T|X - Blazer i polskie znaczki

• 16 Odpowiedzi
  • 928 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

« dnia: Sierpień 02, 2006, 09:06:25 »
Witam,
Mam Palma T|X i do tej pory dawałem sobie radę w użytkowaniu czytając forum ...  :proud:
Ale z jednym nie mogę sobie poradzić...
Z wyswietlaniem polskich znaczków pod Blazerem. Mam PiLoc-a wersje Lite - na razie jeszcze testuję wersję trial ..
Ale nie mam polskich znaczków przy oglądaniu stron www.
Czy jest jakiś sposób żeby owe znaczki się wuświetlały.. czy muszę zmienić przeglądarkę (jaką ?) albo coś poustawiać?

Będę wdzięczny za pomoc.
Pozdrawiam

*

Offline paulo

• **
  • 246
  • Sprzęt: HTC SENSATION
« Odpowiedź #1 dnia: Sierpień 02, 2006, 09:19:50 »
Witam!

A używasz PiLoca ?? Jeśli tak, to przy przeglądaniu stron musisz zmienić stronę kodową wyświetlania czcionek ...

W Pilocu to najlepiej zrobisz tak że rysikiem znaczek / i pojawi się ikonka Piloca gdzie w locie możesz zmienić z Win na Iso ...

Ew. zainstaluj PiLoc Monitor, programik który pozwala na ustalenie które programy będą wyświetlały czcionki w Iso a które w Win ...

Pozdrawiam

paulo
:: paulo :: happy HTC SENSATION user :: GG 1521349 ::

« Odpowiedź #2 dnia: Sierpień 02, 2006, 09:25:41 »
Używam PiLoc-a w wersji Lite (nie spolszcza całości systemu a jedynie dodaje polskie znaczki do dokumentów itp) - przy zmianie na WIN - ISO ( / ) Blazer kasuje strone którą właśnie oglądałem i pozostaje na starowej - pustej stronie - wpisanie tej samej strony  (np. wp.pl czy onetu) nie daje rezultatów w postaci polskich literek...
Spróbuję może faktycznie w PiLoc Monitor ... ale szczerze powiedziawszy nie widziałem tam możliwości jakichkolwiek ustawieć poza Activate/Dezactivate ... ale też za bardzo nie próbowałem  :P

*

Offline kwieto

• 2785
« Odpowiedź #3 dnia: Sierpień 02, 2006, 09:52:23 »
Pierwsze pytanie - jakie masz czcionki ustawione w blazerze?

PiLoc spalszcza tylko "systemowe" (duze) czcionki, jesli masz ustawione small fonts, to nie wyswietla sie polskie znaczki.
W takiej sytuacji ratunkiem sa programy takie jak Fonts4OS5 czy FontSmoother, ktore dla poszczegolnych programow podmieniaja czcionki systemowe. Do FontSmoothera jest bardzo przyjemny (darmowy) programik easyconvert, ktory przerabia dowolne "pecetowe" czcionki na format widziany przez fontsmoothera - oczywiscie z polskimi znaczkami, w stronach kodowych WIN oraz ISO
Ludzie zazdroszczą ci nie tego, że coś zrobiłeś, ale tego że ci się chciało to zrobić.

« Odpowiedź #4 dnia: Sierpień 03, 2006, 08:09:56 »
Panowie - udało się  ... mieliście ację - PiLoc Monitor załatwił sprawę - DZIĘKI !!  :banan:

:))

pozdrawiam !!

*

Offline Toper

• **
  • 192
    • http://toperek.w.interia.pl
  • Sprzęt: Toshiba G900
A jak to zrobić bez Piloca?????????????????
« Odpowiedź #5 dnia: Sierpień 07, 2006, 01:39:53 »
a jak uzyskać PL literki w stronach www i mailach w Versamail? Zainstalowałem YAHM i FontHacka, zgodnie z opisem Janka Muzykanta, ale jakoś sobie nie radzę...mógłby ktoś gotowy przepis podać, jakie czcionki jakimi innymi zamapował? Wdzięczny bym był bardzo...

Pozdrawiam
Toper
Pozdrawiam
Toper

*

Offline kwieto

• 2785
Re: A jak to zrobić bez Piloca?????????????????
« Odpowiedź #6 dnia: Sierpień 07, 2006, 08:11:39 »
Cytat: "Toper"
a jak uzyskać PL literki w stronach www i mailach w Versamail? Zainstalowałem YAHM i FontHacka, zgodnie z opisem Janka Muzykanta, ale jakoś sobie nie radzę...mógłby ktoś gotowy przepis podać, jakie czcionki jakimi innymi zamapował? Wdzięczny bym był bardzo...

Pozdrawiam
Toper

PiLoc... dziala bezblednie
Ludzie zazdroszczą ci nie tego, że coś zrobiłeś, ale tego że ci się chciało to zrobić.

*

Offline Toper

• **
  • 192
« Odpowiedź #7 dnia: Sierpień 07, 2006, 09:58:39 »
Cytat: "kwieto"

100zł :(
Pozdrawiam
Toper

*

Offline kwieto

• 2785
« Odpowiedź #8 dnia: Sierpień 07, 2006, 15:21:59 »

Fakt, zapomnialem ze to tyle kosztuje... Penreader czesto robi promocje na swoje produkty. Ja swojego dostalem wraz z poprzednim Palmem (zalety kupowania sprzetu w sklepie w PL), potem tylko upgrade'owalem wersje.
Szczerze mowiac nie testowalem innych sposobow wprowadzania PLliterek :(

*

Offline Toper

• **
  • 192
« Odpowiedź #9 dnia: Sierpień 08, 2006, 00:17:32 »

Fakt, zapomnialem ze to tyle kosztuje... Penreader czesto robi promocje na swoje produkty. Ja swojego dostalem wraz z poprzednim Palmem (zalety kupowania sprzetu w sklepie w PL), potem tylko upgrade'owalem wersje.
Szczerze mowiac nie testowalem innych sposobow wprowadzania PLliterek :(

aaaaaaaaaa właśnie, mam poprzedniego PiLoca, dostałem go z moim Zire M150. Można jakoś taniej upgrade zrobić??? Pamiętam, że był jakiś problem z rejestracją, bo Zire czegoś tam nie miał, ale w końcy wysłali mi wersje pod mojego palma i wszystko było OK :)

Pozdrawiam
Toper
Pozdrawiam
Toper

*

Offline korneliusz

• **
  • 147
  • Sprzęt: HP hx4700
« Odpowiedź #10 dnia: Sierpień 09, 2006, 18:37:05 »
a czy moglby mi ktos wytlumaczyc do trzeba w tym pilocu i piloc monitorze zaznaczyc zeby miec te PL czcionki w Blazerze? Probowalem juz chyba wszystkich kombinacji zarowno w pilocu jak i monitorze, wszystkie kodowania win, iso i mac ale czcionki jaki byly takie sa nadal, hack do czcionek rowniez nie dziala, zmiana rozmiaru w opcjach blazera ez nic....

*

Offline kwieto

• 2785
« Odpowiedź #11 dnia: Sierpień 09, 2006, 20:56:05 »
Cytat: "korneliusz"
a czy moglby mi ktos wytlumaczyc do trzeba w tym pilocu i piloc monitorze zaznaczyc zeby miec te PL czcionki w Blazerze? Probowalem juz chyba wszystkich kombinacji zarowno w pilocu jak i monitorze, wszystkie kodowania win, iso i mac ale czcionki jaki byly takie sa nadal, hack do czcionek rowniez nie dziala, zmiana rozmiaru w opcjach blazera ez nic....

W blazerze czcionki domyslne (large), w PiLoc'u language - polish, codepage - ISO, i dziala...
Jesli nie dziala, to problem strony. Nie ogladasz stron moze przez googlowe proxy?

*

Offline korneliusz

• **
  • 147
  • Sprzęt: HP hx4700
« Odpowiedź #12 dnia: Sierpień 09, 2006, 21:49:38 »
ustawilem doladnie tak jak piszesz i niestety nadal nie dziala, a przynajmniej nie w pelni bo mam tylko ż i ł reszty nie ma. Wlasnie odkrylem jedna rzecz, na pdaclubie czcionki w wiekszosci sa ok, ale jak juz wejde na allegro to nie widze zadnej....

*

Offline kwieto

• 2785
« Odpowiedź #13 dnia: Sierpień 10, 2006, 07:29:37 »
ustawilem doladnie tak jak piszesz i niestety nadal nie dziala, a przynajmniej nie w pelni bo mam tylko ż i ł reszty nie ma. Wlasnie odkrylem jedna rzecz, na pdaclubie czcionki w wiekszosci sa ok, ale jak juz wejde na allegro to nie widze zadnej....

Widocznie Allegro ma inne kodowanie strony - np. Win.

« Odpowiedź #14 dnia: Sierpień 21, 2006, 08:49:33 »

Dokładnie - w allegro to tak będzie - nic nie da sie zrobić - przynajmniej za pomocą PiLoc'a

*

Offline kwieto

• 2785
« Odpowiedź #15 dnia: Sierpień 21, 2006, 11:30:31 »
Cytat: "slavol"

Dokładnie - w allegro to tak będzie - nic nie da sie zrobić - przynajmniej za pomocą PiLoc'a[/quote]

Allegro musi miec jakies kompletnie dziwaczne kodowanie, bo nie dziala ani z Win, Ani z ISO, ani z Mac.

« Odpowiedź #16 dnia: Sierpień 21, 2006, 12:07:20 »
Allegro ma UTF-8.