Tungsten T i polskie fonty, java itp.

• 6 Odpowiedzi
  • 1482 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline FREEz

• *
  • 63
« dnia: Listopad 06, 2002, 22:04:25 »
Zgodnie z zaleceniami  Naszych Kohanych Adminow z PalmPage.pl : "poczytaj poprzednie newsy" ... jesli chodzi o polskie "ogonki" to sporo tego bylo...  jesli chodzi o Jave zajrzyj na dzial software/downloads - cos tam bylo ale nie wiem czy pod PalmOS5 ... hymm ... zerknij na http://www.palminfocenter.com/view_Story.asp?ID=3726  i strone SUN.com -> w wyszukiwarce "j2me for palmos 5" ..powinno troche byc ... owocnych poszukiwan

*

Offline FREEz

• *
  • 63
« Odpowiedź #1 dnia: Listopad 06, 2002, 22:09:06 »
P.S. Moje pytanie do lukjela : podziel sie prosze na łamach forum ILE czasu przy standardowym uzytkowaniu trzyma ci bateria w twoim Tungstenie ? Oczywiscie bedziesz potrzebowal na to troche czasu wiec nie spodziewam sie tego newsa szybko :):)

*

Offline CoYoT

• 22
    • http://www.coyot.prv.pl
« Odpowiedź #2 dnia: Listopad 06, 2002, 23:17:53 »
czesc.
PDB to palm-data-base czyli, jak sama nazwa wskazuje, bazy danych roznych programow etc.
slowo hack to nic zlego ;) nie pojdziesz za to do wiezienia. sa to programy ktore hm... ulatwiaja zycie. ja uzywam np. hacka ktory pilnuje bym mial zawsze wlaczone podswietlenie :]
jezeli chodzi o program do pinow itp. to zalezy czy ma byc super-bezpieczny czy raczej na domowe zastosowanie ("zeby kolega nie zlamal hasla ;) bo ja uzywam quickid (bodajze 16-bitowe kodowanie czyli niewiele) choc sa tez kombajny ktore obsluguje kodowanie 128-bitowe :] na reszte pytan nie znam odpowiedzi albo nei na tyle zeby byc pomocnym (o ile na te dobrze odpowiedzialem ;) niech mnie ktos poprawi jak cos jest zle :)

pozdrawiam

CoYoT

PS: jezeli chodzi o polskie znaki, to jezeli chcesz miec wszystko ladnie spolszczone (a nie zal ci pieniedzy) to Piloc. w przeciwnym wypadku zostaje np. darmowy Bocian.

« Odpowiedź #3 dnia: Listopad 06, 2002, 23:48:41 »
Dzieki, ale co do polskich rozszezen:
to PiLoc nie dziala :(
Bociana nie probowalem,
za to probowalem PlFonts z dzialu oprogramowanie i niestety: hacka zmusilem do dzialania, ale juz fontow nie moge podmienic bo hack do podmiany fontow nie dziala.

*

Offline CoYoT

• 22
    • http://www.coyot.prv.pl
« Odpowiedź #4 dnia: Listopad 07, 2002, 01:06:38 »
hm. no to pozostaje chyba czekac na piloca do os5 :/ o ile takie cos juz nie istnieje. musisz poczekac az przyjda tu nasi guru, oni beda pewnie wiedzieli :]

pozdrawiam

CoYot

*

Offline Cezex

• 493
    • RedFish
« Odpowiedź #5 dnia: Listopad 07, 2002, 09:07:14 »
Jako admin PalmPage odpowiem Ci dokładnie na Twoje pytania i nie skieruję Cię do poprzednich newsów :)

1. FAQ
Niestety nie ma, ale jest już w trakcie tworzenia. Na razie polecam zapisać się do grupy pl.comp.sys.palm.

2. Polskie znaczki
Aby zobaczyć polskie literki na swoim PDA można skorzystać z 3 rozwiązań:
a) PiLoc
b) Interpilot
c) PlFonts

Ponieważ jednak T|T pracuje pod Palm OS 5, a producenci dopiero zaczynają wypuszczać oprogramowanie dla tego systemu, podejrzewam że będziesz musiał trochę poczekać.
Jest jednak szansa, że uda Ci się odpalić pakiet PlFonts (który nota bene nie dość że jest freeware to jeszcze rodzimej produkcji :). Jest to zestaw hacków (co to za cudo, powiem Ci za chwilę), więc będziesz potrzebował dodatkowo TealMastera. Niestety nikt z nas nie ma T|T więc nie wiadomo czy to ruszy.

3. Hacki
Są to małe programy, które pozwalają przypisać do zdarzeń systemowych różne akcje. Np. EasyLaunch pozwala na uruchomienie programów zainstalowanych na swoim PDA przy dowolnym ruchu rysika lub poprzez odpowiednio długie przytrzymanie przycisku (bardzo fajny, polecam!).
Jest jednak małe ale, do pracy potrzebują zewnętrznego programu, który bedzie w stanie przechwycić zdarzenia systemowe - tzw. hackmastera. Jedynym, który pracuje pod PalmOS 5 jest TealMaster.

4. Java
SuperWaba to wirtualna maszyna JAVA, która może być odpalona pod PalmOSem. Myślę, że tego szukasz. Program jest freeware.

5. Hasła i piny
Programów do przechowywania poufnych informacji jest baaaardzo dużo, ja osobiście polecam SplashID. Program jest bardzo przyjemny w użytkowaniu, a ponadto posiada odpowiednik pod Windowsa, z którym wymienia informacje przy każdej synchronizacji.
Jeśli jednak ten Ci nie pasuje za bardzo, sprawdź sobie InfoSafe, Enigma, Hush, QuickID, Eyes Only, i wiele wiele innych.

Mam nadzieję, że dałem Ci wyczerpującą odpowiedź. Jeśli będziesz miał jeszcze jakieś pytania to pisz śmiało.

« Odpowiedź #6 dnia: Grudzień 01, 2002, 10:48:19 »
Korzystajac ze swiatlych rad zainstalowalem na palmie tealmastera. Dziala.
Pozniej wrzucilem fonthack i tplhack oraz zestaw czcionek - palm sie
zawiesza :(
Moze komus poszlo lepiej
Kiedy spotkanie grupy warszawskiej palmowiczow

KKrol