T|T3 vs. T|E - ciekawy dylemat

• 12 Odpowiedzi
  • 940 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

« dnia: Luty 05, 2004, 21:08:55 »
Witam.
Zastanawiam się nad wyborem jednego z dwóch Tungstenów: T3 i E.
Ich cena różni się dość znacznie, można powiedzieć że T3 jest prawie 2 razy droższy od E.
Przestudiowałem wszystkie informacje o tych modelach na PDAClub, na czele z testami, oraz oczywiście forum. Na tej podstawie wyszła mi mniej-więcej taka lista różnic między tymi modelami (kolejność przypadkowa):
1. T|T3 ma aluminiową obudowę, T|E plastikową.
2. T|T3 ma znacznie szybszy procesor.
3. T|T3 ma 2x więcej pamięci RAM oraz 2x więcej pamięci ROM - w Romie T3 jest sporo dodatkowych aplikacji, które w T|E trzeba z CD instalować do RAM (jednakowoż łączna lista dostarczanych aplikacji jest taka sama).
4. Oczywiście ekran - większy w T3.
5. T|T3 ma rozsuwaną obudowę, T|E - "klasyczną" i jest przy tym cieńszy i lżejszy.
6. T|E nie ma Bluetooth.
7. T|E nie ma mikrofonu i w konsekwencji dyktafonu.

Spośród powyższych różnic istotne znaczenie ma dla mnie tak naprawdę tylko Bluetooth... W mniejszym stopniu może jeszcze dyktafon. Pozostałe "braki" T|E w stosunku do T|T3 za bardzo mnie nie przerażają.

No i tu pojawia się pytanie: czy warto płacić niemal dwa razy więcej za Bluetooth i (rzadko używany) dyktafon?

W związku z tym mam pytania do Kolegów (i Koleżanek?):
1) czy powyższa lista wyczerpuje listę różnic pomiędzy tymi modelami?
2) czy model T|E posiada jeszcze jakieś - powiedzmy - słabości (lub ograniczenia), których nie zauważyłem?
3) czy budowa T|E (ten plastik...) jest solidna (trzeszczenie, podatność na zarysowania itp.)?

Model T|E podoba mi się ze względu na swoją klasyczną budowę (przez pewien czas używałem T|T i rozsuwana obudowa nie do końca mnie przekonała), ale ten Bluetooth...

Będę wdzięczny za wszelkie opinie...
Pozdrawiam,
Mateusz

« Odpowiedź #1 dnia: Luty 05, 2004, 23:42:05 »
Witam
Niedawno wszedłem w posiadanie T3 i podobnie jak Ty miałem dylemat co wybrać. Ja akurat nie brałem pod uwagę modelu TE. Wybierałem pomiędzy IPAQ 2210 lub 5450 a T3. Postanowiłem kupic Palma. Przeżuciłem już w swojej karierze trochę sprzętu typu handheld i palm najbardziej mi odpowiada. Nie ukrywam jednak, że jestem trochę rozczarowany T3. Przede wszystkim dlatego, że olbrzymi procent aplikacji uruchamia się na zupełnie prostych modelach, w związku z czym nie są dostosowane do możliwości tak silnego sprzętu. Nie wiem po co mi te 400 MHz. Para w gwizdek. Jeżeli nie zalezy Ci na ekranie (bardzo fajnym nawiasem mówiąc) i komunikacji Bluetooth - bierz TE. I tak (prawie) wszystko ze świata PalmOS na tym pójdzie.
Pozdrawiam

« Odpowiedź #2 dnia: Luty 06, 2004, 20:15:01 »
Witam ponownie...
Ja też miałem już bardzo różne urządzenia (chyba z 8 różnych palmtopów) i też doszedłem do wniosku, że moje (podkreślam: _moje_) potrzeby najlepiej spełnia Palm.
Ja potrzebuje przede wszystkim jak najlepszych funkcji PIM - kontakty i kalendarz to podstawa. Poza tym arkusze kalkulacyjne i bazy danych. Ważna jest również komunikacja z komórką (GPRS i SMS). Multimedia, gry itp. - nie używam.
Nie wahałbym się ani chwili i kupował T|E, gdyby nie ten nieszczęsny bluetooth. Lubię tę technologię i na T|T używałem jej z powodzeniem...

Może ktoś jeszcze zechce coś dodać? Szczególnie interesuje mnie odpowiedź na pytania z 1 postu oraz jedno dodatkowe:
4) czy funkcjonalnośc aplikacji wbudowanych w ROM i dostarczanych na CD w obu modelach jest identyczna?

Pozdrawiam,
Mateusz

« Odpowiedź #3 dnia: Luty 07, 2004, 23:04:10 »
Moja żona ma TE, ja mam TT2. Żona jest bardzo zadowolona. TE ma inne wejscie, nie ma Unversal Connector. Dlatego jesli klawiaturka, to tylko na podczerwien. Poza tym 32 MB RAMu. I jest super. Bardzo elegancki, znacznie lzejszy od T2 i poreczniejszy od T2. Pozdrawiam!

*

Offline Fidma

• 39
    • http://www.magnet-medic.com
« Odpowiedź #4 dnia: Luty 07, 2004, 23:13:42 »
W T3 bardzo mnie denerwuje ta rozsuwana obudowa bo niedosc ze lekko chodzi to sprawia wrazenie ze dlugo nie pociagnie :( Ale ma BT co i w moim przypadku jest najwazniejsze, to jakos przecierpie te obudowe ;)

« Odpowiedź #5 dnia: Luty 08, 2004, 00:26:41 »
No właśnie, dylemat jest naprawdę spory... :)

Im bardziej myślę tym bardziej nie wiem... :D

BT to jedno, duży ekran to jednak też - jak mi się coraz mocniej zdaje - rzecz która może mi się przydać...

Co do trwałości obudowy, to wydaje mi się że nie ma powodów do obaw. Jak sądzę, jakość wykonania T|T3 jest podobna jak T|T, który też na mnie zrobił takie "niepewne" wrażenie ("to długo nie pociągnie" ) - okazało się że bezpodstawne (do dziś zresztą nie słychać o przypadkach samoistnego zużycia się tego mechanizmu). Już bardziej boli to że to rzeczywiście czasem jest po prostu nieporęczne.

Pozdrawiam,
M.

*

Offline Fidma

• 39
    • http://www.magnet-medic.com
« Odpowiedź #6 dnia: Luty 08, 2004, 17:30:24 »
Zobacz Warfare na T3 i nie bedziesz mial juz dylematu ;) ledwo sie wyleczylem z nalogu PC a tu takie fajne rzeczy robia na T3 :) Bedzie co robic na wykladach :D

« Odpowiedź #7 dnia: Luty 08, 2004, 23:28:15 »
Chciałbym się mylić ale z tego co doczytałem to Gang Warfare będzie tylko dla PocketPC :(
Pozdrawiam

*

Offline Kusiu

• 3968
« Odpowiedź #8 dnia: Luty 08, 2004, 23:36:08 »
Tutaj chodzi o Warfare Inc. a nie o Gang Warfare.

*

Offline jawi

• *
  • 77
« Odpowiedź #9 dnia: Luty 09, 2004, 11:43:54 »
Może najlepiej poczekać na wzmiankowany kiedyś TE 2 ?

« Odpowiedź #10 dnia: Luty 09, 2004, 13:09:50 »
Cytat: jawi
Może najlepiej poczekać na wzmiankowany kiedyś TE 2 ?

Hmmm. pewnie najlepiej poczekać na T|T4, albo i T|T5 a może i T|E3 ? :D

Tylko że w ten sposób można czekać bez końca. Ja palmtopa potrzebuję kupić w miarę szybko niestety....

Czytałem notke o tym T|E2 - plotki głoszą że będzie miał ekran z Tungstena T3 oraz Bluetooth... No to czym się będzie różnił od T|T3? Pewnie obudową... Ale już na pewno nie będzie tak tani jak T|E...

No i niestety muszę przyznać, że nadal nie wiem :D

Pozdrawiam,
Mateusz

« Odpowiedź #11 dnia: Luty 09, 2004, 14:07:07 »
Jeśli potrzebujesz BT to moim zdaniem kupowanie TE (chociaż 2x tańszego) nie ma sensu, bo nie spełni Twoich oczekiwań. Z tego co piszesz wynika jednak że tak do końca nie jesteś pewien czy warto zapłacić 2x więcej - BT nie jest dla Ciebie wart każdej ceny, czyli możesz bez niego żyć. Jeśli tak jest to po co przepłacać :)

« Odpowiedź #12 dnia: Luty 09, 2004, 17:46:22 »
W T3 pociągaja mnie dwie rzeczy - bluetooth i duży ekran, który naprawdę sporo daje. Miałem właśnie okazję przez chwilę poużywać T3, chwila to za mało na pełną ocenę, ale ekran z pewnością jest zachwycający...

Ponieważ mam możliwość zakupu T3 w dobrej cenie, chyba się jednak skuszę na ten model...

Serdecznie dziękuję wszystkim za opinie.
M.