Pierwsze wrażenie bardzo dobre - cały PalmOS jest prosty w obsłudze, a jego funkcjonalność przerosła moje oczekiwania. Dobrze leży w ręku, a obudowa i rysik są solidne. Wbudowany zestaw aplikacji, a zwłaszcza PalmMedia, RealOne Player oraz Documents To Go działają dobrze, a bateria wytrzymała koło 1 i 1/2 dni ostrego użytkowania i testowania, z 2 godzinami odtwarzania MP3. Procesor wystarczy w zupełności, a 32 MB RAM wraz z SD 512 którą dołożyłem też nie jest (jak dla mnie) zbyt mało.
Ja także niedawno zdecydowałem się na ten model. Myślę, że był to trafny wybór jak na moje potrzeby: pim (pod róźnymi aspektami), ebooki, słownik, czasem dokumenty 'ofisowe'. Do mp3 akurat mam osobny odtwarzacz.
Nie jest to mój pierwszy palm. Najpierw bawiłem się LOOXem z pracy, ale nie za długo: kalendarz, jakaś gra, repligo. Trochę denerwowało mnie to, że programy się nie zamykają tylko zostają uruchomione (takie subiektywne uczucie). Potem zdecydowałem się na coś swojego: aby nie tracić pieniędzy (w końcu urządzonko mogło wylądować w szufladzie

zdecydowałem się na m105 - znalazłem praktycznie nowy na allegro. Wszystko było dobrze: działał plucker, handy shopper, emulator gameboya z final fatasy (jak się podkręciło procek), przewodas i slovoEd. Jedynym niedosytem okazał się ekran: w nocy raczej nie do czytania. No i zacząłem zastanawiać się nad czymś innym. Wybór padł na Clie SJ30 - wybór dobry ze względu na to, że mam aparat fotograficzny Sony i miałem od razu kartę. Było dużo lepiej - jedyne, to nieprawidłowy kerning liter przy polskich znaczkach i wolny odczyt i wyswietlanie zdjęć (ok 30 sek. jedno). Kolorowy wyświetlacz to było to. Jednak na multimedia nie można było liczyć.
Zdecydowałem się na E2 ze względu na to, że było to nowe urządzenie: gwaracja, świadomość jak był użytkowany. Do tego non-volatile memory i DocumentsToGo w zestawie. Szybszy, lepszy obraz. Konkurencją był T3 - ale zrezygnowałem dlatego, że nie ma nowych egzemplarzy. A dlaczego PalmOS ? Trochę z przekory do produktów MS. I jak dla mnie ten model jest całkowicie wystarczający: dołożyłem kilka programów: m.in. słownik A-Lex i Bonsai i jestem bardzo zadowolony. Do tego bateria naprawdę bardzo długo trzyma.
Palm jak na razie miał jeden soft reset na grze MummyMaze. Ale to zdarza się na każdym systemie (w nowym Longhornie podobno nawet na dwa sposoby: będzie niebieski bluescreen i czerwony bluescreen - do tych bardziej krytycznych błędów - może w wersji Mobile też to zaimplementują

) .
Jedynie co mnie trochę martwi, to to że palm może wypaść z wyścigu. I też myślę, że jak bym potrzebował GPSu, to będzie trzeba przenieść się na PPC. Ale zanim to nastąpi to i tak wszystko się kilka razy zmieni.
Pozdrawiam,
Michał