznania się z oprogramowaniem dostępnym na obie platformy i podjęcie decyzji na tej podstawie.